Miért ilyen radikálisak a vegánok?
Igen, ez egy vitaindító kérdés kedves vegánok, de azt is hozzateszem, hogy Kulturált vita. Kifejtem a véleményemet: A legtöbb 'állatbarát, vegán, és a környezetvédelem megszállottjai annyira tudják nyomatni az ő érdeküket, hogy már szinte raeroltetnék a másik emberre is a saját álláspontjukat és szokásaikat. Annyira unszimpatikus amikor olyan posztokat látok Facebookon, hogy a vegánok szidják a húsevőket, hogy barbárok így, meg a Föld pusztítói, meg gyilkosok stbstb.. Könyörgöm kedves vegánok. Az huseves nem mentene meg a bolygót. Es arra sem jelent megoldást, hogy valaki csak és kizárólag ezen az úton érje el testi egészségét. Értem én hogy fáj az állatnak és alairom hogy ami a vágóhidakon van az undorító, ocsmány emberi tartás és érdek. Viszont most tekintsünk példának egy vadászatot. A vegánok nyilván erre is azt mondják, hogy állatkínzás, de kedves vegánok ismét : a vad kap egy töltényt, (ennyi a szenvedése egész élete során), nem pedig egy állattelepen tölti le az életét. Az embertelennek nevezett vadászoknak igazából hálásak lehetnétek, amiért úgy irányítják az (esetünkben hazai, magyar) erdei vadszaporulatot ahogy annak lennie kell. Lehet mondani, hogy a természet rendje így meg úgy, de vegyük például Hollandiát, na ott nincs vadászat és nem is mernek Kimenni sok helyen az emberek az utcára este annyira elszaporodtak a vaddisznók.
Míg ti vegánok eszitek az egészségesnek vélt sok kezelt növényt addig mi esszük a finom házikolbászt tojásrántottával. És ezzel ki csinált nagyobb kárt? Nem, nem mi.
A sok permetezett növény amit esztek, ugyebár megoli a rovarokat és a mérgezett rovarokat szépen megeszik a madarak. Nem két madár pusztult már el ennek 'köszönhetően'.
Értsétek meg a huseves egy ösztön, nem nem azt mondom hogy ragadozók vagyunk, de gumós zapfogunk van, ez is azt bizonyítja hogy mindenevők vagyunk. Az ősember is vadászott, és attól még nem volt rossz ember...
Nem ez határozza meg az ember jellemét, irritál a kamu duma, hogy ehhez ész kell es hatalmas intelligencia hogy az ember eljusson arra a szintre, hogy atalljon vegánra..
És végül zaraskepp egy utolsó dolog, egy közhely ami tévhit egyeseknél. A tej téma. A tej NEM egészségtelen. A bolti tejnek nevezett valami az egészségtelen, de a házi, feldolgozatlan tej Nem. A bolti tej : hormonok, antibiotikumok( a tehén számára) és eljárások+ a tej végeredménye, ami nem hasonlítható össze egy kezeletlen friss pohár tejjel. Mióta ezt felismertem és házi tejet iszok abszolút nem fáj a gyomrom, a bolti tej után pedig mindig gázos volt :), a szervezet tudja mi a jó neki és mi nem. Ne általánosíts kedves Vegan. A te életed, a te döntésed, más közel se biztos, hogy azt akarná magának
17/F
Ez engem is érdekelne, de azért kiemelném, hogy nem mindre igaz. :D Annyit hozzátennék, hogy igen, undorító, ami a vágóhidakon van és az is, ahogy tartják szerencsétleneket, ráadásul a legtöbb hiába hal meg, mert kidobják a szemétbe. Nagyon nagy pocsékolás megy, fele ennyi állatot ölnénk meg, az is bőven elég lenne. Ez az ami undorító, semmi tisztelet, csak kizsákmányolás.
Nem vagyok vega, sem vegán, de nem eszem túl sok húst, részben ez miatt is.
Nem vagyok vega, se vegán. Se húsevő. Mindenevő vagyok, ahogyan annak lennie kell :)
Kezdeném azzal hogy szerintem a tej sehogy sem egészséges, csak és kizárólag addig van a szervezetünknek szüksége rá, amíg anyánk szoptat.
