Sokan miért nézik ufónak azokat, akik viszolyognak a mikrózott, újra felmelegített ételektől?
Engem eleinte a saját családom is "úrfinak", finnyásnak meg minden hasonlónak tartott, mert nem vagyok hajlandó újra felmelegített,különösen megmikrózott ételeket megenni.
De, utána már hozzászoktak.Kirántott húsból soha nincs kisütve mind, csak amennyit megeszünk, a többi panírozva bekerül a hűtőbe és másnap kivan sütve.
A munkahelyemen is,amikor átmegyek a teakonyhába egy kávéra és valaki mikrózza az előző napi ételt én amilyen gyorsan csak lehet angolosan távozok a konyhából, a szagát sem bírom a mikrózott ételeknek.
Természetesen ezért nem a szakács a hibás, bármilyen jól is főz egy szakács/feleség/anyuka/barátnő,másnap megmelegítve nem lesz olyan finom, mint frissen tálalva.
Munkahelyen úgy oldom meg az ebédet, hogy kimegyek enni.Van itt két gyorsétterem hagyományos ételekkel (rántott sajt,rántott camambert, csirkesaláta....stb) ott szoktam enni.Frissen sütik, szinte az orrom előtt.
900-1300 forintból finom friss ebédet lehet náluk enni.
Gyakran megkapom idegenektől is,hogy micsoda finnyás vagyok ilyen finnyás pasi nem kellene....stb
Erre azt szoktam mondani, van aki nem eszi meg a paprikát meg kidobja a salátából a rukkolát.Az sem finnyásság,hanem egyéni ízlés kérdése.
Ez a finnyásság meg egy koholmányfogalom a 19. századból, meg a 20. elejéről,amikor élelmiszer szűkében volt az ország.Manapság teljesen érvényét vesztette.El kellene már felejteni.
Nincs finnyásság,csak egyéni ízlés.
Én is finnyás vagyok, de ez a mikró szerintem is csak úri hiszti. Bocs. :)
A rántott husi esetén tök jó nem mind kisütni, én is szeretem a frisset. De ha olyat főzünk, amiből marad... nos, mikró nélkül kellemetlen megmelegíteni.
Éltem úgy albérletben, hogy nem volt évekig mikróm, most se volt fél évig, mikor új lakásba költöztünk. Persze, meg lehet oldani nélküle, de én inkább eszem a mikrós ételt, mint az olyat, amit a sütőben kvázi újra kell sütni, hogy átmelegedjen, a széle megég, a közepe hideg marad, ha szósz volt rajta, az meg úgy beleég a tálba, hogy takaríthatod utána.
Egyébként amelyik kaja büdös lesz a mikróban, az szimplán romlott, egyébként nem változik sem az állaga, sem az íze.
Az más kérdés, hogy egyetlen étel sem olyan finom másnaposan, mint frissen, de ez igaz akkor is, ha a sütőben melegítem át, avagy a tűzön, ha olyanról beszélünk. Itt nem a mikró a hibás, hanem maga a tény, hogy másnapos ételről beszélünk.
Szóval: nekem ilyen finnyás pasi nem kellene. :)
De elfogadom azt is, hogy van, akinek meg én nem kellenék amiatt, hogy kiturkálom a paradicsomot. :) Van ez így.
Hát pedig tényleg finnyás "úrfi" módjára viselkedsz.
Alapvetően meg tudlak érteni, én sem rajongok a tegnapi pizzáért, újramikrózott ételért, de az ilyen "angolosan távozom mert a szagát sem bírom" hozzáállás már erősen túlzás.
Gyakorlatilag te bírálsz másokat miközben te magad is ugyanúgy "azonosítatlan repülő tárgynak" nézed őket.
A mikrózott ételnek más szaga van?
Ugye mobiltelefont sem használsz? Mert az állítólag meg agydaganatot okoz...
Fogadjunk, hogy nem voltál katona.
40F
U.I.: Akkor éhen halnál ha csak a friss kaját ennéd muteromnál, mert ő még a friss kaját is sokszor lefagyasztja egyből ami meg szerintem a másik rossz véglet.
Itt szerintem nálad van a zavar.
Mindent ráfogsz a mikróra és majmolod a "finnyás" fogalmat, miközben nem is ezekkel van a problémád.
Kezdjük azzal, hogy tényleg finomabb a frissen készült étel, főleg akkor ha olyan kényes dolgokról van szó, mint a "rántott dolgok", saláta, stb.
Ez szerintem mindenkinek egyértelmű.
Sokan nem szeretjük az újra melegített rántott dolgokat, mert elveszti azt a tulajdonságát, amiért tényleg szeretjük(ropogós..friss..)
