Miért lesz egy ember gonosz és kegyetlen?
Az eredendően gonodsz emberek pszichopata léleknélküli torzszülöttek.
Mindenki mást valami más tesz azzá, akár a pénz, akár a sikerhajhászás, akár a becsvágy, vagy az erőszak.
Jól írtad, de nekem angolul jobban tetszik.
Evil isn’t born, it’s made.
Igen , sok esetben a többi ember teszi azzá . A környezet amiben van ,azok a tapasztalatok amiket szerzett illetve a többi ember viselkedése. Sajnos sokszor úgy van ,hogy valaki alapjáraton kedves , normális de egyszerűen nem tud úgy igazán érvényesülni a többi ember nem úgy áll hozzá . Valójában sajnos sok helyen/esetben farkastörvények uralkodnak ,ami szerintem nem normális dolog.
Bar azt is hozzáfűzném ,hogy ehhez kell egy olyan beállítottság,természet is.
Tudod van az a történet ,hogy egy sorozatgyilkossal interjút csináltak ,hogy mi vezetett odáig ,hogy ezeket tegye .
Erre az volt a válasza ,hogy szegénységben nőttek fel a testvérével ,sokat nélkülöztek ,gettóban laktak az apja ivott,verte őket. Mi más válhatott volna belőle ?
Megkeresték az ember ikertestvérét aki ügyvédként dolgozik,jó életszínvonalon él ,önkénteskedik egy jó polgári élete van.
Amikor megkérdezték tőle ,hogy vált ezzé az emberré a rossz gyerekkor ellenére az volt a válasza ,hogy Mi más is válhatott volna belőlem ?
Ez igaz történet .
Érdemes elgondokozni rajta...
Ez egy nagyon jó kérdés. Nagyon nehéz. Igazából erre rövid és egyértelmű válasz nincs, ugyanis a mai napig nem vagyunk benne biztosak. Ahogy azt se tudjuk pontosan hogy az ember mennyit örököl bizonyos hajlamokból és mennyit szed fel élete során.
Philip Zimbardo előadásait ajánlom a témában. Ő foglalkozik konkrétan ezzel a kérdéssel amit "lucifer effect" vagy "lucifer hatás" néven hív. Könyve is van róla.
Előadás:
Könyv:
Zimbardo igazából a körülményeket és az "erőt" (ami a gonoszsághoz kell) okolja. Ez azt jelenti hogy az emberben belül meg van a hajlam tudat alatt a gonoszság tételre, de a környezetnek kell kiváltania belőle ezt. Ezt véleményem szerint Jordan Peterson PTSD-ről szóló gondolatai egyértelműen alátámasszák:
https://www.youtube.com/watch?v=vT-zQfqt7QM
De gondolom ez eddig nem nagyon adott választ a kérdésedre, ugyanis mindkettő azzal foglalkozik amikor a szituációnak kiszolgáltatott egyén gonoszan cselekszik. Te pedig arra gondolsz amikor valaki nincs kiszolgáltatva semminek, de saját érdekében valami morálisan elitéledőt tervez.
Ezt igazából nehéz körülírni. Nem tudom rá a választ.
Véleményem szerint egyfajta igazságérzet vezérli ilyenkor is az embereket. Annyi különbséggel hogy az ő nézőpontjukból más tűnik igazságosnak. Ilyen például a bosszú, a tolvajlás (ha az egybites idióta annyit fog fel a világból hogy a másiknak van neki meg nincs, ezért elemeli), és különböző szélsőséges ideológiák.
Viszont azokat akik bűnözésből élnek annak ellenére hogy tisztában vannak vele hogy milyen káros a tevékenységük nehéz besorolni. Talán túlélés eszközeként fogják fel, a kapzsiság vagy a "jár nekem" érzés erősebb.
A pszihopatak a jozan eszemmel gondolkozva, egyszeruen csak rossz genmutaciok osszjatekai.
Ha vallasan kozelitjuk a temat, akkor szerintem azert lettek "letrehozva", hogy a jolelku embereket teszteljek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!