A vágóhidas résszel teljesen egyetértek, undorító ami ott megy. Sokkal jobb, humánusabb megoldást kellene kitalálni arra, hogy hogyan tartsák ott az állatokat.
Szerintem egyébként pont hogy ahhoz kell ész meg intelligencia hogy ne divatozzunk hogy "jaj én vegán vagyok" hanem fogadjuk el hogy MINDENEVŐK vagyunk, az emberi szervezetnek szüksége van a húsra. Természetes hogy eszünk húst, épp úgy ahogy az állatok is esznek, akár mindenevő, akár húsevő. És teljesen természetellenes megvonni a szervezetünktől a húst.
" A maradék írásodhoz csak meg anyít hogy ajánlok figyelmedbe filmeket mint a cowspiracy hogy egy kicsít jobb belelátást nyerje dologba mert ahogy elnézem nagyon messze jársz az igazságtól. Tudod hogy mennyi víz kell egy hamburger előálításához? Kb egy háztartásban elhasznált víz három hónap alat. Tudod hogy egy ősember mennyi húst evett kb párszor egy hónapban ehez képest a mai társadalomban egy húsevő egynap alatt elfogyaszt annyi húst amnnyit egy ősember fogyasztott el egy egész hónap alatt. Tejes sztoridat azt meg nem tudom mennyire vegyem be ugyanis az egyik barátnőm aki az orvosin tanúk mondta nekem hogy akik megtudják inni a tejet azok egy mutácíónak köszönhető ami Európában tűnt fel de már egyre kevesebb emberben van meg. Hogyha átgondolod akkor meg a legtöbb Európán meg észak Amerikán kívűl nem sok helyen fogyasztanak tejet. Ui: irigyelnek hogy ilyen sok időd van ilyeneken aggódj bárcsak nekem is ilyen problémáim lennének"
Kb. az egész szöveg hibás és úgy rossz, ahogy van, valamint helyesírásilag is borzalmas, úgyhogy ne oktass ki senkit, amíg te is tévhitben élsz.
A Hamburger egy olyan dolog, amit megtalálsz a neten, hogy mi a receptje és tudsz otthon csinálni. Nem kell hozzá 3 hónapnyi víz. Halvány fogalmam sincs, hogy honnan szedtél ekkora marhaságot. Az ősember napi szinten fogyasztott húst, ha tehette és többnyire tehette. A szervezetünk évezredek óta a mindenevő életmódhoz alkalmazkodott és fejlődött, szükségünk van húsra és növényi élelemre egyaránt. Ez ilyen egyszerű. Aki ezt nem fogja fel, az nincs egy minimum értelmi szinten. A tejes dologgal kapcsolatban már mindent olvastam én is. Legyen annyi elég, hogy nagyapáink is itták már a tejet és soha nem volt tőle bajuk. De majd a kedvedért utánakérdezek neked. :)
Kérdező, most te jössz!
Azért van ez, mert ha megfigyeled, a buta emberek a maguk hülyeségét nagyon szeretik ráerőltetni a másikra. Bármi, ami ellent mond az ész érvnek, azt erőltetni kell. Ilyesmi a vallás is, de ez körülbelül mindenhol ott van. Ami hülyeség, azt erőltetni kell, hogy lemenjen egy gondolkodó, kételkedő ember torkán. Ezért van az, hogy a vegák ennyire hangosak. No, persze nem mind, tisztelet a kivételnek, akiknek szegényeknek csak kimosták a fejüket hülyeségekkel, de mondjuk az már az ő hibájuk, hogy kapásból benyelték, amit mondtak nekik anélkül, hogy utánajártak volna a dolgoknak. Szóval ennyi. Ezen ne kattogj, kérdező, mert nem éri meg.
Vegánként fogok válaszolni. Elég sok vegán csoportban benne vagyok facebookon, aktív is vagyok, és bizony néhány "vérvegán" hozzáállásától még nekem is kinyílik a bicska a zsebemben. DE! Abszolút nem ők vannak többségben, ők a hangos kisebbség, akik hajlamosak elfelejteni, hogy ők sem vegánként látták meg a napvilágot.
