Ha megnyernétek a 90 millió eurós euro jackpotot, akkor mire költenétek?
Kb. 27 milliárd Ft.
Nyílván egy egészséges embernek ez élete végéig elég, de mi az amire feltétlenül költenétek?
Én spec. vennék egy belvárosi lakást, egy középkategóriás hybrid autót, meg lehet hogy megpróbálnék kiadatni egy olyan kutya/macskakaját ami minőségi, de kb. nonprofit. Vagyis kb. kommersz macskakaja áron adnám a minőséget.
Adnék pár ismerősömnek kb. 10 millió Ft-ot, hogy egyetem alatt ne kelljen dolgozniuk, így eredményesebben elvégezhetik.
De senkinek sem mondanám el, hogy nyertem... Valami kisebb nyereményt hazudnék.
És Ti?
Még ha nem is egymásra épülnek a szintek, az tény, hogy addig nem biztos, hogy eszedbe jut nagyobb dolog, amíg az aktuális problémád nincs megoldva, és ha az meg van oldva, csak utána kezdesz gondolkodni a többin. Persze, hogy az emberek többsége nem gondolkodik azon, hogy hirtelen mire költené ezt a pénzt, hiszen nem úgy él, hogy ezen gondolkodni kelljen, lottóznak, kaparják a sorsjegyeket, de általában nagyobb összegeket nem nyernek. A szüleimnek házasságuk elején volt egy hármasuk az ötöslottón, és szekrényt vettek belőle. Azóta pedig semmi, pedig apám folyamatosan játszik fix számokkal. Egyszerűen "nem kell" ilyeneken gondolkodni, és az agyunk be is áll erre, hogy ugyan minek tervezzünk, ha úgyis kicsi az esély. Aztán ha hirtelen ott lesz, akkor majd megoldódik ez magától, mert az ember hirtelen ki tud fizetni mindent, ami addig nehézséget okozott, és ha még így is marad, na, akkor kezd el gondolkodni a többin, hogy akkor mire még.
Én tudom, hogy építkeznék vagy vennék egy nagyobb házat, amit úgy alakítanék ki, ahogy már többször megterveztem, hogy milyen lenne, ha megtehetném, lenne egy nagy könyvtárszobám, lenne egy madárházam/madárszobám, vennék egy olyan kamerát és egy olyan fényképezőgépet, amilyenre vágyom, de most nem engedhetek meg magamnak, a fotózás és videózás drága hobbi, akkor már egy külön szobám lenne csak arra, hogy képeket és videókat szerkesszek, egy másik külön szobám lenne varrni, jó minőségű varrógéppel, próbababákkal, jó minőségű anyagokkal, megtanulnám magam tervezni és megvarrni a táncruháimat. Jóval többet utaznék, mint most, mert megtehetném, szeretek utazni, szeretem magát az utazást is, nem csak azt a részét, ahova megyek, hanem az egészet, ezeket persze meg is örökíteném. Támogatnám a madárorvoslást, és a kutatást ezen a téren, hogy még jobban ismerjük ezeket a tollasokat. Ezt fontosnak tartom akár kedvencek, akár vadon élő madarak terén, kevés a jó madaras doki, és mivel madártartó vagyok, ezért számomra ez egy fontos terület. Persze, másba is befektetnék, lekötném a pénzem itt-ott, de hogy mibe, hova, azt most kár lenne kiagyalni, hiszen ami most jól megy, az holnap lehet, hogy megbukik, és ami ma nem tűnik ígéretesnek, lehet, hogy az lesz évek múlva a legnyereségesebb dolog. Volt már ilyen a történelemben.
Kérdező, fogalmad sincs az üzleti világról...
Nyilván ennyiből nem lesz szavazati jogod az Apple közgyűlésben, de a világ nem csak az iparáágankénti 2-3 vezető mamutcégből áll, nagyon nem... Ismerős a fogalom, hogy startup? néhány 100-200 millió forintos tőkéjű cégbe befektetve néhány 10 milliót Ft-ot már van szavazati jogod a vezetésben, még többel akár komoly ráhatásod a működésre. És még mindig csak nagyon kis léptékben írom a pénzösszeghez képest.
