Lehet, hogy autista vagyok?
20 éves vagyok és nem tudok beszélgetni az emberekkel. Legalábbis az idegenekkel, mert akiket már elég ideje ismerek, velük be nem áll a szám. Konkrétan, ha kérdeznek tőlem valamit, egyszerűen nem tudok megszólalni, hosszú idő múlva se. De ez is helyzetfüggő, mert ha tudom, hogy el kell intézni valamit, akkor amit muszáj, azt mondom.
Idegen helyekre egyedül bemenni se merek, mindig rettegek, hogy mindenki tudja, mit akarok és én meg csak szerencsétlenkedek.
Lehet alacsony az iQ szintem, mert nem tudok megtanulni sok mindent, csak ami nagyon érdekel, de azokból is és mindenből, csak akkor merek nem valami érdekeset elmondani másnak, ha szó szerint tudom idézni, amit olvastam vagy hallottam. Nehezen fogalmazok meg mondatokat, nem tudom mi hogy helyes és csak makogok, aztán nagyon körülírva tudom elmondani, amit egy szóval is lehetett volna. Asszem ezek mindig megvoltak, de egyre rosszabb lett. Oviban mindig az ajtóban ültem legalább 1 órán át mielőtt bementem volna a többiek közé. Általános iskolában volt, hogy egész órán át várt a tanár, hogy kimondjak egy német szót, de nem mertem megszólalni, mert nem tudtam, hogy kell kimondani, vagy amikor ilyen volt, hogy 1-3, akkor azt se mertem kimondani, első vagy másodikban nem tudtam azt se hogy mondják.
A párommal fél évig csak írásban beszélgettem, mert nem tudtam megszólalni, hiába szerettem már akkor is. (Azóta eltelt már 2 év, rendesen beszélhetünk)
Nem tudok dolgokra koncentrálni, mindig számolom az órán a számokat, összeadom végtelen sokszor és ahogy vált, kezdem elölről. Vagy az ujjaimmal kopogok, de mindig fejben egy mintát rajzolok le velük.
Elég sok mindenben érzem magamat furcsának. Nagyon szeretnék elmenni egy pszichológushoz, de eddig nem tudtam pénzt szánni rá, mert nem nagyon volt miből.
Vagy lehet csak túl gondolom az egészet?
Mindenesetre valami nem oké, nem normális, hogy nem beszélek senkivel.
A zajokat se bírom. Ha valami hangos, megőrülök. Ha porszívóznak mellettem, ki kell menekülnöm a szobából.
Ideges leszek a tüsszentés, köhögés, szellentés hangjától. (Egy pillanatra)
Nagyon könnyen sírok, egy rossz szó, egy csúnya nézés és már sírok is. Megértem, ha valaki ideges, vagy szomorú, de ha nem javul kb 20-30 perc alatt max, akkor nagyon ideges leszek és sírni tudnék akkor is.
Persze ezek mellett igyekszem figyelni az embertársaimra, nem akarom, hogy elviselhetetlen legyek.
Inkább pánikbeteg vagy. Keress egy pszichológust ő majd jobb esetben tud neked segíteni.
Egy kérdés próbáltál már enyhe nyugtatót ?
Nem mondom hogy kezd el szedni mert könnyen függő lesz az ember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!