Mennyi minimum az IQ-ja egy olyan hat évesnek, aki az intelligenciájával kitűnik a társai közül?
Először is szeretnék elnézést kérni, mert nem tudom, ez e a jó kategória.
Egy történetet írok, amiben az egyik mellékszereplő (egy hat éves kislány) kitűnik az óvodás társai közül.
Kitöltetnek vele egy IQ tesztet.
Azt tudom, hogy a 140-es IQ már zseninek számít. Ez kisgyerekeknél hogy van? Ott is 140-es IQ-val zseni vagy pl 120-as IQ-val is annak mondják?
A karakterről még annyit, hogy négy éves kora óta olvas, hat évesen kirakja a rubikkockát, bár szeret bolondozni, de értelmesen társalog érdekes dolgokról, rejtvényeket gyorsan megold, stb.
Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszokat és mindenkinek szép hétvégét kívánok!
Nem szabad abba a hibába esni hogy „zseninek" kikiáltva rögtön tesztekre, pszichológushoz és egyéb helyekre kezdjük hordani, úgy mutogatva szegényt, mint valami cirkuszi látványosságot. A túlzott szülői büszkeség miatt sokan hajlamosak olyat is belelátni gyermekükbe, ami igazából nincs is, és gyakran esnek abba a hibába, hogy gyermekükön keresztül akarják önmagukat vagy saját be nem teljesült álmaikat megvalósítani. Semmi sem árthat jobban egy gyereknek, mint ez! Soha ne raboljuk el a gyermekkorát, ne csináljunk belőle miniatűr, koravén felnőttet!
Az intelligencia egyrészt örökölt, gének által meghatározott tulajdonság, másrészt viszont nagy szerepet játszik a gyermekkori környezet, az ösztönző közeg a további fejlődésében.
Mivel a gyermekek fejlődési üteme eltérő, gyakran előfordul, hogy hirtelen megelőzik kortársaikat, azután pedig lelassulnak, és a többiek beérik őket, de az is megtörténik, hogy egy-egy gyerek lassabban, vagy később „érik be”, később viszont utoléri a hozzá hasonló korúakat – sőt, még le is előzi őket. Nem kell tehát elbízni magunkat, ha gyermekünk fejlettebb a többieknél, ám akkor se essünk kétségbe, ha kissé lemaradt.
Nagyon szépen köszönöm!!!!! Ment a zöld kéz. Írom tovább a történetet az információ birtokában.
Kellemes hétvégét kívánok!
Vigyétek el a kislányt egy gyermekpszichológushoz, ha kíváncsiak vagytok. Nekik vannak olyan tesztjeik, amikkel megállapítható, hogy zseni-e a kislány. Az egészen biztos, hogy nagyon értelmes.
Azt viszont érdemes tudni, hogy egy gyereknek nem úgy működik az agya, mint egy felnőttnek. Pedagógus voltam és mindig olyan jót mosolyogtam azon, amikor a szülő azt mondta, hogy a zseniális gyereke hamarabb megoldott valamilyen logikai játékot, mint a szülők. A gyerekek nagyon sok dolgot sokkal hamarabb és ügyesebben megcsinálnak, mint a felnőttek. Csak azért, mert más a gondolkodásmódjuk. Ezt nem rosszindulatból mondom, távol álljon tőlem és ez természetesen nem jelenti azt, hogy a szóban forgó kislány nem zseniális.
Érdemes nagyon odafigyelni a tehetséges gyerekekre és fejleszteni a tehetségüket.
Ha valaki esetleg rányomott a piros kézre, fogalmazza meg kérem, miért helytelen véleménye szerint; így én is okulok és információhoz jutok a történethez amit írok.
Előző, Én Neked is zöld kezet adtam most, ahogy neki is. A többiek pedig remélem segítenek azzal, miért hibás a válasz szerintük és mi helyette a helyes infó. :)
Mindenki válaszát nagyon szépen köszönöm!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!