Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Mit lehet az ellen tenni, ha...

Mit lehet az ellen tenni, ha úgy érzi az ember, hogy nehéz az élete és nincs kiút ebből?

Figyelt kérdés

Ennek köze lehet az idegrendszeremhez is amúgy, hiszen úgy érzem, hogy minden túlságosan leterhel, legyen az bármi. Akár a munka, házimunka, emberek (legfőképp a rokonok). Barátaim nincsenek, mert az embereket nem tudom elviselni, egyszerűen kiszámíthatatlanok, megbízhatatlanok. Mind.

Nem az van, hogy panaszkodom folyton, pusztán ide írom ki. Alapjáraton egy csendes szenvedő vagyok, senki nem sejti, hogy nehezen tudom elviselni az életet. De ennek ellenére valószínűleg mindenféle rossz tulajdonságot belelátnak a kedvetlenségembe, és a távolságtartásomba. Bizonyára beképzeltnek, arrogánsnak tartanak, vagy szerencsétlen luzernek, mert általában ilyen véleményeik szoktak lenni az embereknek.

Úgy érzem, hogy nincs elég időm kipihenni azt a terhelést aminek ki vagyok téve a napi alapszükségletek előteremtése során. Nagyon alacsonyan van az ingerküszöböm, túlságosan is reaktív az idegrendszerem, hamar kifárad.

Egyébként srác vagyok és már közelítek a 30-hoz, de nem érzem azt, hogy ez elkezdett volna jobb irányba változni.

Lehet, hogy én vagyok ezért a felelős, lehet, hogy nem, ám tény, hogy nem találom a kiutat.

2018. márc. 30. 16:08
 1/6 anonim ***** válasza:
Pszichoterápia nagyon hasznos tud lenni, hogy az ember megértse saját magát, működését, és a látásmódjában alkalmazott torzításokat.
2018. márc. 30. 16:19
 2/6 A kérdező kommentje:

1

Köszi. Ez még akkor is igaz, ha valaki születésétől fogva gyengécskébb?

2018. márc. 30. 19:50
 3/6 anonim ***** válasza:

Mindig ilyen voltál? Nekem is vannak ilyen időszakaim. Ha valami miatt 1-2 napig sok emberrel kell találkoznom/beszélnem, akkor utána 2-3 nap szó szerint csak fekszek és a napi max amit ki tudok magamból hozni az az evés és a fogmosás (de már ezek is külön programok, amiket fárasztónak tartok). Gondolom, hogy ha te nem tudod így kipihenni magad (nincs rá mód/idő), akkor nem tudsz visszatöltődni és ez a probléma.

A reaktív szó szerintem nagyon jó. Mostanában jöttem rá, hogy nekem is ez a fő problémám: bármilyen apróság történik az teljesen átjár és befolyásol. Minden megzavar, mindent kisebb sokként élek meg és a nap végére iszonyatosan elfáradok. Nem tudom, hogy neked van-e ilyen, de nekem a beszélgetések (és néha az e-mailek is) újra meg újra lejátszódnak a fejemben a nap folyamán. Alapvetően nem kell olyan sok emberrel beszélnem, de vannak napok, amikor tanítok (kb. 1,5 óra) és a tanóra is újrajátszódik gyakran, ami miatt viszont az egész nap utána zombi vagyok. Ráadásul ezekhez kapcsolódik még, hogy a fáradtságtól rémálmaim is vannak (olyan éjszaka kiabálva ébredősek).

Próbálok ezeken a dolgokon változtatni, leírom, hogy mikkel próbálkoztam eddig.

1. Meditáció esténként. Van mindenféle applikáció, amiben a figyelmed irányítják, lélegzetvételre koncentrálsz stb. Ezekre nagyon gyorsan el tudok aludni (egyébként sokszor nem tudtam azért, mert folyamatosan járt az agyam, zaklatott voltam). A rémálmokat is megszűntette.

