Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Hogyan tudnám kiejteni helyese...

Hogyan tudnám kiejteni helyesen a "CS" betűt?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Egy 14 éves fiú vagyok! Van egy kis beszédhibám, de a barátaim azt mondják, hogy nem annyira "zavaró". Szóval. Óvodás koromba jártam logopédushoz, de nem tudom, hogy mennyire segített... Ugye vannak ezek a beszédhibák, hogy pöszeség meg stb... Én egy kicsit pösze vagyok. Az "SZ" betűt régebben nagyon pöszén ejtettem, de miután figyeltem rendszerességgel a beszédemre, és weboldalakon nézegettem információkat, hogy hová kell tennem a nyelvem, hogy az "SZ" betűt helyesen tudjam kiejteni nagyban csökkent pöszeség. Viszont a "CS" betű kiejtéséről nem találtam semmilyen hasznos információt. (A "CS" betűt kicsit vagy nagyon tompán ejtem, de igazából nem tudom leírni a hangzását) Tudom, hogy itt nem nagyon vannak ilyen logopédusok, de ha valaki letudná írni, hogy hová kellene tennem a nyelvem, mekkora nagyra kellene nyitnom a számat, hogyan kéne alakítanom az ajkam, hogy rendesen/szépen ki tudjam ejteni a "CS" betűt, azt nagyon megköszönném. Meg ha már itt tartunk, akkor az "SZ" betűvel is ugyan ezt! :D (Mert azért azt is a legszebben szeretném kiejteni) Kérlek mellőzzük azokat a hozzászólásokat, hogy: Ebben az ügyben senki sem tud segíteni, csak a logopédus. Bocsi ,hogy ilyen hosszú lett. Köszönöm a segítségeket előre is.

2017. nov. 10. 17:01
 1/6 anonim válasza:
Hallani kellene, hogy most hogy mondod a 'cs' hangot. Rakj föl egy felvételt, amiben normál mindennapi hanghordozással mondasz cs-s szavakat tartalmazó mondatokat!
2017. nov. 11. 08:51
 2/6 A kérdező kommentje:
Hogyan rakjak fel hangfelvételt?
2017. nov. 12. 00:17
 3/6 anonim válasza:
Rakd fel akárhova, és tedd ide a linket!
2017. nov. 12. 04:53
 4/6 A kérdező kommentje:
Írtam privát üzenetet!
2017. nov. 13. 20:45
 5/6 anonim válasza:

A privátban küldött szavak nagyon alapos meghallgatása után a következőket tudom megállapítani:

- Alapjában véve nincs semmi gond a CS hangjaiddal, amennyivel eltér az átlagostól, az még bőven belefér. (N.B. a szibilánsokat minden ember másképp ejti.)

- Elül képzett magánhangzók előtt a CS hangod egy kissé túlságosan "mély" hangzású ahhoz képest, amilyen normálisan szokott lenni az ilyen magánhangzók előtt

- Egy esetben annyira mély, vagyis hátul képzett hangot ejtettél, ami már majdnem a TY-be hajlik. Ezt azonban csak akkor hallottam, amikor hangszerkesztő program segítségével hangról hangra elemeztem a felvételt.

Összességében véve nem javaslom, hogy logopédiai módosítást végezz a beszédeden, mert jelenleg is elfogadható. Ha mégis változtatni akarsz a CS hangodon, akkor először az S hanggal kell foglalkozni.

2017. nov. 13. 23:12
 6/6 A kérdező kommentje:
Rendben! Köszönöm szépen a tanácsodat, nagyon sokat segítettél! :) Tény leg köszönöm !!! :)
2017. nov. 13. 23:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!