Hogyan döntsem el, hogy introvertált vagyok, vagy extrovertált szociális fóbiával?
segitségnek összeirtam pár dolgot, ami jelemező az introvertáltakra de a kérdésedben nem feltétlenül jeletek meg, szerintem nézd meg hogy ez jellemző rád vagy pont az ellentéte :)
introvertált vagy :
-ha a korásaiddal nehezen teremtesz kapcsolatot vagy pl. egy munkhaelyen
-irásban pl. facebookchaten sokkal felszabadultabb vagy könnyebben fejezed kimagad
-társaságban nem te vagy a középpontban, sokszor nem szolsz hozzá a témához csak hallgatsz mert nem tutod mit kéne hozzászolnod
-egy problémán sokat rágodsz sokszor feleslegesen de ebből kifolyolag sokszor bölcsebben döntenek extrovertált társainál (pl. ez a kérdés is idesorolható valahonnan hiszen mindegy hogy hivunk extovertált vagy introvertált attól még az maradsz aki)
-kevés barátjuk van, de azok mély barátságok
6.: Nem éppen. Szoronghat úgy is társaságban, hogy alapvetően vágyik emberi kapcsolatokra. Tudnék példát mondani.
Amúgy az introvertált és extrovertált személyiségjegyek bőven tudnak keveredni.
Ja, hát a depresszió az rendesen rá tudja nyomni a bélyegét az ember szociális életére.
Ráadásul az introvertált-extrovertált kérdés sem egyszerű, mert rengeteg ember határeset, nehezen sorolható be vagy az egyik, vagy a másik csoportba.
Klasszikus introvertáltként én úgy határoznám meg a dolgot, hogy:
- szükségem van a magányra, ahhoz, hogy feltöltődjek
- négyszemközt vagy kis csoportban jobban elvagyok, mint nagy bandában
- sok programmal, sok emberrel, váratlan eseményekkel könnyen túl lehet terhelni
- ettől függetlenül szükségem van programokra és emberi kapcsolatokra (ha végre vége lesz ennek a ragyaverte sulimnak felkerül egy nagyon komoly szűrő, hogy kivel és mit csinálok :P)
"társaságban nem te vagy a középpontban, sokszor nem szolsz hozzá a témához csak hallgatsz mert nem tutod mit kéne hozzászolnod"
Szerintem ez így nincs jól megfogalmazva. Az introvertáltak gyakran intelligens emberek, akiknek nagyon is van mondanivalójuk mások számára, de nekik a szociális kapcsolatok nehézséget jelentenek. Tehát tudják, hogy mit kellene hozzászólniuk az adott témához, de a módját nem sikerül megtalálniuk, mivel a társas interakciók tekintetében nem állnak túl fényesen (viszont például írásban sokkal közlékenyebbek és lazábbak, mert nincs közvetlen kapcsolatuk a másik féllel).
A szociális fóbia kifejezetten olyan dolog, amire egyértelműen azt lehet mondani, hogy pszichés probléma, a szociális fóbiás ezt súlyos helyzetnek éli meg és szinte menekül az olyan szituációkból, amik a tüneteket kiváltják (súlyosabb esetben már az ilyen helyzetek gondolata is kiváltja a tüneteket, ezért igyekszik elkerülni, hogy maga a helyzet létrejöjjön). Az introvertáltnak nincsenek pánikrohamai társas helyzetben, egyszerűen csak kényelmetlenül érzi magát bennük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!