Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Csak én látom úgy, hogy az...

Csak én látom úgy, hogy az INFJ lányok kétszínűek?

Figyelt kérdés

Olyan emberek válaszára lennék kíváncsi, akik tudják, mi az az MBTI, és nem tartják "bulvárpszichológiának".

Én azt vettem észre, hogy az INFJ lányok, ha társaságban vannak, eljátsszák a kedves, aranyos, félénk lányt, viszont ha az ember jobban megismeri őket, rájön, hogy valójában sokkal cinikusabbak és számítóbbak annál, mint amilyennek mutatják magukat a nyilvánosság előtt. Afféle "Fake Cutie"-k. Ez a véleményem a saját tapasztalataimon alapul, illetve internetes fórumok beszámolóin, mert rendszeresen olvasok más emberek tapasztalatairól is MBTI témában.

Ráadásul köztudott tény, hogy a "stalker"-tendenciák is az INFJ-kre a legjellemzőbbek, vagyis az e típusba tartozók hajlamosak rá, hogy titokban és illegálisan zaklassák a kiszemetjüket, miközben úgy tesznek, mintha teljesen ártatlanok lennének.

Persze ez a leírás az "egészségtelen" INFJ-kre vonatkozik, de azért lássuk be, olyan, hogy "egészséges INFJ", a gyakorlatban nem igazán létezik. Egy átlag INFJ az őt ért csapások miatt elég megkeseredett, pesszimista és depresszióra, illetve az emberi kapcsolatokból való kiábrándulásra hajlamos, és nem olyan, mint Teréz anya.

#MBTI #INFJ #Myers-Briggs-típuselmélet
2019. febr. 16. 09:48
1 2 3 4
 11/32 A kérdező kommentje:
#10: A típusa senkinek sem változik meg. Ha valakinek többféle eredmény jön ki, akkor rossz az önismerete és/vagy rossz a teszt.
2019. febr. 16. 13:21
 12/32 anonim ***** válasza:
88%
Azért a kérdések sokszor elég dinamikusak és 1-2 pontot még az aktuális hangulatodtól függően is változik
2019. febr. 16. 13:25
 13/32 TR75 ***** válasza:

Nem is azt mondom, hogy alapvetően megváltozik az ember típusa. De van átjárás köztük.

Én is határeset vagyok, és a teszt előtt írták is, hogy függhet az épp aktuális élethelyzettől, hogy mi jön ki. Persze nem úgy értve, hogy ma INTJ vagy, aztán két hét múlva meg ESFP.

INFP-INFJ határeset vagyok én is, az első három ellentétpárban elég fixen, az észlelés-megítélésben határeset, volt már ilyen és olyan eredmény is, utoljára épp P.

Egyébként meg ez is csak egy elmélet, sokan egyszerűen hülyeségnek tartják.

2019. febr. 16. 13:52
 14/32 anonim ***** válasza:
100%

Az introvertált emberek gyakran lassan nyílnak meg mások előtt, vagy nagy társaságban egyáltalán nem megy nekik. Azt, hogy tömegben félénkebb, kis társaságban meg oldottabb valaki, nem nevezném kétszínűségnek.

Mivel a társadalmunk olyan, hogy az introvertált emberek is gyakran közösségbe vannak kényszerítve (kevés pl. az otthon végezhető munka), közösségben pedig gyakran elnyomják őket az extrovertáltak, szerintem érthető, ha egy intro ember manipulatívabb lesz. Az, hogy ez elítélendő, az extrók harsány mindenkitelnyomunk mentalitása meg nem, azért van, mert az extrók szemszögéből nézed.

2019. febr. 16. 15:08
 15/32 anonim ***** válasza:
100%

Az INFJ fiúk nem kétszínűek? :'D Mert az alany neme nem mérvadó a típusolásnál.

