Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Minek létezik feminizmus?

Minek létezik feminizmus?

Figyelt kérdés

Ahogy végigböngészem az Instagramot, a többi közösségi oldalt, a bulvárhíreket, megnézem az ismerőseim javarészét, felmerült bennem a kérdés.

Leszögezném, hogy én hiszek abban, hogy a két nem egyenjogúságban kell, hogy létezzen, nyilván mind emberi lények vagyunk, ez szerintem egy épeszű ember számára egyértelműnek kell, hogy legyen a 21. Században. Nem is a feminizmus szó klasszikus értelme az, amibe belekötnék, sokkal inkább arra a részére értem, ahogy cselekszik sok nő, ahhoz képest, amit hirdet.

Sok helyen ki van fejtve, hogy a nők is okosak, a nők is kompetensek, ők is vezető pozícióba akarnak kerülni, jól keresni, egyedül is megélni kötöttségek nélkül. A nők erősek akarnak lenni, olysn értelemben, hogy erősek az élethez, a munka világához, a szakmai világhoz. Elismertek és sikeresek akarnak lenni.

Viszont most már egyre jobban azt látom, hogy akik ezt hirdetik, nem beszélnek a legtöbb nő nevében. Minden ilyen aktivista csak egy kisebb réteg nevében beszél úgy igazán.

Ahogy elnézem, a nők magas százaléka kompetens munkaerő tudna lenni, de nemes egyszerűséggel nem akarnak. Rengeteg nő vagy lány csak szép akar lenni. Dögös. Csak twerkelni akarnak, instamodellek, influencerek lenni.

A legtöbb fiatal lánynak kétféle elképzelése van: vagy anyuka akar lenni, vagy csak simán irtó szép nő. Sokaknak a modellkedés a céljuk.

Lehetnének olyanok, amilyennek a feministák mutatják őket (semmivel sem butábbak, mint a férfiak), de őket ez nem érdekli, ők szépek, formásak akarnak lenni, olyanok, akik bejönnek a férfiaknak.

Legtöbbjük divatőrült, modell akar lenni, számolja a lájkokat és a kaloriákat, a sminkeket, stb. Önmagában ezzel nem lenne baj, férfi és nő is hozza ki magából külsőre a legtöbbet, mert az jót tesz az önértékelésnek. Na de sokuk mást nem csinál. Ekörül forog az életük.

Én úgy érzem, hogy a testüket akarják használni, nem az esetleges eszüket, és utóbbival békén lehet őket hagyni, inkább elmennek a konditerembe szelfizni.

Ezek után kérdem én, mi ez a feminizmus divat? Megjegyzem, az imént leirt nők közül is sokan hirdetik. Na de a három poszttal későbbi pucérkodás mindezt hogyan támasztja alá? Sokuk mínusz fokokban is pucérkodik, mert kell a kép a seggéről, valóságshow sztárok, modellek és luxusfeleségek a példaképeik. Azért lesz valaki a példaképük, mert szép!!

Én nem értem őket. Rengeteg lehetőségük lenne befutni. Most vagyunk a világtörténelem során a legközelebb a teljes egyenjogúsághoz.

És mégis, ők megmaradnak ezen a szinten. Csak legyenek dögösek, meg legyen egy férjük, gyerekük (annak a nőtársuknak beszólnak, akinek nincsen egy bizonyos kor felett).

Hozzáteszem, kivétel sok van, de még így is túl kevés...

És nem értem, hogy miért elég ez nekik. Én sok magamutogatós modellpalántát ismerek, akik kifejezetten értelmes emberek. De erre ők sz.rnak rá.

Miért?

2019. máj. 9. 22:00
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:

Arra korlátozódik az életük, hogy ők szépek legyenek, kívánatosak, jöjjenek be minél több férfinak. Sokaknak az életük sikere, ha sokaknak bejönnek.

Miért elég ez? Egy nő nem ennyiből áll.

2019. máj. 9. 22:06
 2/11 anonim ***** válasza:
95%
Ennek semmi köze a nemekhez, az instán a pasik is ezt csinálják. Van az a réteg amelyik kitörési esélyt lát ebben, jellemzően azok, akiknek nincs jövőképük, nincs veszteni valójuk. Hogy a kérdéshez igazodjak, ott a nemek között esélytelenségi egyenlőség van. Sajnos.
2019. máj. 9. 22:48
 3/11 anonim ***** válasza:
64%

6000 évnyi globális, erőszakos nőelnyomás után még ki sem halt teljesen az a nőgeneráció, aki kiharcolta nekünk az egyenjogúságot, nektek meg be nem áll a szátok arórl, hogy "aaaaaaaaah miért nem változott meg minden gyökerestőőől???? Nem értem.... Használom az összes férfi agysejtemet, de mégsem értem, szóval ez biztosan teljesen érthetetlen!!!!"