Viszont ami érdekes, hogy régen elég sok mindenevős főzős csoportban voltam benne, és egyetlen egyszer sem láttam olyan, hogy egy húsleves vagy bármi húsos kaja alá kommentelt volna egy vegán bármi csúnyát. Ezzel szemben a kimondott vegán csoportokba beszivárognak a mindenevő s..gfejek (mielőtt valaki támadna: NEM mindenevő s..gfej, de akik így viselkednek, azok igen), és merő szórakozásból kiraknak egy szalonnát. Tegnap egy levágott malacot. Akkor ki az erőszakos?
Az meg ne haragudj, de a saját logikátlanságodat igazolja, hogy szerinted egy növényevő nagyobb kárt csinál. Ugyanis az a sertés, amit te megeszel, szintén növényt evett, amíg élt, és nem annyit, mint egy vegán, hanem kábé tízszeres mennyiséget. Az állatiparban felhasznált víz mennyiségéről nem is beszélve. Tehát ha állatot eszel, akkor gyakorlatilag sokkal több növényt megeszel, mint én.
A mindenevőség azt jelenti, hogy húst és növényt is képesek vagyunk megemészteni és belőle energiát nyerni, de ez nem zárja ki, hogy csak növényből ne lehetne mindezt teljesen egészségesen megoldani. Mert meg lehet.
Aközött is különbséget kell tenni, amikor az ősember az életben maradásért ölt, meg aközött is, hogy kényelmesen elsétál a modern ember a Tescóba, és aközött, hogy ma napi ötször eszik állati eredetű ételt, csak mert az a kényelmes és azt szokta meg.
A tej pedig nem egészséges, ezt általában még a nem vegánok is tudják. A házi tej is tele van hormonokkal - ez természetes. Az ember nők anyateje is tele van hormonokkal, ezáltal tudnak a csecsemők rövid idő alatt viszonylag sokat nőni, fejlődni, így erősödik az immunrendszerük. Ez egy másik állat anyatejénél miért ne lenne így?
Az én szervezetem tökéletesen érzi magát, amióta teljesen elhagytam a húst. Tehát jó nekem, jó a környezetnek és jó az állatoknak. Nem akarok megtéríteni senkit, és nem vagyok a sokkolás híve sem. Nem osztok meg véres vágóhídi képeket, de ha megkérdezik a véleményem, akkor elmondom. Én inkább az a típus vagyok, aki ennek a pozitív oldaláról szeret beszélni, jókat főzök, hogy a barátaim tudják, hogy a vegán ételek nem unalmasak, épp ellenkezőleg, fantasztikusan finomak és változatosak. Érdekes, hogy amíg fogyasztottam húst, utáltam főzni, utáltam a hús és a tojás szagát, utáltam hozzájuk érni. Most imádok főzni.
25N
"A legtöbb 'állatbarát, vegán, és a környezetvédelem megszállottjai annyira tudják nyomatni az ő érdeküket, hogy már szinte raeroltetnék a másik emberre is a saját álláspontjukat és szokásaikat."
Ez nem érv. Ezt nevezzük kútmérgezésnek. Konkrétumok nélkül beszélsz, úgy állítod be a vegánokat, mint agresszív csoport akik saját(megalapozatlan?) elképzeléseiket akarják másokra erőszakkal ráerőltetni. Ez azért érvelési hiba, mert ebből nem derül ki, hogy az adott dolog jó/rossz, miközben más kontextusba helyezve ugyanezt az érvet elfogadod, sőt helyesled.
Például ha én kutyát szeretnék enni, mindenhonnan azt hallanám milyen rossz ember vagyok, és mindenki a saját kutyamentes diétáját próbálná rám erőszakolni. Lefogadom, te is ellene lennél ha egy cég kutyák millióit küldené vágóhídra az új kutyaburger miatt. Tehát megpróbálnád ráerőszakolni a saját meggyőződésed másokra. Rossz embernek tartod magad emiatt?
"Annyira unszimpatikus amikor olyan posztokat látok Facebookon, hogy a vegánok szidják a húsevőket, hogy barbárok így, meg a Föld pusztítói, meg gyilkosok stbstb."
Ez nem érv, hanem egyéni szoc probléma. Nem kötelességem a valóságot mindig cukormázasan ábrázolni, mindig polkorrektnek lenni csakhogy nehogy megsértsem a kicsi lelked. Ahelyett, hogy játszod az áldozatot, tanulj meg érvelni.
"Könyörgöm kedves vegánok. Az huseves nem mentene meg a bolygót"
??????????????????????????????????