Szerintem nem lehet ezt ráhúzni egy típusra, minden típusban van 1000 hülye meg 1000 normális, van, aki ezek közül az előbbieket fogja ki gyakran. Én például speciel eddig csak sérült, begyepesedett ISTJ-kkel és ESTJ-kkel találkoztam, de attól még nem gondolom úgy, hogy mindegyik ilyen, hogy nem lehet normális, egészséges xSTJ a világban.

Amit te sunyiságnak foghatsz fel esetleg, az visszavezethető a Ni + Fe kombóra. Introvertált, kell idő, mire felenged, mire fel tud lélegezni a közeledben, addig pedig igyekszik minél jobb benyomást tenni, és agyonelemezgeti magában, hogy bizonyos reakcióira te mit reagálnál. Amikor meg ez elmúlik, és úgy érzi, hogy megmutathatja előtted a szúrósabb oldalát is, akkor megteszi.

TR75:

Nincs határeset, nincs átjárás, ez badarság. Mert nem a betűk számítanak, hanem a KOGNITÍV FUNKCIÓK.

INFJ funkciósor: Ni-Fe-Ti-Se

INFP funkciósor: Fi-Ne-Si-Te

Ami az INFJ-nek introvertált, az az INFP-nek extrovertált, és fordítva. Az INFJ-nek harmadik a logikája, így összedolgozik az érző funkciójával, az INFP-nek utolsó, ergo gyenge és fejletlen. Az INFP-nek befelé orientálódó érzése van, aminek következtében magából indul ki, az INFJ-nek kifelé orientáló érzése van, aminek a következtében nem azt figyeli, hogy ő mit érezne, hanem, hogy a másik mit érezne X szituációban. Az extrovertált intuíció (Ne) csak azzal foglalkozik, amit érdekesnek talál, így csapongó, az introvertált intuíció (Ni) meg információszivacs, asszociációkban gazdag, részletes információhálót épít. Az INFJ-nek introvertált logikája van, ami előbb kialakít egy rendszert, majd abba helyezi a tényeket, és tovább igazítja hozzá a rendszert, a végeredmény helyett a folyamatokra koncentrál. Az INFP-nek extrovertált logikája van, ami célorientált és a tényekből építi fel a rendszert. A Se és a Si közötti különbséget már felesleges is kifejtenem, mert már égbekiáltó a gondolkozási mechanizmusban a különbség.

Akinek változik az eredménye az vagy a pillanatnyi hangulata alapján válaszol, vagy hibás tesztet tölt, vagy rossz önismerettel bír. És igen, változunk, de típuson belül, egyes funkciók erősödnek, mások gyengülnek vagy sérülnek. Össze se lehet hasonlítani pl. egy erős logikával, erős Ti-vel rendelkező INFJ-t egy gyenge logikával rendelkező INFJ-vel.

2019. febr. 16. 17:33
 16/32 anonim ***** válasza:
100%
Mellesleg.. még egyszer végigolvasva a leírásodat ez inkább egy értetlen, buta INFP-re illik, mint egy INFJ-re. Az FJ-knek pont az a bajuk, hogy nem tudnak kiábrándulni az emberekből akkor se, ha sz.rul bánnak velük, mert a Fe funkciójuk majd' meggebed a társaságért, rosszul is érzik magukat, ha nem "emberezhetnek".
2019. febr. 16. 18:34
 17/32 TR75 ***** válasza:
65%

Ne már. Minden egyes ellentétpár erőssége összeadva 100-at ad ki (ha úgy tetszik, 100%-ot). Ha valaki mondjuk 49-51%-os az egyik szempontból, akkor simán lehet 51-49 is. És akkor már meg is van a betű különbség. Persze, attól még ugyanaz az ember. De ilyen ambivalens. Ezt igenis befolyásolja néhány dolog, ami miatt aztán (akár csak ideiglenesen is, de) változik a személy. Nem gyökeres és mély változásról beszélek, hanem "nüanszokról". De mégis változás.

