Miért nem képesek helyesen írni a magyarok?
Akárhol nézek szét a magyar neten, akár itt, a gyakorikerdesek.hu-n is, borzalmas helyesírással találkozom. 42 éves vagyok, az én gyerekkoromban legfeljebb a személyiségzavaros, hátrányos helyzetű gyerekek írtak vagy fogalmaztak úgy, ahogy egyesek itt. A legelemibb helyesírási szabályokat sem ismerik, mint például a kisbetű-nagybetű közötti különbség. A szókincs fogalmát pedig hírből sem ismerik.
Ugyanezt nem látom angol nyelvterületen sehol. Kanadában élek, és nyilván itt is vannak bunkók, nem is kevés. Egyébként is tizenéves korom óta az angol a második anyanyelvem. De az angol anyanyelvűektől sehol sem látom a nyelvtannak ezt a kirívóan durva semmibe vételét. Még a négerek, redneckek sem írnak így. Csak azoktól látok ilyen súlyos hibákat, akik felnőttként kezdtek angolul beszélni, például indiai vagy kínai bevándorlóktól.
Miért nem tudnak magyarul a magyarok? Ne gyertek azzal, hogy a magyar "sokkal bonyolultabb" nyelv, mert ennyire nem bonyolult, továbbá a magyar az anyanyelvetek, elvileg tökéletesen kellene beszélnetek, írnotok rajta.
Én is tudok.
Aki pedig ilyen mondatot leír, az csak ne kérjen számon senkitől semmit:
"A szókincs fogalmát pedig hírből sem ismerik."
Ez számomra is feltűnt. Sokszor - diszkréció miatt nem nevezem meg - vezető folyóiratok és hírekkel foglalkozó weboldalak is hemzsegnek a helyesírási és nyelvtani hibáktól. (Ezeket, érdemes jelezni a sajtósok felé, mert nekik igazán mintaszerűen kellene fogalmazni is és helyesen írni is...)
Emellett számolni kell azzal, hogy Magyarországon egyre több a mélyszegénységben élő család, ahol, az iskolába való eljutás is napi probléma. Ezt fokozva, diszlexiásnak szívesen becézik itthon, azokat a gyerekeket, aki egyszerűen több időt igényelnének ahhoz, hogy rendesen tudjanak írni, olvasni.
A probléma tehát összetett, amivel csak úgy lehet felvenni, szerintem a harcot, ha az írástudók, olvasott, kultúrtársadalom, segít a nála szegényebb "analfabétának". Ez viszont egyéni belátás nélkül nem megy.
Én középiskolásként ezt kicsit másképp látom. Egész egyszerűen szerintem nem kérik számon a mai iskolákban sok helyen a helyesírás tudását, azt, hogy a szavakat hogyan írjuk, milyen sorrendben, hol kell vessző például. Megvan a kettes/hármas, az bőven elég, ennyi. Ezenkívül szerintem az internetes világ sem várja el a tökéletes helyesírást, mindenki a telefonjáról éri el már a facebookot is, meg az oldalak többségét. Ha elgépelte, hát elgépelte, ennyi. Majd kijavítja a telefon. Ha nem, hát az se baj. Nem foglalkozik vele a világ, akkor is megértik azt, amit írt, ha nincs vessző/ékezet/nagybetű, akkor minek vesződjön vele?! És amúgy is, érettségin is csak pár pont a helyesírás, és ha épp helyesírni nem tud valaki, attól még az érettségije meglehet.
Szóval szerintem a diákoknak "nem éri meg" ezt megtanulni. (Persze ez így nem jó, meg nem ez a követendő példa, de hát ez van.)
Mert rengeteg itt az ostoba, tanulatlan, igénytelen ember. Az ország harmada funkcionális analfabéta, mit vársz?
Az meg egyáltalán nem igaz, hogy ez angol nyelvterületen ne fordulna elő, olvasgass egy kicsit angol nyelvű hozzászólásokat bármilyen oldalon, azért nem olyan ritka a rossz helyesírás (és nem ázsiaiaktól), de abban igazad lehet, hogy itthon ez sokkal gyakoribb és szembetűnőbb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!