Miért sütik rá minden második emberre azt, hogy introvertált?
Valaki kitalálta egyszer ezt a két fogalmat (introvertált, extrovertált), nem néztem utána. Biztosan értett ahhoz, amit csinált, és ott, ahol erre a két szóra szükség van, ott jó helyen is volnának. (mélyen a szakirodalomban)
De nem ott vannak. Pszichológiához nem értő emberek dobálóznak velük, hol egymásra, hol önmagukra. Néha veszettül irritáló! Már a sokadik alkalommal vág pofán a kérdésben említett szó. (pedig nem mindig engem érint, de akkor is idegesítő)
Minden ember vágyik néha magányra. Attól még senki sem lesz a fenti kategória. Van, hogy a társaság nem megfelelő az egyén számára, és amíg nem talál neki való közösséget, nem lesz kedve eljárni. A kedvencem, amikor valaki fáradt, beteg, túlhajszolt, vagy éppen gyászol, és rásütik, hogy biztosan egy begubózós ember! Van, akinek csendes hobbija van. Nem biztos, hogy azért választ nyugodt hobbit, mert nem szereti a társaságot, lehet ezer más oka is, hogy azt szereti csinálni, amit. Pl. gyöngyöt fűz, vagy olvas, vagy sakkozik (és az még ha úgy vesszük társasági dolog. )
Egyszer volt részem olyanban, hogy szórakozóhelyen találkoztam néhány kollégista társammal. Ledöbbentek, hogy én ott vagyok, mert hogy azt hitték én introvertált vagyok... azért, mert sokszor láttak órákon keresztül "stréberkedni". Mert olyasmit tanultam, ami nem kötelező, csak önszorgalomból érdekelt, és akkor biztosan én egy begubózós ember vagyok... Nem értem, tényleg. Kevés jelzőt utálok jobban, mint ezt a két szót.
Igazából az introvertált és az extrovertált főleg abban különbözik, hogy az egyik lemerül mások társaságától, a másik meg feltöltődik.
Csak sokan elfelejtik, hogy ez egy skála, valamint van olyan is, hogy ambivertált, ami a kettő keveréke.
És sokan azt is elfelejtik, hogy rossz társaságban lemerülök, jó társaságban feltöltődöm (hétköznapi hősök). Ez a skála azért totál butaság, mert a közösség forrására nem ad kellő előfeltételt.
Nem mindegy, hogy milyen társaság!
És attól függen lehetek bármelyik véglet a skálán.
Szóval totál bugyután használjuk, az amúgy jól alkalmazható skálát.
(helyes alkalmazási területének azt látom, amikor pl egy céges vizsgálódás során kiderül, hogy a dolgozók inkább introvertált válaszokat adnak, mert a főnök zsarnoki szerepétől félnek... Az adott szitura egy adott típust generál, de nem jelenti, hogy minden dolgozó introvertált MINDENHOL)
Introvertált embernek mindegy, milyen a társaság, az őt akkor is meríteni fogja, ha jó.
Extrovertált embernek mindegy, milyen a társaság, az őt akkor is fel fogja dobni, ha rossz (legfeljebb dühös lesz, és otthagyja őket).
Szóval pont a társaság minősége az, ami teljesen mindegy.
Egyébként senki sem 100%-ig egyik vagy másik kategória, mindenki ambivertált. Csak ki erre húz, ki arra.
Az introvertált kategória létjogosultsága pont a nem megfelelő közeg.
Ha van egy olyan társaság, amilyen te is vagy, akkor nem merít, főleg, hogy a társaságban betöltött szerepet is vizsgálni kell!
Ne ugyan abba a közegbe dobd be a "két féle embereket", hanem a neki megfelelőbe! :)
Aki nem talált még ilyen közeget, könnyebb magára húzni az introvertált minősítőt, és nem is küzd a minőségi társaság megkeresése érdekében...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!