33-as, pont ez a Mashlow piramis kritikája. Az embereknek alapvetően nem csak egy adott szintre koncentrálnak. Kivéve a szélsőséges esetek, háború, járvány stb. Ha így lenne, akkor nem lenne pl tévé amíg nem minimum középkategóriás élelmiszerekből korlátlan mennyiséget engedhetnek meg maguknak. A valóságban nem így van... Hogy csak egy példát mondjak.
"Ismerős a fogalom, hogy startup? néhány 100-200 millió forintos tőkéjű cégbe befektetve néhány 10 milliót Ft-ot már van szavazati jogod a vezetésben, még többel akár komoly ráhatásod a működésre."
Erre már valamilyen szinten előre reflektáltam... Attól, hogy lesz 27 milliárd forintod -ami a komoly üzleti életben aprópénz-, mert nyertél, még nem leszel egy üzleti zseni. Egy startup cégbe befektetni pedig kockázatos, egyáltalán nem biztos hogy több pénzed lesz a végén.
De még mindig nem értem, hogy mire megy ki itt a hiszti, hogy "az emberek mennyire nem tudják felfogni a pénz értékét", meg hogy mennyire fantáziátlan dolgokra költenék mint lakás + autó... Amikor Te sem írtál semmi "értelmeset".
Eddig Te sem ismertetted komolyabb céljaidat, csak hogy szavazati jogot vásárolnál olyan cégeknél melyekhez semmi közöd?
De minek is? Hogy több pénzed legyen (esetleg)?
Mert ekkora vagyon mellett, ha nincsenek kreatív vágyaid, mint pl., filmeket készíteni (vagy akármi), vagy valami... Akkor semmi értelme mégtöbbet szerezni, mert csak. Az más kérdés, hogy nem is ilyen egyszerű mint azt Te gondolod. Egy ekkora összeget is simán el lehet verni a francba, ilyen próbálkozásokkal, ha nem értessz hozzá nagyon.
Mit nem értesz rajta?
Vagy te úgy gondolod, hogy van ennyid, aztán feléled és kész? Mert ha ez a mentalitás, akkor nyilván nincs miről beszélni. Én arra gondolok, hogy hogyan lehet fenntartani ezt a vagyont, nyilván a gyerekeidet nem az utcán akarod hagyni, mikor elfogyott a pénz.
Startup, nem startup, minden üzleti befektetésben van kockázat. 27 milliárd nem aprópénz. Többféleképpen próbáltam megvilágítani eddig is.
Az befektetések rejtelmeiről felesleges itt vitázni. Talán elég ha csak elhiszed, hogy pár 10 millió tőkebefektetéssel havi 7 számjegyű profitokat lehet realizálni. Az üzlet így működik. Vagy te azt hiszed, hogy az óriáscégek egy ember tulajdonában vannak? "Nevetségesen kis összegű" beszállással is lehet eredményeket elérni. Hát még ennyivel
Nem azt gondolom, hogy felélem... Éppenséggel az életvitelem mellett egy ekkora összeg minimum 400 évre elég lenne. De sokkal tovább is.
Viszont Te azt gondolod, hogy feléled. Vagyis minek akarod "fent tartani"?
Mi az ami miatt ekkora összegekre szükséged van? Miért akarsz profitot? Mire költenéd, ez volt a kérdés...
Eddig semmilyen vágyadról, célodról nem írtál.
Az, hogy többet csinálj egy ekkora összegből mégis melyik univerzumban értelmesebb anál, hogy házat és autót vennél?
Ha el is fogadom, hogy (lényegesen) többet tudnál csinálni belőle, mert Te valami kiválasztott vagy, akkor sem válaszoltál még értelmesen a kérdésre, Te vagy az aki nem lát tovább annál, hogy profitot szerezzen... De másokat szekálsz.
a lakásomat felújítanám, nem költöznék el (külvárosi 70 nm), éttermet nyitnék, támogatnék kulturális intézeteket, állatmenhelyeket, 4-5 barátomnak akik meg vannak szorulva adnék egy éven át havi 1 milliót, eljárnék edzeni személyedzővel és leasingelnék egy kemény tetős cabrio-t, mert az az álmom mióta megvan a jogsim.
ha ezekkel meglennék biztos sokat utaznék, valamint nyelviskolába is beiratkoznék. szeretnék szlovénül, olaszul és spanyolul megtanulni.
a maradék pénz egy részét aranyba, másik részét chf-be fektetném. vennék magyar állampapírt is, de max az összes pénzem 5-10%-át tenném oda
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!