Miért csak a munka, iskola érdekli az embereket találkozáskor? Csak ez lenne a fontos?
Már gyerekkoromban is utáltam, hogy akármilyen rokoni összejövetel volt, vagy találkoztam egy felnőtt ismerőssel, az első kérdése mindig az volt: "Hogy megy az iskola? Milyenek a jegyeid? Hol fogsz továbbtanulni?"
Felnőttként ugyanez van, csak a munkával. "Hol dolgozol, mit dolgozol? Jól keresel? Milyen beosztásban vagy?
Azt soha, vagy csak nagyon ritkán kérdezik pl. hogy "Boldog vagy amúgy? Elégedett vagy az életeddel? Mik a céljaid? Pároddal jól megvagytok?"
Mindig mindenkit csak a munka, iskola érdekel, mintha ezek lennének a legfontosabbak a világon, és akinek nincs, vagy nem jól teljesít, az értéktelen ember. Tök mindegy, hogy amúgy depressziós vagy, és túlhajszolt, munkád legyen az a lényeg, a többi senkit sem érdekel.
Nektek is sok ilyen ismerősötök/rokonotok van?
Szerintetek mi az oka annak, hogy ez a legelső kérdés, amit feltesznek valakinek??
"Már gyerekkoromban is utáltam, ... Hogy megy az iskola? Milyenek a jegyeid? Hol fogsz továbbtanulni?" Én is, de felnőttek a párkapcsolatról akkor még nem kérdezhetnek, a képregényekhez, a G.I.Joe-hoz nem értettek.
"Felnőttként ugyanez van, csak a munkával." Mert ezek az alapparaméterek, mint a teljesítmény, évjárat, stb egy kocsin. A többi az eléggé intim dolog. Kérdezzék azt? Van barátnőd? Jó vele a szex? Feláll annyiszor, mint akarod? Mennyi gyereket akartok?
"Boldog vagy amúgy? Elégedett vagy az életeddel?" Az esetek 99%-ában itt terelés és hazudozás jönne, mert az emberek egy része nem akarja a kudarcait bevallani, a másik fele meg sikereket hazudna.
"Mindig mindenkit csak a munka, iskola érdekel" Nem, de ezek jó bszélgetésindító, relatíve semleges témák.
"mintha ezek lennének a legfontosabbak a világon" Nem.
"és akinek nincs, vagy nem jól teljesít, az értéktelen ember." Nem az, csak annak nem vesszük annyi hasznát. Szociális, társadalomszervező állatfajta vagyunk ugyanis.
Elég gáznak érezném, ha bárki, de pláne egy távolabbi rokon a szerelmi életemről kezdene el faggatni. A “Boldog vagy-e?” kérdésre a jó magyar emberek 90%-a meg rögvest panaszáradatba fogna vagy éppen letagadná a problémát, arról nem is beszélve, hogy elég fura, tolakodó kérdés. A “Hogy vagy?” szerintem teljesen megfelelő alternatíva rá és azt azért ne mondd, hogy ilyet sem kérdeztek tőled soha. A “Mi leszel, ha nagy leszel?” felénk szintén egy állandó kérdés volt gyerekkoromban, teljesen ugyanaz, mint a “Mik a céljaid?”
Az iskola, munka pont az a téma, ami bár lehet kínos, de mégsem annyira, mint az, ha a nagynéni másodunokatestvére arról érdeklődne, hogy mi van a pároddal. Bár egyébként felénk kifejezetten divat a fiatalokat arról is kérdezgetni, hogy mikor lesz gyerekük.
Szerintem is roppant idegesítő, hogy előbb érdeklődnek a munkádról, mint arról, hogy amúgy hogy vagy.
Egyébként középiskolásként volt egy kirohanásom ezzel kapcsolatban. Karácsony volt, rokonlátogatás. És jöttek megint ezek a kérdések, hogy "Hogy megy a tanulás? Melyik egyetemre mész? Milyenek a jegyeid?"
Éppen akkor egy rosszabb időszakomat éltem, és akkor szakadt el a cérna nálam. Közöltem a kedves rokonokkal, hogy igen, jók a jegyeim, megvan már, hogy hová jelentkezem. De amúgy meg gyűlölöm az iskolát, mert kiközösítenek és bántanak, a tanárok egy része abszolút alkalmatlan a tanításra, túl vagyunk terhelve. Szóval csak úgy mellékesen, nagyon sz@rul érzem ott magam. Persze ez nyilván sokkal kevésbé lényeges dolog, mint az, hogy milyenek a jegyek.
Néhány percnyi dermedt csend után témát váltottak.
Mert az, hogy boldog vagyok-e, vagy milyen a párkapcsolatom, privát dolgok, egyáltalán nem biztos, hogy én arról akarok beszélni egy akármilyen rokonnal.
A munkahely, iskola, stb., publikus dolgok, de a párkapcsolatom minősége meg a boldogságom már közel sem annyira.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!