"Es arra sem jelent megoldást, hogy valaki csak és kizárólag ezen az úton érje el testi egészségét"
Egyikünk sem táplálkozástudományi szakember, szóval ezt a kérdést bízzuk a dietetikusokra. Maradjunk az etikánál.
" Értem én hogy fáj az állatnak és alairom hogy ami a vágóhidakon van az undorító, ocsmány emberi tartás és érdek"
Elítéled, de mégis támogatod amikor ilyen terméket vásárolsz. Ezt nevezik képmutatásnak. Ezerszer többre tartok egy olyan húsevőt, aki őszintén bevallja: igen, a pillanatnyi jelentéktelen ízélmény amit a rántott hús nyújt, sokkal többet ér, mint az iszonyatos szenvedés amit az állat átélt.
Te, kedves kérdező, egy akaratgyenge, képmutató ember vagy.
"Viszont most tekintsünk példának egy vadászatot. A vegánok nyilván erre is azt mondják, hogy állatkínzás, de kedves vegánok ismét : a vad kap egy töltényt, (ennyi a szenvedése egész élete során), nem pedig egy állattelepen tölti le az életét."
Tekintsük példának az én 10 hónapos labradoromat. Egész életében jól volt tartva, holnap viszont kap egy töltényt(ennyi szenvedése volt egész életében) nem pedig állatmenhelyen élt bezárva.Etikus?
A tény, hogy egy állatnak jó élete van, nem ad nekem jogosultságot arra, hogy megöljem. Alap morál axióma.
"Az embertelennek nevezett vadászoknak igazából hálásak lehetnétek, amiért úgy irányítják az (esetünkben hazai, magyar) erdei vadszaporulatot ahogy annak lennie kell."
Szalmabáb érv. Nem a vad populáció kontrollálásával van probléma, hanem annak eszközeivel. Ezt a problémát környezetvédelmi és állatvédelmi szakemberekre kellene bízni, nem hobbigyilkosokra.(vadászok)
"együk például Hollandiát, na ott nincs vadászat és nem is mernek Kimenni sok helyen az emberek az utcára este annyira elszaporodtak a vaddisznók."
Nonszensz.
"Míg ti vegánok eszitek az egészségesnek vélt sok kezelt növényt"
Tartózkodj az egészséget firtató kérdésektől, nem vagy dietetikus sem táplálkozástudománnyal foglalkozó szakember, csak egy ignoráns 17 éves.
"addig mi esszük a finom házikolbászt tojásrántottával."
Szóval az etikai érved az, hogy finom? Hogy házi?
Oké, jó ember vagyok, halhaláraszúrom a labradoromat és finom házi kolbászt csinálok belőle?
"És ezzel ki csinált nagyobb kárt? Nem, nem mi."
Kárt milyen szempontból? Tyúkok, disznók szempontjából nyilván te, környezetszennyezés szempontból, vízhasználat, energia stb. is jó eséllyel te, bár ez függ az adott vegán diétától.
"A sok permetezett növény amit esztek, ugyebár megoli a rovarokat és a mérgezett rovarokat szépen megeszik a madarak"
Permetezni muszáj, kétlem, hogy az emberiség képes lenne 8 milliárd embert ellátni organikus bio gazdálkodással fenntartható módon. Ez még mindíg jobb, mint megtermelni a permetezett takarmányt, ami megöli a rovarokat, madarakat, és még pluszban disznók, marhák, csirkék milliárdjait akiket megeszünk.
"Nem két madár pusztult már el ennek 'köszönhetően'."
Nyilván szakértő vagy a témában.
"Értsétek meg a huseves egy ösztön"
Aham. Szóval egy nemi erőszakoló is védekezhet azzal hogy az ösztönei(mondjuk fajfenntartás) vezérelte? Nem? Ezek szerint vannak ösztönök amiket jó, és vannak amiket rossz kategóriába sorolunk? De várjunk csak, akkor ez esetben az érv "ösztön" önmagában hasznavehetetlen morális kérdések vitatásakor, így erre apellálni totál illogikus?
Sóhaj...