A világ lassan változik, ráadásul az sem segít, hogy társadalmi szinten a nők szerepének megítélését illetően még mindig kb ott tartunk, mint 100 éve. (Gyerünk, mondd, hogy nem az megy még most is, hogy a nő legfőbb dolga a szülés, párkapcsolatok kitárgyalásakor nem hallod "a nő legyen nő" szlogent, és nem jelenik meg heti rendszerességgel valami cikk egy sminknélküli híres nő külsejének fikázásáról)

Nem érdekel, hogy mi van az instagramon.

Engem statisztikák érdekelnek, amik bemutatják, hogy mennyivel változott a nők aránya az egyetemeken az évtizedek alatt. Hány nő járt egyetemre 70 éve, és hány jár ma?

Szeretnék bepillantást nyerni különböző iparok manipulációs taktikáiba is, mint pl a sminkiparba, amik már gyereklányoknak is reklámozzák a sminkfelszereléseket, és olyan aljas szlogeneket találnak ki, hogy a sminkelés "empowering".

Érdekelnek még a média napi szinten a tudatalattinkba vésett szexista húzásai is. Minden egyes alkalom, amikor egy cikkben lekezelően beszéltek egy női hírességről pusztán azért, mert az nem öltözött divatosan, nem volt tökéletes a sminkje, vagy volt rajta egy kis felesleg. Érdekel, hogy milyen fajta nőket mutatnak be pozitív, követendő példának, kik vannak ajnározva. És oké. Térjünk vissza az instagramra. Érdekel, hogy a különböző márkák és szponzorok milyen nőket szponzorálnak (azaz hogyan befolyásolják a közösségi médián lévő nőket.)

Ezek mind fontosabb faktorok annál, mint amit begépeltél.

Amúgy milyen feministákat hallgattál?

Mert voltak, és vannak fantasztikus feministák, akik képesek tökéletesen megfogalmazni a nőket érintő társadalmi problémákat. Andrea Dworkin munkásságát olvastad? Milyen feminista irodalmat olvasol? Tagja vagy/voltál valamilyen feminista közösségnek?

Magyarán mi alapján alkotsz véleményt a feminizmusról?

2019. máj. 9. 23:41
 4/11 anonim ***** válasza:
27%

“Hány nő járt egyetemre 70 éve, és hány jár ma?”

Hány nő dolgozik bányákban és építkezéseken?

2019. máj. 9. 23:50
 5/11 anonim ***** válasza:
67%

A feminizmus nem azt jelenti, hogy nem vetkőzik senki. Pont azt jelenti, ha az egyik vetkőzik és szexpozitív, azt nem qrvázzuk le, aki meg garbót hord és nem szop, az nem frigid pitsa.

(Ennyi erővel azon is kiakadhatnál, hogy miért nem sikeres minden férfi, akik előtt mindig nyitva állt minden kapu. Rengeteg lehetőségük lenne, és mégis van köztük csóró.)

2019. máj. 10. 00:31
 6/11 anonim ***** válasza:
41%
#4 Őszintén szólva nem küldenék le egy nőt sem egy rakat férfival egy bányába, szóval remélem nem sok. :/
2019. máj. 10. 04:41
 7/11 anonim ***** válasza:
48%

A feminizmust még mindig a nemi identitás, és személyiségzavaros emberek tolják, (nemet már nem is írok..) akiknek valahol valami katt van a gépezetben.

Nem értik önmagukat sem, a világot sem, az átlag nőket, a férfiakat meg pláne.

És ezt a nemértést kitolják a szép nagy világba, hála Istennek már van internet, itt megtehetik, és mint jellemző olyan, próbálnak megmagyarázni mindent....az ő szemszögükből, amit ha egy értelmes ember olvas, kb leesik a székről.

Valahol egy embernek kellene érezni, hogy más mint a többi.

És önkritikát gyakorolva, minimum csendben maradni.

Szerintem.

Vagyis vegye már észre magáról, hogy utálja a férfiakat, utál nőnek öltözve lenni, utálja a gyerekeket, utálja a tipikusan női elfoglaltságokat, ellenben vonzódik a nőkhöz, a karrierhez, meg miegymás férfiakra jellemző dolgokhoz.

Valószínű az agyacskájuk túl sok tesztoszteront kapott magzatkorukban, ezért az eredmény.

Nem gond ez, csak ismerje el, és......szépen maradjon csöndben, és legfeljebb csak a saját közössége nevében nyilatkozzon, ne a nőkében.

ennyikeh.

