Manapság kire mondják, hogy újgazdag? Manapság már nincsenek nemesek, nem MINDENKI újgazdag?
A nemes nem régi gazdagot jelent, hogy azzal ellentétben mindenki újgazdag legyen.
Az újgazdag jelentése a felkapaszkodott, hirtelen pénzhez jutott, de kultúrát, viselkedéskultúrát, iskolázottságot azzal nem szerzett egyén. Azaz egy suttyó, aki hirtelen hozzájut egy rakás pénzhez.
"hirtelen gazdagszom meg ... és kulturált vagyok"
Nem erről van szó. Nem az a lényeg, hogy nem büfögsz az asztalnál.
Egyszerűen a "gazdag" és "szegény" (nyilván a világ nem ilyen fekete fehér) emberek élete, kultúrája, gondolkodásmódja, problémái teljesen eltérnek.
Egy gazdag embernek beutazza a világot és étteremben ebédel.
Egy szegény ember tévét néz és sorban áll a Tescoban.
Ha valaki hirtelen gazdag lesz, attól nem lesz egyik pillanatról a másikra más élete, múltja, kúltúrája, barátai, rokonai.
Egyszerűen más világ a kettő, ahova nem lehet egyik pillanatról a másikra bekerülni.
De mondok egy más példát: én szoftverfejlesztő vagyok egy kis cégnél, egy gyerekkori barátom meg gyári melós.
Az ottani barátainak az a szórakozás, hogy beb#sznak és mulatós zenére vinnyognak (konkrétan tudom, mert segítettem a szervezkedésben) és közben arról beszélgetnek, hogy milyen szemetek a főnökök és milyen rossz nekik.
Az én munkahelyi barátaimnak az a szórakozásunk, hogy elmegyünk egy étterembe és megeszünk egy finom vacsorát, némi borral kísérve és közben arról beszélgetünk milyen új projekteket kellene megvalósítanunk.
Más világ. Ők nem éreznék jól magukat a mi társaságunkban, mi meg az övékben.
"Benne van a szóban: ÚJgazdag. Tehát aki nem gazdag családba született, hanem maga gazdagodott meg. "
Igen, ez világos, de épp ezért nem értem. Nálunk aki gazdag, az a kommunizmus után lett az, tehát senki sincs, akinek generációkra visszamenőleg gazdagok a szülei. Manapság csak újgazdagok vannak. Ha az apja gazdag, akkor az apja egy újgazdag volt saját fiatalkorában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!