Milyen módszerrel lehet legkönnyebben megszokni ill. kiiktatni a fájdalomérzetet és az attól való félelmet?
Pl. hogy ne féljen az ember a foghúzástól, ne féljen a veréstől, vagy az egyéb fizikai fájdalomtól?
Magyarul ne legyen benne félelem a fájdalom iránt, legyen szó akármiről.
Ez azért volna fontos, mert az ember alapszinten fél a fájdalomérzettől.
De ha ezt a félelmét megszünteti v. kiküszöböli, akkor sok olyan dolgot is be merhet vállalni, amit azelőtt nem tudott megtenni.
Az a baj ezzel a "lelki fájdalom dologgal" hogy én ebben a kategóriában már "kiégtem". Nekem már csak a fizikai élmények számítanak.
Pl. nagyon szeretem az erős ételeket. Szívesen eszek kajákat a legerősebb chilivel fűszerezve (naga jolokia v. carolina reaper) és az sem érdekel, hogy a belem kikészül a fájdalomtól, mert amúgy a kapszaicin olyan mint a drog - boldogságérzetet okoz.
De ugyanakkor nem merek elmenni egy fogorvoshoz (pedig muszáj lenne az én esetemben) ill. nem mernék leállni verekededni akárkivel, holott néha meg kell az embernek védenie magát és ki kell állnia magáért még akkor is, ha agyonverik. (Mindkét esetben gátat jelentenek a rossz élmények a gyerekkorból: kuruzsló, hozzá nem értő fogorvosok, vagy a brutális szülői verések miatt.)
Én viszont nem akarok örökké berögzült félelemmel élni az ilyen-olyan fájdalom miatt. Én nem akarok félni a fájdalomtól, hanem olyan megszokott dolognak szeretném tekinteni, mint pl. a levegővételt.
Erre szeretnék valamilyen gyakorlatot v. módszert találni.
# 3
Itt nemcsak a fogorvoról volna szó.
Bár beismerem hogy az a fogorvos akihez jártam, az tré volt. Ugyanis szarul érzéstelenített és éreztem, mikor tömésnél fúrás közben elért az ideghez (kb mintha kést nyomtak volna az állkapcsomba) azóta készen vagyok, ha meghallom a fogorvosi fúró hangját.
De ez nemcsak a fogorvosról szól, hanem alapszinten minden féle és fajta fájdalomról. (Pl. ne féljen az ember attól a fájdalomtól se, amikor a csontját töri.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!