Fiatalként gondolkodsz azon hogyan tudnál kifizetni egy 15-30 milliós ingatlant, ha oda kerül a sor?
Gondolom sokan szeretnének függetlenedni, de hazánkban ennek az akadálya a pénz, van akinél szóba jöhet az albérlet is, de én csak olyat ismerek a közeli ismeretségemben aki elmenekült otthonról, vagy 30 felett 2 millió ft nem volt a zsebében(nem gondolt a jövőjére) viszont lépnie kellett.
Nekem még pár évbe beletelik mire elérem a 14 milliót, itt ahol lakom ennyiért mennek a lakások, Miskolcon. De egy büdös, régi, beton koporsóért nem tudnék kifizetni ennyit, nagyon max 5 milliót, átmenetileg míg nem találnék egy jó kis házat.
Nagyon sokat gondolkozom ezen, most 25 éves vagyok, 5 éve dolgozom, nagyon jó lenne egy saját lakás. Viszont elképesztően reménytelen a helyzet a mai világban úgy érzem és egyre rosszabb lesz. Egy kisebb városban, egy elfogadható állapotú 50 m2 panel 15 millió forint, hogy szedjen össze annyi pénzt egy egyszerű ember?
Hitelt életemben nem vettem fel és ha egy mód van rá, nem is szeretnék, de úgy érzem másképp nem fog menni. Keresek havi 200 ezer forintot, ha 150-et félre is rakok, akkor is nagyon lassan gyűlik és mellette még élni is kellene, mert csak elmennek a fiatal évek. Hallom az öregektől, hogy régen mennyivel jobb volt, de ez tényleg így lehetett, azért aki dolgozott, tudott venni magának saját házat/lakást. Most meg, csak a papír munka milliókba kerül. Szerintem ritka rossz világot élünk, sokkal szívesebben lettem volna fiatal a 80-as években, de nem is folytatom, nem erről szólt a kérdés.
Egy távmunkában dolgozó miskolci kollégától tudom, hogy a válság utáni időkben az 50m2 panelek mentek akkoriban 5 millió körül (akkor vett lakást és mondta), ez akkor azóta kb. háromszoros áremelkedést jelent (most néztem gyorsan az ingatlanos oldalon a miskolci lakás árakat és tényleg, van 50m2 panel 15 millióért, ez de beteg).
Vajon egy átlag miskolcinak mennyivel nőhetett a fizetése a válság óta? 50%-al? Miközben a lakás árak 300%-ra nőttek (de ez szerintem országosan igaz, hogy jóval elmarad a fizetések emelkedése a lakásár emelkedések mögött).
Kicsit el vannak szállva az ingatlan eladók agyilag. Szerintem nem sokáig, egy olyan városban, aminek a népessége folyamatosan fogy, elvándorol (a BMW se oda telepedett le, pedig hogy reklámozták), pénze is alig nőtt az embereknek, hirdethetik még egy darabig azokat a túlárazott lakásokat. Nem lenézni akarom ezekkel Miskolcot, aki akarja jól érti. Az egész országban a településeknek csak kis részében nő a népesség, a többiben fogy. Ráadásul az emberek többségének nincs lakásra pénze, mert sokkal drágábbak lettek, mint amennyit meg tudtak takarítani az elmúlt években.
Meg kell szívlelni a tőzsdeguruk és más dörzsölt befektetők tanácsait: Akkor kell venni, amikor valami olcsó. De amikor drága, akkor nem venni, hanem eladni kell. Aki fordítva csinálja, az veszíteni fog.
"Ez jó példája annak hogy Budapest felejtős, ha nem örököl ott valamit az ember, vagy nem milliomos hogy kb akárhol vehetne ingatlant."
Hát azért nem éppen. Nagyon egyszerűen kiszámolhatod, hogy mi a felejtős és mi nem. Várható kereset mínusz lakbér. Ahol magasabb ez az eredményt, ott a jobb. Bp-en kb. 2,5x annyit keresek, mint a szülővárosomban kapnék (ahol ingyen tudnék szüleimnél lakni), szóval jobban járok anyagilag így, hogy kiköhögök havi 100-at egy lakásra. Persze ezt mindenkinek magának kell kiszámolnia.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!