Melyik a jobb: éjjeli bagoly típus vagy a korán kelő pacsirta?
Se nem jobb, se nem rosszabb.
Én pl szeretem a fényt, ezért korán kelek, hogy minél többet lehessek világosban. Nekem úgy könnyű az élet, ha a párom is ilyen típus. Pl
Bagoly vagyok.
Előnyei:
- Könnyen koncentrálok és dolgozok éjjel, mikor nem zavar senki.
- Gyakorlatilag nincs az az éjszakába nyúló túlóra, aminél már elfáradok.
- Késő este mehetek futni, mikor már nincs kinn senki az utcán, egyedül lehetek.
- Az éjszakának van valami furcsa varázsa.
- Kevesebbet alszok, mint a pacsirták (az ismerőseim 7-8 órákat alszanak 10-11-től hatig, én hatot alszom háromtól kilencig, magamtól ébredek; de ez lehet hogy egyénfüggő).
- Rengeteg szabadidőd van este és éjjel
- Egyetemen nagy előny, ha sokáig fenn tudsz maradni a beadandódat írni határidő előtti éjjel, vagy ha hozzá vagy már szokva az alváshiányhoz a rád erőltetett pacsirta életmód miatt (nem, akkor se tudok előbb elaludni, ha előző nap is csak három órát aludtam, és akkor se, ha félmaratont futottam)
- Mivel éjjel zárva vannak a boltok, nem tudsz annyit költekezni :D
Hátrányok:
- A közoktatás a reggel nyolcas kezdéssel egy kínszenvedés, és akinek nincs szerencséje, azt ez a munkahelyén is végigkíséri.
- Mindenki egy másik időzónában van, amihez neked kellene alkalmazkodnod (nyolctól négyig nyitvatartás a hivatalokban, éjjel zárva lévő boltok - de ez mondjuk előny is lehet)
- Több áramot fogyasztasz
- Este, éjjel rosszabb a közbiztonság, néha félek hazamenni 10-11 körül, vagy kimenni futni este egyedül.
- Kapod az ívet másoktól, hogy milyen lusta vagy
- Nagyobb eséllyel leszel kialvatlan, ha muszáj korán kelned pedig nem erre vagy programozva, és ennek egészségügyi kockázatai vannak
- Ha koránkelős munkahelyed van, ott az első 2-3 órában nem tudsz koncentrálni és emiatt rosszabbul teljesítesz.
- A társasházban bármelyik reggel nyolctól már fúrhat/porszívózhat/moshat/beszélgethet üvöltve/klopfolhat húst a szomszéd, így jártam, normális ember nyolckor már nem lustálkodik. De ha én állok neki mosni/porszívózni/polcot fúrni este tízkor, akkor öt percen belül ott állna a fél háztömb az ajtóm előtt habzó szájjal, pizsamában
A társadalom nagy része a pacsirtáknak kedvez, erről készült is pár tanulmány. A korán kelőket szorgalmasabbnak tartják, kedvez nekik a leggyakoribb, klasszikus munkarend. A későn kelők átlagos munkahelyen fáradtak és sokszor lustábbnak tartják őket. A baglyok közt több a depressziós is (a folyamatos reggeli fáradtság és a fényhiány miatt pl.)
És kb. ugyanaz vagyok, mint a #8-as. Csak az előnyök nagy részét egy pacsirta is hozza, csak más napszakban és kicsit máshogy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!