Egy okos és egy "buta" embernek mennyi eséllyel lesz okos, vagy buta gyereke?
A kérdés elméleti.
Ha valakit nem tartunk okosnak, annak nem sok köze van ahhoz, hogy tiszteljük-e, csak ahhoz, hogy okos-e, vagy sem.
Ezt az anyás dolgot még olvastam valahol, de olvastam arról is, hogy ez nem így működik, nyilván köze van az anyának, de nem kellene elhamarkodottan "rákenni".
Én azt figyeltem meg, hogy sokszor nagy vagy akár dédszülők tulajdonságai is öröklődhetnek. Szóval hogy van két buta szülő, 4 buta nagyszülő, és 7 buta dédszülő, akkor is lehet ha pont attól az 1 okos dédszülőtől örökli el a képességeket a gyerek.
Vagy ha az egyik nagyszülőnek az értelmi, másiknak az érzelmi, harmadiknak a mozgási és a zenei inteligenciája erős a negyediknek meg a tájékozódási akkor lehet ha pont a gyerek az összes képességet elörökli az akár minden téren buta szülőktől is.
Definiáld tudományosan mi a buta!
Műveltség? Kreativitás? Logika? IQ szint? MENSA teszt? Jó memória?
Soha senki nem képes definiálni egyértelműen.
Ez a jellemző pontosan úgy alakul egyes embereknél, ahogy a többi összetett belső tulajdonság. A gének hajlamot adnak, egy alapot amiből aztán a külsölő tényezőkkel együtt fejlődik maga a képesség. Környezet, táplálkozás, szülők, barátok.
Szorgalommal igen sok minden elérhető, olyanoknak is akiknek nem adott meg a kreatív és logikus felfogás.
Én pl rettentő lassú felfogású voltam 23 éves koromig. Sok kettesem volt, leérettségiztem azért... de lusta és buta ember voltam.
Egyedül a kreativitásom és a fantáziám vitt rá, hogy mérnök legyek. Ez adott akkora szorgalmat, hogy az agyam alkalmazkodott a plaszticitásnak hála a terheléshez. A tanulás hatására szélesedett a természettudományos szemléletem, javult a lexikális műveltségem, és egyben a felfogásom is. Azelőtt felfoghatatlan matematikai, műszaki és biológiai problémákat látok át, amire nagy szükségem is van a PhD alatt.
Butának születtem? Buta maradtam? Vagy csak szorgalmas vagyok? Esetleg a kreativitásom emelt ki a közönyből?
Netán minden egyén agya képes akkora plaszticitásra, hogy a "buta" jelző legyőzhető legyen?
Hiszek az utóbbiban. Butaság nem létezik, csak lustaság, motiválatlanság és szellemi igénytelenség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!