Miért nem tudok tartalékolni? Úgy kb. csomó dologgal előfordul, pénzzel, vagy élelmiszerrel, vagy hajbalzsammal, bármivel?
Csomó mindennel nem tudok tartalékolni :(
Sem pénzzel, sem kajával, meg csomó dologgal...
Pénz: csomószor túlköltekezem magam... nincsenek tartalékaim csomószor (pl. ha szülinapra, vagy karácsonyra kapok ajándékba, gyakorta hamar elköltöm).
Hónapról hónapra élek a fizetésből, nincs vésztartalékom (pl. ha vészhelyzet lenne pl ha hívni kell egy szerelőt a házba).
Tanulok, mellette dolgozom, a szüleim segítenek az albérletbe (támogatnak pénzzel, de én is dolgozom.)
Azt szeretném, hogy legyen tartalék pénzem. Most kaptam ajándékba karácsonyra pénzt, ezt szeretném megtartani...
Úgy csinálom, hogy itthon hagyom a bankkártyát (azon van a pénz) és igyekszem csak kp-t használni.
ha kell, pl. akármire (kaja, szappan, bármi) akkor igyekszem elhasználni a készpénzem.
Bulikba eddig gyakorta elvittem a bankkártyám.. az jó ha itthon hagyo?
Vagy pl. kaja: nem bírok meghagyni egy evőkanálnyit pl. a tejfölös dobozban, meg kell ennem (úgy érzem, úgy már nem jó visszatenni a hűtőbe) vagy kidobom..
vagy pl kekszek, ez jobb példa:
nem bírok egy zacskó kekszből 2 db-ot meghagyni.. inkább megeszem. Pedig szükségem sincs rá..
nem tudom egész egyszerűen a szekrényben hagyni hogy majd 1 hét múlva megeszem.
Vagy pl. hajbalzsam:
épp egy nagyon kis adag van a balzsam dobozának az alján, és úgy érzem: muszáj a hajamra kenni azt a picit is.
Miért nem tudok tartalékolni?
Miért pazarlok?
Ez gyerekkorom óta így van...
főleg a pénz miatt necces, most nagyon kéne hogy legyenek megtakarításaim.
Mit ajánlotok?
Megtakarítás számla? (otp)
Vagy szimplán gyűjtsem sima bankkártyára a pénzt, és hagyjam itthon a bankkártyát?
Mindig használjak kp-t?
Hogy takarékoskodjak?
Az is érdekelne, miért alakul ki ez az egész... annyi embert ismerek, aki képes takarékoskodni elrakni a pénzét vagy pl 2 db kekszet is a zacskóból, ami megmaradt 30 db kekszből...
miért alakul ki az valakinél hogy nem tud takarékoskodni?
24l
Hehe, ugyanilyen vagyok én is.
Minden hónapban elköltöm a fizum azon részét amit félretehetnék, múlt hónapban 60ezer ment el elektromos cigis cuccokra, ebben a hónapban 30ezer, de volt hogy 50ezerért tetováló szettet vettem, ami azóta is a szekrény tetején áll. Jaj meg múltkor bementem a boltba és 10000Ft-ért vettem chipset és csokit, amit egy nap alatt befaltam mert nem bírtam ki, hogy ne tegyem, szóval másnapra gyomorrontásom lett. :D
Ötletem sincs miért vagyok ilyen vagy hogy hogy kéne változtatni rajta (én nem akarok), de gondoltam leírom, hogy ne érezd magad egyedül. :D
Tejföl egy jo példa. Vásárolj nagyobb kiszerelést mert megéri. Mi is 6doboz tejet hozunk banyatankkal (nincs autó :D ) meg havi egyszer telerakjuk s fagyot jó húsokkal. És érdekes nem megyünk boltba heti 1-nél többször mert minden vsn. Az alap takarékoskodás itt kezdödik a kamrában avagy lehet mihez nyúlni.
És nrm mész boltba minden nap azt hirtelen pár száz forintos dolgokat megmivánva ismét ezreket hagysz ott. Mindenböl egyszer de spkat nagyot v cdomagot érdemes venni.
Szerintem családban látott minták következtében alakul(hat) ki ez.
Van olyan banki konstrukció elvileg, hogy a számlára érkező havi jövedelem meghatározott része minden hónapban automatikusan lekötésre kerüljön a számlán, ilyen módon nem hozzáférhető...
Régen olvastam erről és már nem nagyon ugrik be, mi volt a pontos neve ennek a formának.
Érdemes megnézni, hogy adott lekötési formával mennyi veszteség érne, ha hirtelen kellene a pénz és rögtön hozzáférhetővé válik -e.
egyedülálló vagyok, nincs élettársam.
Köszi a választ, mindenkinek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!