Ha valaki zárkózott, az már sosem lehet "normális"? L
Tudom, hogy valami nincs velem rendben, nem tudom, hogy ez csak sima zárkózottság, introvertált jellem, esetleg talán autizmus, vagy más hasonló. Pszichológushoz jártam, azt mondta, felesleges utánajárni, semmivel sem lesz könnyebb az életem, ha kapok egy diagnózist, sőt.
Viszont elég komoly szocializációs problémáim vannak.
Ha valamit el kell intéznem, képes vagyok percekig állni az ajtó előtt, mielőtt be mernék kopogni.
Illetve egyetemen is ha órán felszólítanak, van, hogy meg se tudok mukkanni, pedig tudom a választ. Nem szeretem az embereket, utcára, boltba se szívesen megyek.
Nem tudok lazán, kötetlenül beszélgetni idegenekkel, a "semmiről" úgymond még ismerősökkel se.
Olyan mindennapi dolgok esetén is kellemetlenül érzem magam, mint pl a ruhavásárlás. Nem is megyek szívesen.
Anno a munkahelyemről is állítólag azért tettek ki 6 hónap után, mert nem voltam elég extrovertált (kávézóban dolgoztam).
Ma egyetemmel kapcsolatban kellett valamit elintéznem, de 5 perc eltelt, mire valahogy kinyögtem, mit keresek ott (fogadóórán voltam bent), és mit szeretnék.
Telefonálni ki nem állhatok, és barátkozni sem tudok senkivel. Egyetemen amikor az egyik csoporttársam nyitni akart felém (haza akart kísérni) csak csendben mentünk egymás mellett, mert megunta, hogy ő beszél én meg csak hallgatom, mintha néma lennék vagy értelmi sérült.
Holott annyiszor eldöntöm, hogy ma máshogy lesz, ma már kimegyek az utcára, ma már szólok az emberekhez. Aztán mégsem megy.
Nagyon el tudok fáradni az ilyen kötelező társalgásoktól, ezért is igyekszem kerülni. Míg más feltöltődik, én kimerülök ettől.
Én is tornázok, csak tegnap megerőltettem a lábam, és most ezért is ülök itthon és gondolkodom felesleges dolgokon.
Céljaim vannak, imádom az egyetemet, szeretek tanulni, csak ne kéne kérdéskre válaszolni szóban.
Sok hasonló kérdést olvastam már gyakorin, de egyiknél sem éreztem igazán a hasonlóságot a saját problémámmal, ellenben most ezzel. Az a megfogalmazás az elején: "nem tudom, hogy ez csak sima zárkózottság, introvertált jellem, esetleg talán autizmus, vagy más hasonló" mostanában az én fejemben is megfordult.
Eddig csak szorongásnak hívtam, régen sokat olvastam a szociális fóbiáról, akkoriban azt hittem hozzám hasonló problémája nincs senkinek, de néha úgy érzem ez komplexebb egy egyszerű fóbiánál. Van úgy hogy otthon vagyok huzamosabb ideig, és mikor újra emberek közé kell mennem, interakcióba lépni velük, elfog valamilyen pánikszerű hangulat, gyomorgörcsöm lesz, és legszívesebben nem tenném. De a világ elvárja hogy tedd, mert te leszel a sz*ralak ha nem teszed.
Én kétszer kezdtem el az egyetemet, mindkettőt jórészt emiatt hagytam ott (te legalább nem adod fel, és kitartást), munkahelyekből is emiatt lesz egy idő után elegem. Persze mindenféle elfogadhatóbb kifogást kitalálok, hogy ki lehessen magyarázni, de azt szörnyű olvasni, hogy emiatt még képesek kirúgni is valakit...
Számomra sokkal égbekiáltóbb kérdés az, hogy mivel egyre több emberről derül ki hasonló, egyre többen ismerik- és vállalják fel magukról, hogy valami nincs rendben, a világ még is úgy tesz, mintha semmi nem lenne. Szimplán elmebetegeknek vagyunk bélyegezve és ha nem tudunk beilleszkedni, akkor ássuk el magunkat? Így barátokat is képtelenség szerezni, mindennapi problémákat szó szerint szenvedés megoldani - és a környezetünk magasról tesz erre, azt látják hogy nincs rendben valami, de senki nem segítene.
Megoldás talán az lenne, hogy éjjel nappal a komfortzónánkon kívül legyünk, mint ahogy egy korábbi válaszban is olvastam, akkor talán egy idő után átalakulna a személyiségünk és minden klappolna, de sajna ez csak álom marad..
Hát nem egyszerű az biztos, én is ugyanilyen vagyok.
28F
Persze, 7-es.
Kár, hogy az idegen szavak helyes használata továbbra sem lett divat.
Nézz utána, mit jelent az antiszociális, csak hogy megtanuld végre.
" Nem szeretem az embereket, utcára, boltba se szívesen megyek."
A saját szövegedet nem tudod értelmezni?
Én ismerem a szó jelentését, keress rá. :)
"Beilleszkedni nem tudó, közösségtől távol maradó (személy), aki nem szívesen van más emberek társaságba" [link]
Tessék a forrás.
Veled tényleg gondok vannak. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!