Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért gondolják az emberek,...

Miért gondolják az emberek, hogy az okos, aki matekból okos?

Figyelt kérdés
Lehet, hogy csak én vettem ezt észre, de úgy érzem, hogy a matematikának van egy olyan presztízse, amit nem biztos, hogy megérdemel. Nem az iskolai dolgokra gondolok, ahol a magyart bemagolod, a fizikát meg kipuskázod a függvénytáblázatból. Hanem más vagy magasabb szinteken. Pl. szerintem sokféle dologban lehet valaki intelligens, és van is egy pszichológus, aki szintén erről írt pár évtizede. Szerintem pl. aki zenész vagy költő, ugyanolyan intelligens, csak másképp. Itt most zenész alatt persze nem arra gondolok, aki ír egy Despacitót, de valaki, aki komolyzenével foglalkozik, vagy akár könnyűzenével, de maga is komponál, érdekes dalszövegeket ír stb. Mondják, hogy van mozgásos intelligencia is, pl. koreográfusok vagy színészek dolgoznak így. Vagy aki 6 nyelven beszél vagy pl. nyelvész nem hiszem, hogy buta lenne, ha mondjuk nem tud deriválni.
2018. jan. 7. 13:35
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%
Így van! Az intelligenciának rengeteg ága van és mindenki másban erős. Én mondjuk semmiben, de ezzel egyedi vagyok, a többségnek van valami erőssége. Amúgy meg aki okosnak gondolja a jó matekosokat, azoknak végülis igazuk van, valamiben okosak.
2018. jan. 7. 13:39
 2/16 anonim ***** válasza:
88%
Szerintem az okos nem agyba épített könyvtárat és számológépet jelent hanem a megszerzett tudás hatékony, megfontolt használatát.
2018. jan. 7. 13:46
 3/16 anonim ***** válasza:
0%
Mert logikusan gondolkodik, és a számokat tudja jól használni.A számok használata nem ugyanaz,mint a betük,szavak használata.
2018. jan. 7. 14:01
 4/16 anonim ***** válasza:
91%
Az okos egy elég absztrakt fogalom, sokan nem is jól használják, de ettől függetlenül inkább reál területen jeleskedő emberre mondják. A zenészeket műveltnek szokás nevezni, a kettő nem áll messze egymástól, szimplán szokás más-más szavakat használni.
2018. jan. 7. 14:15
 5/16 anonim ***** válasza:
19%
LOOL..Tanulom Magam YouTube csatornát nézi, és ide jön okoskodni:DDDD
2018. jan. 7. 14:18
 6/16 A kérdező kommentje:

"LOOL..Tanulom Magam YouTube csatornát nézi, és ide jön okoskodni:DDDD"

Ezt kire írtad, és mi ez a csatorna?

Annak, aki a logikus gondolkodásról írt: szerintem a szövegalkotáshoz pl. kifejezetten logika kell. én az érvelésedet körkörösnek érzem, mert az, hogy a logikus gondolkodás az intelligencia, az benne foglaltatik ebben a sztereotípiában.

Én pl. azt gondolom, hogy a nyelvi készség fontos a matematikához. Az emberek absztrakciókban gondolkodnak, és egyes nyelvészeti felfogások szerint így tanulnak meg beszélni, és a nyelv tele van metaforával (az is metafora, hogy székláb, nem ilyen költőiekre kell gondolni). Ebből az következik, hogy a metaforikus gondolkodás szükséges az absztrakt dolgok végiggondolásához, pl. geometriához.

2018. jan. 7. 14:36
 7/16 anonim ***** válasza:
100%
2es voltam matekból és 20on évesen saját vállalkozásom van, ami ráadásul sikeres is. Akkor én hülye vagyok? Ismerek olyat, aki kitűnő tanuló volt, de semmire se vitte az életben, mert bemagolt mindent de nem tudta alkalmazni. Tehát ahogy már más is írta, a megszerzett tudás hatékony alkalmazása számít. Nem az hogy xy tárgyból jó legyen az ember.
2018. jan. 7. 14:57
 8/16 A kérdező kommentje:
Ez rendben van, de számítottam ilyen válaszokra, ezért próbáltam kizárni az iskolát.
2018. jan. 7. 15:19
 9/16 anonim ***** válasza:
De az általad felhozott példákhoz is (zene, nyelv) ugyan az az intelligencia szükséges (legalábbis részben), mint a matekhoz, nem attól lesz valaki intelligens, hogy megtanulja a matekot, hanem, hogy képes megérteni a bonyolult összefüggéseket, vagy az összetettebb logikai rendszereket (mint a nyelvek), ami szükséges a matek megértéséhez is. Szóval ilyen szempontból az, ha valaki jó matekból, egy indikátora az intelligenciájának. A többi típusú intelligenciáról meg: azokat csak pc-skedésből hívják szerintem intelligenciának, valójában képességekről beszélünk.
2018. jan. 7. 16:37
 10/16 A kérdező kommentje:
Szerintem meg sok mindent képességnek hívnunk, ami intelligencia, pl. nyelvérzék. Értem, amit mondasz, de akkor meg ott a hiba, hogy csak a matekot hiszik ilyen rendszernek, vagy azt gondolják, csak abban alkalmazzák azt a fajta gondolkodást. De szerintem pl. a verselemzés is egyfajta intelligencia (nem az, amikor bemagolod), és az IQ-tesztek is csak adott dolgokra szakosodnak. Az érvelésed még ott sántít,hogy sokan nagyon jó nyelvérzékkel rendelkeznek, de matekból elvéreznek.
2018. jan. 7. 16:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!