Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért gondolják az emberek,...

Miért gondolják az emberek, hogy az okos, aki matekból okos?

Figyelt kérdés
Lehet, hogy csak én vettem ezt észre, de úgy érzem, hogy a matematikának van egy olyan presztízse, amit nem biztos, hogy megérdemel. Nem az iskolai dolgokra gondolok, ahol a magyart bemagolod, a fizikát meg kipuskázod a függvénytáblázatból. Hanem más vagy magasabb szinteken. Pl. szerintem sokféle dologban lehet valaki intelligens, és van is egy pszichológus, aki szintén erről írt pár évtizede. Szerintem pl. aki zenész vagy költő, ugyanolyan intelligens, csak másképp. Itt most zenész alatt persze nem arra gondolok, aki ír egy Despacitót, de valaki, aki komolyzenével foglalkozik, vagy akár könnyűzenével, de maga is komponál, érdekes dalszövegeket ír stb. Mondják, hogy van mozgásos intelligencia is, pl. koreográfusok vagy színészek dolgoznak így. Vagy aki 6 nyelven beszél vagy pl. nyelvész nem hiszem, hogy buta lenne, ha mondjuk nem tud deriválni.
2018. jan. 7. 13:35
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:
Itt persze az én érvelésem is elvérezne, de én direkt csak egy részét emeltem ki a mateknek, egy elvontabbat. Volt matektanárom mondta, hogy ő megfigyelte, hogy egyes részek azoknak nem mennek, akik alapból jobbak szoktak lenni, és a rosszak mindig ott szereznek pontokat (geometria, valószínűségszámítás stb.)
2018. jan. 7. 16:50
 12/16 anonim ***** válasza:
51%

Van egy fószer, az is elég jó volt matekból, lett némi pénze is belőle, de lehet, csak a visszavitt sörösüvegekből.

Valami bilgéc vagy mi.

2018. jan. 7. 17:15
 13/16 anonim ***** válasza:

Nagyon sokan elvéreznek matekból csak azért mert lemaradnak valahol (és ott minden az előző tananyagra épül), ez az oktatási rendszer hibája (nyilván tudom, hogy nem lenne rá erőforrás mindenkivel külön foglalkozni, aki lemaradt).

Egyébként ez nem az én elméletem,a nyelvek logikai rendszerek, és egyébként ha megtanulsz egy új nyelvet, új fajta gondolkodásmódot is tanulsz vele.

Amúgy nyugodj meg, aki beszél 4-5-6-7 nyelven, azt mindenki intelligensnek tartja.

2018. jan. 7. 17:26
 14/16 A kérdező kommentje:
Én is tudom, hogy a nyelvek logikai rendszerek, csak nem olyanok szerintem, mint a matek. Többféle logikai rendszer is lehet. A lemaradással egyetértek.
2018. jan. 7. 18:25
 15/16 Metionin ***** válasza:
Mert ez van a köztudatban, az "okosság" gyakran a logikával van azonosként feltüntetve és a logikáról mindenkinek a matek jut eszébe, holott az egy jóval nagyobb kiterjedésű fogalom. A tapasztalatnak is sok köze van hozzá, hiszen hogy legyen valaki okos egy olyan dologból amit sosem tanult. Én pl. nem tudok deriválni, mert nem tanultam deriválni. A mateknál a szabályok megtanulása vagy meg nem tanulása simán létrehozhat akkora különbséget hogy az egyik embert okosnak, a másikat meg hülyének bélyegezzék. Anno engem azzal idegeltek ki hogy ha autista vagyok akkor miért nem vagyok matekzseni. Sztereotípiák mindenhol, ez az okosság = matek is egy jó nagy sztereotípia. Gyerekkoromtól kezdve vagy 3-4 IQ tesztet csináltak velem és emlékszem az egyiknél beszólt az osztályfőnök hogy biztos nem valid mert hármas vagyok matekból és a megszokott teszt a logikai intelligenciát méri. Ugyanígy a gimis oszim: ha okos lennék akkor ki lehetne olvasni az írásomat stb.
2018. jan. 7. 19:00
 16/16 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszodat.
2018. jan. 7. 19:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!