2. Értesítések kikapcsolása, telefon lehalkítása. Így nem ér váratlanul semmi, akkor nézem meg a telefonom/e-mailem, amikor fel vagyok rá készülve. Ha nagyon kivagyok, akkor akár 2-3 napig nem olvasok e-mailt. Korábban, amikor jöttek értesítések az e-mailről, azonnal meg akartam oldani őket, állandóan ugrásra készen álltam.

3. Gmailben a levelek archiválása. Igazából Inboxot használok, amivel még el is lehet halasztani az e-maileket. A lényeg, hogy szinte mindig üres legyen az e-mail fiókom. A jövőbeli teendők ne legyenek a szemem előtt.

4. Rend és gyakoriság. Ha beosztod, hogy mikor mit csinálsz, akkor nem kell rajta gondolkodni, nem jönnek hirtelen és nem is olyan fárasztó.

5. Idő önmagadra. Heti 3x járok sportolni, ami megintcsak a fejem üríti ki. Tudom, hogy ott senki sem piszkál, minden rendben van stb. Egyszerű a feladat, de nagyon kell koncentrálni és ezért az agyam nem problémázik a nap dolgain.

6. Hízás. Alacsony vérnyomás, fáradékonyság az alultápláltság miatt is lehet. Felszedtem pár kilót, szedek vitaminokat, odafigyelek az étkezésemre (legyen benne fehérje, lassan felszívódó szénhidrátok) + sok vizete iszok.

7. Hobbi nap. Legyen egy nap, amikor semmilyen feladatod nincs (házimunka sem) és bármit csinálhatsz. Ilyenkor ne fogadj telefonhívásokat, ne nézz e-mailt és ne menj a rokonokhoz.

Egyébként ne aggódj, szerintem csak introvertált vagy. Az introvertáltaknak kicsit nehezebbek ezek a dolgok. Szeretnének társaságot, de egyszerre nagyon fárasztja is őket.

2018. márc. 31. 20:33
 4/6 anonim ***** válasza:
Persze, hogy igaz. Gondolj bele. Amikor megszületünk, akkor még “tiszták” vagyunk. Onnantól kezdve érnek minket behatások. És ezek szerint formálódunk. Szerintem nincs az kőbe vésve, hogy valaki introveltáltnak vagy extrovertáltnak született. Ez kialakul már gyerekkorban a külső tényezőktől. Változtatni pedig lehet rajta.
2018. márc. 31. 21:59
 5/6 A kérdező kommentje:

3

Köszi, nagyon jókat írsz, mert alapvetően szerintem is igaz, hogy ha túl sok inger van, ami kimerít, akkor csökkenteni kell az ingerek mennyiségét. Ezáltal pihen az idegrendszer is tudunk regenerálódni.

Igen, velem is előfordul, hogy lefekvés után 1-2 órát a fejemben még kavarognak az aznapi események, nyilván nem tanórák, hanem az én munkámmal kapcsolatos események, dolgozás, ügyfelekkel való telefonbeszélgetések stb velem is előfordul és nagyon lassan érem el azt a nyugalmi állapotot amikor el tudok aludni, pedig teljesen kimerült vagyok és mégsem akar valamiért leállni az agyam.

Régebben és is meditáltam és volt amikor működött, ám volt amikor túl zaklatott voltam és nem tudtam lenyugodni.

Alapjában véve tudom a megoldást elméletben. Kevesebb stressz, több pihenés, több szórakoztató, boldogsághormont termelő tevékenység.

2018. ápr. 1. 01:16
 6/6 A kérdező kommentje:
Egyébként az introvertáltság bizonyos mértékben igaz lehet. De elsősorban az a fő gond, hogy félek az emberektől, tartok tőlük, hiszen kisgyerek korom óta nagyon gyakran megbántottak. Szerintem ha én társaságba járok, csak azért járok, hogy legyen akit piszkálni, kihasználni, és ez általában be is következik. Nem találom az embereket jónak. Inkább rossznak, igazságtalannak. Nem tudom ezen mennyire tud a pszichoterápia változtatni, vagy bármi más, hiszen ez elsősorban más emberek viselkedése, nem az enyém.
2018. ápr. 1. 11:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!