50-60 éve már a 9-10 éves gyerekek is tudtak főzni, háztartást vezetni?
Sok 1950-1960 környékén játszódó regényben szerepel, hogy a 9-12 éves kislány egyedül vezeti a háztartást, mivel az anyja már nem él, az apja meg dolgozik.
Mennyire volt ez akkoriban általános?
Nem. A film az csak film. Elég veszélye, ha ennyire komolyan veszel egy filmet.
9-10 éves gyerekek max. a babájuknak és macijuknak főztek.
Miért foglalkoztat téged, hogy engem miért foglalkoztat?
Kíváncsi vagyok, érdekel, ugyanis több regényben, több írónál is találkoztam ezzel.
Nyilván mivel regényről van szó a szereplő nyomorúságos, szomorú helyzetét kihangsúlyozandó enyhe túlzás, hogy vezeti a háztartást. Az viszont igaz, hogy a lányok igen korán be voltak fogva a házi munkába. Elvárás volt, hogy korán megtanulják mi a nők dolga.
Gyorsan pofon lett a vége, ha nemet merészelt mondani a mosogatásra, vagy krumplipucolásra, vagy bármire amit el kellett végezni otthon.
Egy 12 éves lány már simán kiismerhette magát a háztartásban. Minél szegényebb volt a család, illetve ha nem nagy városi annál inkább.
Nem....
Akkor is és most is vannak kislányok (nem gyerekek - a fiúknál jóval kitolodik az önellátás életkora, sőt, sokak eléldegélnek úgy egy életen át hogy sosem gondoskodnak magukról) akik raszorulnak erre,de nem lehet ilyen általánosítást mondani.
Egy kicsit túlzás, de sokkal többet tudtak, mint a mai ugyanennyi idősek.
Anyukámnak a kisebbik húga 12 évvel volt nála fiatalabb. Őt pl. pelenkázta is. Ált. isk. alsó tagozatos korában teheneket őrzött, ott a réten írta meg a házi feladatát, tanulta meg a leckéjét. József Attila ugyan jóval korábban élt, de írta, hogy 7 évesen már disznópásztorkodott, "mint a falusi gyerekek általában". Nagyapám 16 évesen vágott le először disznót (neki az apja meghalt a háborúban, tehát ő volt az egyetlen férfi otthon).
Azért a komplett háztartás vezetése, pláne 9 évesnek kissé túlzás. Talán úgy, hogy egy rokon hölgy vagy szomszédasszony irányította a dolgokat, és a kislány egyre több mindent maga csinált benne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!