Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Hogy lehet, hogy annyi emberne...

Hogy lehet, hogy annyi embernek sikerül elvégezni az iskolákat, és mégsem képesek értelmezni egy szöveget?

Figyelt kérdés
Egyetemistaként én ezt nem értem. Bölcsész karon tanulok, és vannak olyan szaktársaim, akik képtelenek értelmezni, amit messengeren írok nekik. (Direkt mindig elolvasom 2x, hogy ne legyen benne hiba, tehát nem írok helytelenül, vagy érthetetlenül, de sokaknak ez is meghaladja a képességeit.) És ezek az emberek nem buktak meg se magyarból az érettségin, se emelt szinten idegennyelvből, ráadásul eljutnak az egyetem utolsó évéig. Nem értem, hogyan? Ha valami olyan személy, eki még az iskolát se tudta elvégezni, nem tud értelmezni, valahol megértem... De ezek a szaktársak diplomát kapnak!!!
2019. jún. 3. 13:00
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
43%

Egyetértek az előttem szólókkal. Egy ismerős egyetemi tanár, aki magyart tanított tanárképzésen, azt mesélte a minap, hogy az egyik motivációja a pályamódosításra az volt, hogy a diákok zöme (ismétlem: akik magyartanárnak tanultak) minősíthetetlen szövegértési és -alkotási kompetenciával bírt. Ezen eléggé meglepődtem, a tanítóképzésről rég óta hallottam, hogy sokan azért választják, mert könnyű bekerülni, de hogy a tanárkézésnél is…

Persze sajnos elég kevesen akarnak tanárnak menni manapság (megértem), szóval kellenek az emberek bármi áron… de mi jóra számíthatunk így a következő generációknál? (Hozzáteszem, a gyerekem általános iskolás magyartanárnője nem tud helyesen írni, a legviccesebb, hogy szerinte a „magyar tanár” – magyart tanító tanár értelemben – így, két szóba írandó.)

De felmerült bennem az is, hogy a kérdező egyszerűen nincs egy hullámhosszon azokkal, akik nem értik a rövid üzeneteit. Azért az ilyen „lebutított” kommunikációs formák (sms és társai) nagyobb absztrakciós képességet igényelnek (ugyanakkor kevesebb támpontot adnak az értelmezésre, hiszen nincsenek gesztusok, mimika stb.), mint egy jól kifejtett levél…

Én alapból nem kedvelem az emotikonokat, de kénytelen vagyok használni, mert többször félreértettek már a hiánya miatt.

2019. jún. 3. 15:12
 12/17 anonim ***** válasza:
23%
Nem érdekli őket amit írsz és hanyagul olvassák. Hagyd békén őket.
2019. jún. 3. 15:12
 13/17 anonim ***** válasza:
66%

Az, hogy sikerült leérettségizniük, esetleg valamilyen egyéb vizsgán átmentek, még nem jelent semmit. A legtöbb helyen még a leghülyébbeket is átrúgdossák, nekem pl. voltak olyanok a gimis osztályomban, akik 12.-ben nem tudtak egy másodfokú egyenletet megoldani, vagy le volt írva egy egyenlet, amibe csak a számokat kellett behelyettesíteni és még ezt se tudták megcsinálni..Volt egy csaj, akiről egy töri felelésnél derült ki talán 11.-ben, hogy nem tudja az égtájakat...És ezeket is átengedték érettségin.

De van olyan ismerősöm is, aki 5-ösre érettségizett magyarból, meg gimiben is végig 5-ös volt belőle, pedig nem használ vesszőket meg írásjeleket, emellett olyanokat képes 21 évesen leírni, hogy "mijen", "meik", "kulcsomó", "folytogat", stb...

2019. jún. 3. 16:47
 14/17 Sic Semper Tyrannis ***** válasza:
70%

Szerintem a kérdésre a válasz nem egyetemen keresendő, hanem sokkal korábbra nyúlik vissza, középiskolára, sőt, akár általánosra is. A probléma pedig, hogy adott tananyagok és tanárok nem a tantárgy funkciójára akarnak megtanítani, hanem felkészítenek az érettségire, amivel a való életben semmire sem mész.

Matek érettségin meg fogod tudni oldani a másod- és harmadfokú egyenletet, még deriválni is tudsz, de ha beküldelek egy bankba, nem fogsz tudni különbséget tenni kamat és THM között, így simán átverhető vagy. Betéve tudod Arany, Petőfi és Ady életét, de egy önálló levelet legtöbben képtelenek megfogalmazni. A II. világháború történéseit mindenki felsorolja kronológia-szerűen, de arra a kérdésre sokan nem tudják a választ, hogy hogyan hatott ez a világra mind morálisan, mind politikailag. Idegen nyelvből bemagoltatnak tételeket ahelyett, hogy érettségin odaültetnének egy anyanyelvű szinten beszélő elé, és szabadon elkezdenétek csevegni. És így tovább...

A magyar oktatás leragadt egy olyan szinten, aminek akkor sem volt, és most nincs haszna. Jól mondják többen, hogy "seggeltet", de funkcionális tudást nem ad, a tanárok meg olyan befásultak, hogy meg sem próbálják átadni, mit is tudsz kezdeni az általuk tanított tantárgyakkal. Tipikus példája a zombi-társadalom képzésének a magyar oktatás.

2019. jún. 3. 18:10
 15/17 anonim ***** válasza:
50%

Csak nem Hoffmann Rózsa, Balog Zoltán, vagy Kásler Miklós járja a Gyakorit, és pontozgat le bőszen mindenkit aki az anyaszent oktatási rendszerüket bírálja?

Tessék felismerni: Harminc év alatt a lehetőségekhez mérten alig történt előrelépés. A csomagolás változott csak. Lekerült a Rákosi címer a falról, helyére került a köztársasági címer, de a tartalom ugyanaz...

2019. jún. 3. 18:49
 16/17 anonim válasza:
Meg merném tippelni, hogy akik a kritikát megfogalmazókat lepontozzák, azok nagyrészt pont a magolós típushoz tartoznak :D Tetszik vagy sem, a deviánsok viszik előre a világot. Na persze azok, akik felfelé lógnak ki tudásukkal és rátermettségükkel az átlagból, nem a lusta semmirekellők.
2019. jún. 3. 18:56
 17/17 anonim ***** válasza:
54%

Nekem az exférjem volt a legtipikusabb ilyen magolós-"fotós". Két lábon járó lexikon aki tényleg mindent tudott amit megtanult - de a való életben egyről a kettőre nem jutott. Alap egyszerű szövegeket képtelen volt értelmezni (mai napig), a munkahelyein mindig gondja volt, mert nem tudta értelmezni mit kéne csinálni, teljesen másképp gondolta. Amit 9 másik egyformán értelmezett, na ő tuti máskepp. Amúgy ezzel a mai napig komoly gondja van.

Én pl képtelen vagyok ilyen "képi fotózásra", magolásra, nem is tudtam soha magolni.

Ezt a részét az oktatásnak teljesen elavultnak tartom.

2019. jún. 3. 22:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!