2019. máj. 10. 04:48
 8/11 A kérdező kommentje:

"A feminizmus nem azt jelenti, hogy nem vetkőzik senki. Pont azt jelenti, ha az egyik vetkőzik és szexpozitív, azt nem qrvázzuk le, aki meg garbót hord és nem szop, az nem frigid pitsa."

Ez igaz, hogy nem nevezzük k.rvának a szexiskedő nőket (és fordítva is), én nem is erről beszélek, hanem arról, hogy hirdetik ezt a girlpowert, meg az erős, független női létüket, az eszüket, azt, hogy ne csak a testükkel azonosítsák őket.

Nekem erről egy olyan kép ugrana be, hogy van egy sikeres, okos nő, aki az eszét és a teljesítményét helyezi előtérbe. Mellette lehet szép, készülhet róla szexi fotósorozat, érezheti jól magát a bőrében. Na de ezeknek a nőknek ez a karrierjük. Nem vágynak másra, többre. Én arról a rétegről beszélek, akik csak ennyit látnak magukban, mégis hirdetik, hogy a nők milyen sikeresek. Az hol siker, hogy a kamerának pucsít? Kicsit kiábrándító, hogy az egyenjogúság az itt meg is áll náluk, hogy meztelenkednek, és utána meg a női szexualitás kiemelésének, a női test büntetlen szeretetének, az önbizalomnak a szabad kifejezéséről beszélnek. Nem inkább arról kéne, hogy mire is lehetne használni azt az észt, ami a fejükben van? Csak a szexualitást emlegetni szabadság címszó alatt kicsit unalmas már.

Nem csak az instáról beszélek, tudom, hogy az egy fertő. Hétköznapi lányok sem álmodnak túl nagyokat a környezetemben. Én jártam egyetemre, ahol sok lány volt, a fele csak azért volt ott, hogy legyen valami papírja, mert a szülei azt mondták neki. De amúgy a legtöbbjük csak pasizott, konditerembe járt órák helyett, szépségkirálynő vagy modell akart lenni. Ha be is járt, ott is azt nézte, hogy hány lajkot kapott valamelyik posztja.

Egyszer valami műsorban a Kelemen Anna sikerorientáltnak nevezte magát, meg intelligensnek és függetlennek.

Na de az hol siker, hogy már a veséje is mű, és semmit nem csinál, csak vetkőzik neg k.rválkodik?

Modellek is sokszor nyilatkoznak ilyeneket. Nekem ez nem áll össze valahogy.

Persze az is igaz, hogy a média is elég erőteljesen tárgyiasítja őket, teljesen kontextusidegen módon is kritizálják a nők külsejét, vagy éppen dicsérik. Ezzel nem lehet egyszerű megküzdeni, ezt aláírom.

Utoljára még hozzá tenném, hogy természetesen férfi is van bőven, aki nem nagyon akar kezdeni magával valamit, ezzel is tisztában vagyok.

2019. máj. 10. 11:31
 9/11 A kérdező kommentje:

Még az is eszembe jutott, hogy sok férfi sem szereti a céltudatos nőket, ami szintén elfogadhatatlan. Mintha szerintük is egy nőnek annyi lenne a dolga, hogy szép legyen és kívánatos, ha egy kicsit több mélység van benne, az már ijesztő, rideg.Gondolom ezt a mentalitást is átveszik a hétköznapi nők. Gyakran előfordult a környezetemben, hogy direkt butának tették magukat a lányok, mert az ilyen dögös, formás, cukika, egyszerű és teljesen inkompetens csajok jönnek be mindenkinek. Sokanna hangjukat is magasabbra, nyávogósabbra változtatják.

Én pedig imádnék egy céltudatos, karrierista nőt az életembe, akit nem érdekel, hány pasinak jön be, és a pasik szerint egy tízes skálán hányas lenne külsőre, mint egy darab hús. Inkább azzal foglalkozik (vagy azzal IS foglalkozik a külseje mellett), hogyan legyen művelt és sikeres.

2019. máj. 10. 11:40
 10/11 anonim ***** válasza:
91%

A világ nem tökéletes. Most kb azzal van a bajod, hogy miért nem művelt, tanult ember mindenki. De nekik nincs kedvük ehhez. Lehetnek lusták. Attól még gondolhatja azt, hogy vegyék komolyan.

Én pl nem akarok gyereket, nem is nagyon bírom őket, de szerintem egy anyuka szoptathatna bárhol. Azért, mert nem csinálok valamit, támogathatom az üzenetet.

2019. máj. 10. 12:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!