Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért terjedt el az, hogy az...

Miért terjedt el az, hogy az emberek összetévesztik az ébred és a kel igéket?

Figyelt kérdés
Sokszor olvasom itt, hogy a babám éjjelente többször felkel.? Ez hülyeség, csak ébred. A kelés az, amikor valaki kimászik az ágyból és fent van. Ha csak fekvés közben magadhoz térsz, az ébredés, nem kelés. Nagyon bosszant ez a slendriánság.

2019. márc. 3. 01:07
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Azért "terjedt el" mert az emberek nem szigorú nyelvtani szabályok alapján képezik a mondani valójukat, hanem bizonyos szavaknak, kifejezéseknek több jelentése is van.

Érdekes amit az első is ír, hogy sok esetben "külföldiül" sokkal inkább szembe tűnik a jelentésbeli eltérés, vagy teljesen másképp mondanak valamit, amire mi azonos szavakat használunk. Ebből adódnak vicces tükörfordítások.

Nálam például ilyen a "ferdehátú" kifejezés, amit gyakran mondjunk az 5 ajtós kocsikra. Holott a legtöbbnek egyáltalán nem ferde a háta, és sokkal kifejezőbb a "csapott hátú" kifejezés, vagy az angol "hatchback" ami arra utal, hogy "le van csapva" az autó vége, ergo rövidebb, kompaktabb mint a szedánok.

Vagy kedvenc kifejezésem a "motivációs levél". Napi szinten írnak dühöngő kérdéseket, hogy há' de hogyan legyek motivált egy szaros munkáé'. Itt is kifejezőbb az angol "cover letter" vagy magyarul kísérő levél.

Vagy van egy csomó olyan szavunk, ami mai értelmében sután hangzik. Felgyújtjuk a villanyt, majd leoltjuk. Vagy az ide adod, oda adod szóhasználat is keveredik, mégis tudjuk mikor ki kéri.

2019. márc. 3. 10:06
 12/17 anonim ***** válasza:
De aki tanul nyelveket, az is belefut akár angolban, akár németben rendhagyó igékbe, szavakba, kifejezésekbe, ragozásokba, amik nem a szabályt követik, csak úgy vannak és mindenféle nyelvtant meg logikát félredobva meg kell tanulni őket.
2019. márc. 3. 10:07
 13/17 anonim ***** válasza:

hát itt ingadozik a nyelvhasználat. engem speciel ez nem zavar.

Ami zavar: nej, vej, stb. ezek nem is létező szavak.

olyan, mintha azt mondanánk, hogy erdej.

erdő-erdeje

nő-neje

vő-veje

és aki ezt nem érti, az kezdi el rosszul visszafejteni a szótövet.

Na engem spec. ez zavar, de nagyon.

Meg a hiperkorrekció.

BankbaN mentem.

meg ilyenek. ÁÁÁ

2019. márc. 3. 10:45
 14/17 anonim ***** válasza:

Sok ilyen keveredés van, nyelvtanárként én a következőket figyeltem meg, amiket nagyon sok magyar anyanyelvű ember magyarul is kever, ezért aztán az idegen nyelven is nehezen jegyzi meg:

- unokatestvér és unokaöccs

--ba/-be és -ban/-ben ragok

- odaad és nekiad

- feltalál és felfedez

- abbahagy és befejez (oké, ezeknek van átfedés a jelentésükben, de nem mindig)

- rendet rak és takarít

És még sok egyéb, ezek csak a leggyakoribbak.

2019. márc. 3. 12:14
 15/17 anonim ***** válasza:
meg az érdeklődik valami iránt / felől összecserélése
2019. márc. 3. 12:24
 16/17 anonim ***** válasza:
Meg egy csomóan "leöltöznek" vetkőzés helyett.
2019. márc. 3. 13:56
 17/17 anonim ***** válasza:
Ideális esetben körülbelül ugyanakkor mennek végbe, ezért tekinthetik úgy, mintha ugyanazt jelentenék.
2019. márc. 3. 18:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!