Miért rettegek a sötétben?
21 éves lány vagyok, sosem tudtam sötétben aludni, mai napig lámpafénynél alszok el, még a párom közelsége sem nyugtat meg, félek.
Nektek sikerült ezt leküzdenetek? Hogyan?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Én is féltem.
Nem igazából a sötétségtől félünk, hanem attól benne lehet, az ismeretlentől. Csak az a gond ezzel, hogy az agyad átver és az elméd csapdájában vagy, pedig semmi nincs ott. Én azt hittem, hogy elvisznek majd az űrlények és rettegtem (kicsi voltam :D) aztán egyszer gondoltam egyet, hogy sz**ok bele vigyenek el, unok már így rettegni... Azóta is itt vagyok, a sötétség nem bánt.
Van mikor semmi problémám sincs, ha van egy kis fény, ami vezet, de ha semmi sincs, akkor nagyon félek.
Viszont megoldásként jött az okos telefonok vakuja a hátlapon, hisz ezt feloltva ki tudok menni WC-re, viszont enélkül, a kapcsolóhoz sem merek nyúlni, tapogatózni a falon, félek, hogy valami mást fogok meg, bármit, amitől megijedhetek, ha egy zacskó az, vagy egy naptár a falon ami új még és nem szoktam meg akkor az megrémít, és magától a rémülettől félek, így ha alszom éjszaka sötétben bebújok a takaróm alá de teljesen, viszont annyira melegem van ettől, hogy így végképp nem tudok aludni, de a párommal kitaláltuk azt, hogy menjen a TV éjszaka de levesszük a fényerőt és a hangot, így nyugodtan el tudok aludni, az időzítő vagy a párom meg úgyis kikapcsolja valamikor hajnalban :)
Ez valszeg egy evolúciós félelem, hiszen a sötétben sok minden ólálkodhat, és míg te tudod, hogy biztonságban vagy a szobádban, az ösztöneidet nehéz kikapcsolni.
Pár éve még nekem is volt hasonló félelmem, és szinte minden este elalvás előtt akaratom ellenére felpattantak a szemeim párszor, hogy tényleg megbizonyosodjak róla, hogy nincs mitől tartani. Viszont azóta találtam egy módszert, ami nekem idővel bevált: eltereltem a gondolataimat. Persze az, ha csak felületesen próbálsz másra gondolni, általában nem hat, de pl kezdj el írni a fejedben egy történetet egyik szóról a másikra, úgy, mintha csak egy könyvben olvasnád. Ez egyrészt kiűzi a fejedből a tényt, hogy sötétben vagy, másrészt meg jó kis agytorna is, és gyorsan elalszol tőle.
Remélem ez segít valamennyit^^
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!