Van itt diagnosztizált autista vagy autizmus spektrum zavarral élő?
Az vagyok.
A kérdésedre: mindent ugyanakkor, ugyanúgy. Olyan kellékekkel, amit szeret, amihez köti valami. (Mesefigurás díszítésű szappan, szép fésű, ezekhez egy kis keret-mese...)
Nem lehet, hogy nem is a készülődés, hanem az zavarja, hogy menni kell valahova? Lehet a [valahova] a baj. Vagy ha este van, még akart valamit, nem álmos stb-stb.
Az is egy lehetőség, hogy egyszerűen az vált rutinná, hogy kiborul ezektől a dolgoktól. Akkor az egész "rituálé" megújítása lehet jó. Volt olyan gyerekkoromban, amire otthon nem voltam hajlandó, de egy nyaralás alatt megszoktam... Aztán hazatérve már nem lehetett visszatérni az előző állapothoz. :)
Nekem az öltözködés, kézmosás volt probléma.
Az öltözködés azért, mert a ruhák 90 százaléka amit rám akartak adni szúrt, vágott, túl meleg, túl fojtogató stb. volt. Tapasztalatom szerint az autisták szeretik a puha anyagú, laza szabású ruhákat... illetve ezeket viselik el magukon.
A kézmosás azért volt probléma, mert utáltam azt az érzetet, ami utána volt a bőrömön... valahogy úgy éreztem, minden egyenetlenséget jobban érzékelek az szöveteken, különböző anyagokon, valamint a bőrömnek volt egy ilyen fura húzódó érzete kézmosás után. Ezért egyébként a mai napig minden kézmosást követően be kell krémeznem a kezem.
Szóval arra akarok kilyukadni, hogy nagy valószínűséggel valamiféle érzékszervi túlérzékenység állhat a háttérben, amire nem is gondolsz, mert te nem úgy érzékeled a dolgokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!