Ha ez nem depresszió, akkor micsoda?
Egyik ismerősöm azt állítja magáról depressziós, diagnózis nélkül. A szülei elhanyagolták egész gyerekkorában és még mindig. Viszont én ismerek diagnosztizált depressziós embereket és valahogy ők teljesen mások. Az ismerősöm szeretné, hogy lássák a felszínes merőleges vágásokat a karján. Többször mondta már családtagjainak, hogy ez van vele és maradjanak vele, mert egyedül újra rájön a késztetés. Folyamatosan keresi magának a figyelmet, hogy foglalkozzanak vele és ezt a barátai és az iskolákban a tanárok meg is teszik, van, hogy órákat kihagy mert ott sír a tanáriban nyílt téren.
Kicsit úgy érzem, hogy a depresszió nem így szokott működni, a legtöbb depresszióval diagnosztizált ismerősöm inkább kerüli a figyelmet, hosszú újjú pulcsiban járnak 40fokban is, hogy az emberek ne lássák a sebeket. Járnak terápiára rendszeresen, hogyha már azon a ponton vannak, hogy van erejük dolgozni a problémán, javítani a helyzetükön. Én nem vagyok pszichológus természetesen, ezért nem állítom, hogy ez nem depresszió, csak nekem másnak tűnik. Kicsit inkább a figyelemhiány van középpontban, mint a mély melankólia. Van más személyiségzavar esetleg lelki betegség amit ebben inkább fel lehet ismerni?
Segelykialtas.
Nem utalja magát, nem depressziós, de figyelmet akár.
Maga a depresszió nem jár azzal, hogy az ember kerüli a figyelmet és elrejti a sebeit; lehetnek egy depressziósnak is segélykiáltásai (Facebookra kétértelmű posztok kiírása, direkt olyan képek megosztása, hogy lássa a másik, hogy keserű pillanatában van az ember, a sebek nyílvános mutogatása, furcsa személyes üzenetek vagy élőben elejtett mondatok, stb).
A depressziónak vannak fokozatai, illetve minden ember másképp éli meg.
Bocsánat
"Maga a depresszió nem MINDIG jár azzal"
Kihagytam a MINDIG szót.
szerintem a legtöbb depressziós nem vagdossa magát, ahogy én sem. attól még, hogy depresszióval küzdök, van eszem. hülye lennék vagdosni magam!
a vagdosás műbalhé, azaz feltűnési viszketegség. a depressziós nem vagdossa a karját, hanem komolyan öngyilkosságra szánja el magát.
Én sem vagdosom magam, bár "hivatalosan" bipoláris vagyok, nem depressziós (ezzel vitatkozni tudnék).
Mindenesetre az változó, hogy kinél milyen formában nyilvánul meg a betegség, annyi biztos, hogy valami nem oké az emberrel, különben a figyelmet sem akarná felhívni magára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!