Például ezt írod:

"Az INFP-nek befelé orientálódó érzése van, aminek következtében magából indul ki, az INFJ-nek kifelé orientáló érzése van, aminek a következtében nem azt figyeli, hogy ő mit érezne, hanem, hogy a másik mit érezne X szituációban."

Az utolsó ellentétpárnál a közel 50-50%-os erősség egyfajta ambivalenciát okoz, vagy talán inkább valamilyen mániákus egyensúlykeresést. Ha erre vagy arra billen a mérleg, azt nyilván nem erősen teszi, de előfordulhat valami miatt. Mivel csak két lehetőség van, ezért vagy ilyen, vagy olyan az ember (mármint az osztályozás szempontjából, ugye 50% fölött már felfelé kerekítünk). Én így értettem, amit írtam. Pont emiatt nagyon felületes így az MBTI (is, és minden olyan osztályozás, ami ilyen egyszerű módon oszt kétfelé embereket vagy dolgokat). Ha csak simán a betűket nézzük, akkor nagyon is pontatlan. Ha már a százalékokat is látjuk, akkor más a helyzet, sokkal árnyaltabb a kép.

Amúgy nekem erről a Donnie Darko jut eszembe, amikor Kitty Farmer felvázolja az osztálynak az élet dolgait a szeretet és a félelem egyenesén, amiben valami vagy a szeretet, vagy a félelem gyümölcse. Aztán Donnie elküldi melegebb égtájakra, mert nem ilyen egyszerű a helyzet. Valahogy így van ez is.

Meg még nem mellesleg, szerintem az MBTI is csak egy megközelítés a sok közül, érdekességnek megteszi, én például nem tudom senkiről megmondani, hogy melyik kaszt tagja, semmi érzékem nincs hozzá.

Mindegy, nyilván lehetséges, hogy nem jól látom ezt (sem), de igazából szerintem ez borzasztóan lényegtelen.

2019. febr. 16. 21:39
 18/32 anonim ***** válasza:
68%

TR75 :

Aki kicsit is tájékozott a témában, az tudja, hogy a százalékokat ostobaság nézni a teszteknél, mert nem mérvadóak, mint ahogy azt is, hogy egy INFP és egy INFJ között nem egy betű, hanem két FUNKCIÓ eltérés van. Mint ahogy azt is, hogy a teszteknél nem a betűk a lényegesek, hanem a KOGNITÍV FUNKCIÓK, csak ezekről kevés a magyar nyelvű adat, mert jobban szeretik az elmélet primitívebb, felületesebb részét fordítani valamiért.

Bár ez utóbbit, a funkciós részt már az is tudja, aki figyelmesen elolvasta a hozzászólásomat, nem pedig csak saját hátszéllel, butaságokba kapaszkodva pattog.

2019. febr. 18. 19:57
 19/32 anonim ***** válasza:
100%

A hozzászólásom egy része kimaradt:

Szóval Ha egy betű eltérés van, az MINIMUM két FUNKCIÓS eltérést von magával, amitől már teljesen más gondolkozási mechanizmus áll fent, ergo nincs átjárás.

Aki pontos, értelmes információkat akar a témáról, az nézzen be a moly.hu MBTI zónájába.

2019. febr. 18. 19:59
 20/32 anonim ***** válasza:
16# Én legjobb tudomásom szerint, a kognitív funkciókat is alaposan áttanulmányozva INFJ vagyok, és amit írtál, hogy "nem tudnak kiábrándulni az emberekből akkor se, ha sz.rul bánnak velük, mert a Fe funkciójuk majd meggebed a társaságért, rosszul is érzik magukat, ha nem emberezhetnek" rám teljesen igaz. Akármennyi negatívat kapok az emberektől, valahogy még is szeretem őket, és ilyen se vele, se nélküle kapcsolat ez...
2019. ápr. 12. 19:35
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!