Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Hogy lehet az, hogy az "egysze...

Hogy lehet az, hogy az "egyszerűbb" embereknél édes mindegy szokott lenni a helyesírás?

Figyelt kérdés

Gondolok itt az online kommunikációra, azon belül is bizonyos megnyilvánulásaira:

1.) Az êkezetek teljesen freestyle formàban, vagy egyâltalàn nincsenek hasznålva, pont mint ahogy èn is îgy ìrtam direkt ebben a szemlèltetö mondatban

2.) Ahol kérdőjel vagy felkiáltójel van a mondat végén, ott nyugodtan lehet akár száz is!!!!!!!!!!!!!!!!

3.) Nagyon alapvető szavakat nem tudnak leírni ("új iPhone telefon" helyett "ujj Iphone tellefon", stb.)

Ti mit gondoltok ilyenkor, amikor meglátjátok hogy valaki így ír?

Tudnátok komolyan venni, ha mondjuk valamilyen üzleti célból kapcsolatba kellene lépni egymással, és eladóként vagy vevőként így írna? (Vagy akár mindennapi kommunikáció során)

Létezhet az, hogy egyébként egy kimagaslóan intelligens ember, csupán technikai okokból nem tud helyesen írni az eszközön amit kiválasztott (túl nagyok az ujjai, nem lát rendesen, stb.)?

Vagy mindez csak illúzió?

2019. máj. 6. 10:47
1 2
 11/18 dq ***** válasza:

Na, kiírtam, itt lesznek válaszok, ha lesznek: https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__98733..

Az MTA Nyelvtudományi Intézetnek is lehet írni e-mailt: [link]

(Én már volt hogy írtam nekik, de ők sem túl használhatók.)

2019. máj. 6. 12:24
 12/18 A kérdező kommentje:

Remélem két ágyéktáji vakarás közt válaszolnak az email-re :D

Szerintem kicsit túlzás ennek az egy szóösszetételnek a helyesírásán vitázni, miközben vannak akik egy tíz-tizenöt szavas mondatban egy szót tudnak helyesen leírni összesen, de kíváncsi vagyok :)

2019. máj. 6. 12:31
 13/18 dq ***** válasza:

Hát én fordítva látom. Számomra a helyesírás függ a múveltséggel (bizonyos értelemben) össze, nem az, hogy rosszak az ékezetei, hogy elgépelne valamit, vagy hogy Isten irgalmazz! freestyle kihasználná a nyelv összes megengedett lehetőségét az érzelmek átadására.

A párhuzamosan feltett kérdésemre közben megszületett a válasz, állítólag az akadémiai kiadó által kiadott helyesírási szótár a különírt, "édes mindegy" formát preferálja, szóval erről ennyit \o/

2019. máj. 6. 13:51
 14/18 A kérdező kommentje:

Azzal nincs gond, ha valaki kreatív a szórenddel, és ezt tudatosan ki is használja, de itt a tipikus, már bocsánat a kifejezésért, tapló paraszt "jo a meled, dugunk" (kérdőjel nélkül, persze) meg ehhez hasonló írásmódra gondolok

Rengeteg, rengeteg olyan könyvet olvasok amiket fiatalabb, kortársírók írtak, és még azután is sok bennük apróbb nyelvtani hiba, miután elvileg ezeket lektorálta valaki: ez szintén nem az a kategória amire azt gondolnám hogy intelligencia hiánya lenne, de az előbbi példa az igen

Vagy például apróhirdetések nevében, amik KÉT. KIB*SZOTT. SZÓBÓL(!) állnak is sikerül elírniuk valamelyiket, sokszor mindkettőt 😂

2019. máj. 6. 14:43
 15/18 A kérdező kommentje:
*kortárs írók
2019. máj. 6. 14:46
 16/18 anonim ***** válasza:
Egyszer elkezdtem olvasni egy amatőr író könyvét. A második oldal után letöröltem. Keverte az egyelőre-egyenlőre szavakat, lezbi leszbi helyett, hát ez a mélyigénytelenség szerintem.
2019. máj. 6. 14:48
 17/18 anonim válasza:

Ajánlom figyelmedbe "Dr." Schmitt Pál volt köztársasági elnök pár levelét:

"első álomásom álamfőként"

"isten áld meg a magyart" stb.

2019. jún. 7. 22:35
 18/18 anonim ***** válasza:

Butaság, műveletlenség, igénytelenség.

Égnek tud tőle képletesen állni a hajam, ha valaki kilök annyi felkiáltójelet, mint az orosz hadsereg létszáma, - ez nyilvánvalóan idegességet és agressziót jelent - és olyan formában használ alap szavakat, hogy "ojan" meg "muszály" meg "hüje". Vesszőkről, ragozásról meg mondatépítésről kár nem is beszélni, ha nem akar eret vágni az, aki felkeveredik valamelyik közösségi oldalra. Akinek a helyesírása nem üti meg egy 14 éves gyerek szintjét, azt például én nem engedném Facebookra regisztrálni, mert úgysem fog értelmes megnyilvánulásokat produkálni, csak leviszi a színvonalat.

Sajnálatos módon pedig ezeknél az embereknél van a legnagyobb pofa is a parádés nyelvhasználat mellé...

2019. dec. 15. 06:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!