Tudod, az a furcsa, hogy ha megkérdezel random embereket arról mitől felsőbbrendű az ember más állatfajtól, garantálom az elsők közt mondják majd, hogy nem vagyunk ösztönlények, képesek vagyunk racionálisan gondolkodni. Ilyenkor tudatosul bennem mennyire igaza volt Feldmár Andrásnak amikor azt mondta, az emberiség nagy része erkölcsi szempontból még mindig a sötét középkorban él.
"de gumós zapfogunk van"
Fogazat biológiai szempontból nem kőbe vésett szabály, lásd a növényevő gorilla hatalmas szemfogai, etikai szempontból rendkívül idióta érv, olyan mintha a nemi erőszakoló azzal védekezne, hogy a pénisz vaginális behatolásra lett tervezve, ez a biológiai szerepe. Na és?
"bizonyítja hogy mindenevők vagyunk"
Ez a vegánok álláspontját erősíti. Mindenevő ugyanis választhat, nincs szüksége állati táplálékra.
" Az ősember is vadászott, és attól még nem volt rossz ember..."
Egyetértek. Veled ellentétben én viszont logikailag következetes vagyok, tehát akkor sem mondanám az ősembert rossz embernek amikor nőket erőszakoltak, gyerekeket áldoztak égő máglyán, családokat öltek egy kényelmesebb barlang miatt stb...Olyan időkben éltek, olyan körülmények közt, olyan tudással rendelkeztek ami nem teszi lehetővé, hogy én 21. századi ember ítélkezzek felette.
És itt jön a probléma az ősemberre apellálással. Ha te azt mondod, hogy cselekedet(x), ebben az esetben vadászat, etikus, mert már az ősember ezt tette, jogosan mondhatom, hogy a rablógyilkosság etikus, mert már az ősember is ezt tette. Ellenkező esetben kettős mércét használnék, az érvelésem logikailag inkoherens, ellentmondásokon alapuló lenne.
"Nem ez határozza meg az ember jellemét"
Jó esetben nem CSAK ez határozza meg egy ember jellemét,de kétségkívül tiszteletre méltó tulajdonság. Egy olyan világban ahol normális más érző állatokat tárgyként használni, fizikailag, szellemileg kihasználni és jelentéktelen ízélményért brutálisan meggyilkolni, ott kiállni a saját morális rendszered mellett ami az állatok szükségtelen szenvedése minimalizálásán van, erős jellemre vall.
"irritál a kamu duma, hogy ehhez ész kell es hatalmas intelligencia hogy az ember eljusson arra a szintre, hogy atalljon vegánra.."
Egyetértek. Az előfeltételek a vegán klubba rendkívül alacsony intelligenciát igényelnek, csupán annyit, hogy nem támogatod más érző lények torkának átvágását szükségtelenül ha van más alternatíva. Ez inkább a nem vegánok intelligencia szintjét minősíti :)
"És végül zaraskepp egy utolsó dolog, egy közhely ami tévhit egyeseknél. A tej téma. A tej NEM egészségtelen"
Ki vagy te, hogy megítéld mi tévhit és mi nem ? Kérhetnék referenciát kutatási munkáiddal kapcsolatban, különösen a "tej egészségre gyakorolt hatása az emberi szervezetre" témakörben? Mnapság sajnos divat lett noname bloggerek(kóklerek) pszeudó-tudományos cikkeire hivatkozni mint hiteles forrás.
Még egyszer utoljára: A táplálkozástudomány bonyolult, összetett tudomány. Nincs helye az "én azt hiszem", "szerintem" típusú megjegyzéseknek tanulatlan emberektől. Ez vonatkozik vegánokra is. Veganizmus szempontjából lényegtelen, hogy a tej egészséges vagy nem. Még ha teszem azt a tej egészséges is lenne, akkor is ott marad a morális probléma: tehenek megerőszakolása(análisan,vaginálisan) borjak erőszakos elválasztása-megölése, tehenek kihasználása egész addig amíg már nem képes tejet adni, azután megölése.
"A te életed, a te döntésed, más közel se biztos, hogy azt akarná magának"
Illogikus anti vegán ámokfutásod sikerült egy ilyen gyöngyszemmel megkoronáznod. Gratulálok. Megyek is elintézem a labradort, magától nem lesz belőle finom házi kolbász. De nem aggódj, jó élete volt, vadászösztön vezérelt, én életem, az én személyes döntésem, tehát etikus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!