Azonban ezért nem a mikró a felelős, hogy az emberek túlnyomó része lusta/nincs ideje és inkább megeszik az újramelegített rántott húst, minthogy újra süssenek egy adagot.
Azonban nekem senki se mondja azt, hogy a mikró rossz volna.
Egy pörköltöt próbáltál már normálisan újra melegíteni?
Ugyanolyan finom lesz.
Esetleg egy főzeléket?
Na már most ezek direkt olyan ételek, amik újramelegítve ugyanolyan jók! Ezekre van kitalálva a mikró.
_____________________________
A "finnyás" meg tényleg létező fogalom. Arra mondják, aki mindenből csak a legjavát válogatja ki/Egy valamihez szokott/vagy megveti a normális/átlagos ételeket.
Pl.: Nem eszi meg a zsírosabb húsokat, csak a szűzérmét/húsra tisztított karajt.
A gyerekeknél, akik csak az édességet ismerik.
A "Pesti" gyerek, aki soha életében nem látot még tökfőzeléket.
Mindenkinek egyéni az ízlése, azonban azt arra mondjuk, hogy:
Én nem szeretem a kávé ízét. Nem szeretem az édest sem.
X meg szereti a kávét de nem szereti az édest.
Ezért vagyunk egyediek, mert végtelen a kombináció, ételekre vetítve.
Ne haragudj,de jól írja az előző:
tényleg úri hiszti,minden teljesen ugyanolyan a mikrótól.
Meg aztán nem mindenki fog napi 900-1300 Ft-ot kiadni CSAK egy ebédért,meg is nem is tud.
Van a másik úri hisztis,aki egészségtelennek tartja mikohullámok miatt,aztán az utcán meg szívja a autófüstöt.
Ja és igazad van,ma már tényleg rengeteg élelmiszer van.Csak nem mindenki tud rengeteget megvenni belőle.
Amúgy én is szeretek kijárni kajálni, főleg ha van társaság hozzá. De tény hogy sokkal drágább.
Egyszer kiszámoltam, egy halrúd (jobb minőségű, nem olcsó) és rizs mártással, zöldséggel olyan 350-400 forint / adagra jön ki. És egészséges kaja. Ez kevesebb mint fele, harmada egy gyors éttermi ebédnek.
Havi szinten ezzel lehet olyan 10-15 ezer forintot spórolni. Önmagban nem nagy összeg, de 1 év alatt 120-180 ezer forint. Ez 2-3 havi albérletem vagy egy jobb telefon (Oneplus, Huawei, Honor, régebbi iPhone) ára. Mindezt úgy hogy nem az étel minőségén spórol az ember csak az árán.
Nem mellesleg az olcsó kajáldákban a lehető legolcsóbb alapanyagokat szerzik be.
A rántott húst én sem szeretem felmelegítve (de nem csak mikróban melegítve hanem máshogy melegítve sem), vagy frissen eszem melegen, vagy hidegen. Más az íze.
Mellesleg én munkahelyen mikrózok, mert olcsóbban kijövök, ha főzök magamnak, és megmelegítem bent, mint hogyha venném az ételt egy kifőzdében vagy bárhol. Ha neked telik rá, hogy mindig vedd, a te dolgod, nekem nem fér bele állandóan, max. alkalmanként. Egyébként pedig pl. a töltött káposzta sokkal finomabb másnap, harmadnap, mint frissen, ha ezt készít a család, akkor én direkt nem is eszek belőle aznap, amikor készül, sokkal jobb, mikor rendesen összeérnek az ízek. Itthon amúgy használom a tűzhelyet is melegíteni, de munkahelyen csak mikró van, ha valamit melegíteni kell.
Itt a legjobban az a gáz, hogy az ilyenek nem maguknak készítik el a kajcsijukat.
"bármilyen jól is főz egy szakács/feleség/anyuka/barátnő"
Ez sokat elmond.
Valamennyire meg tudlak érteni, én a húsokat, főleg a csirkehúst nem bírom újramelegítve megenni, azoknak tényleg más ízük van szerintem, mint frissen elkészítve. Más ételeket viszont, amikben nincs hús, simán megeszek megmikrózva, akár több naposan is.
Engem amiatt szólnak le előszeretettel a környezetemben, mert nem szeretem a halat, a pacalt, tepertőt, stb. Vagy van, aki épp amiatt cseszeget, mert nem szeretem annyira fűszeresen se az ételeket, italokat, a teát is sokszor mindenféle ízesítő nélkül iszom, vagy nagyon nagyon nagyon kevés cukorral és több citromlével. Őszintén szólva már belefáradtam, hogy az ízlésem miatt kell vitatkoznom másokkal, mintha tudnék ezen változtatni..úgyhogy megtanultam elengedni a fülem mellett a beszólogatásokat.
20l
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!