Létezik olyan, hogy nyelvérzék? Ha igen, akkor ez miben mutatkozik meg?
Igen. Pont úgy, ahogy matematikai vagy egyéb érzék. Az emberek agyműködése nem teljesen egyforma és egyénenként eltérhet, hogy milyen jellegű ingereket dolgoz fel. Pl. nyelvérzéken belül is van olyan, hogy valaki lazán megtanulja írásban alkalmazni a nyelvet, de a hallásutáni szövegértéssel szenved.
A nyelvérzékre jó példa, hogy van, aki mondjuk netezik egy kicsit, játszik pár játékkal és bumm, már egy használható alapszintje meg is van. Más meg ugyanezt tanulva, koncentrálva hozza össze évek alatt.
Ami nekem furcsa szokott lenni, hogy sokan tagadják a nyelvtanulással kapcsolatban azt, hogy van nyelvérzék. De, ugyanezen emberek simán azt mondják, hogy nekik nincs érzékük a matekhoz... :D
Szerintem ilyen nincs. Én leginkább a motiváció hiányát látom a "nyelvérzék hiánya" mögött.
Érdekes módon, akiknek még kötelező volt az orosz 90%-ban azt mondják: "nincs/nem volt nyelvérzékem", de érdekes módon az ő gyerekeik, akiknek már angolul/németül lehetett tanulni sokkal több volt. Emögött leginkább az van, hogy anno nem kellett használni az oroszt, nem találkoztál vele mindennap, míg ma az angol körülvesz minket. Pontosan ez ad motivációt sok esetben, s ezért van relatíve kevesebb "rossz nyelvérzékű" ember.
Ha valakinek nem megy egy nyelv, akkor leginkább arról van szó, hogy nem fogta meg annyira, mint másokat, illetve nem érdekli annyira. Nincs ezzel feltétlenül baj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!