Ha a párom családjában van autista, akkor félnem kell, hogy esetleg a mi gyerekünk is az lesz?
Jól van, mindenki nagyon ügyes és okos volt, hogy ilyen elmésen reagált a kérdésre. Szerintem igenis jogos, hogy a kérdező aggódik, hiszen minden szülő a legjobbat szeretné a gyermekének, autistának lenni pedig azért nem olyan csidicsudi dolog.
Kérdező, nem vagyok szakember, de én azt olvastam, hogy a szülők (és, ha jól értettem, a testvérek) életkorával van összefüggésben. Én úgy értelmeztem, hogy elvileg nem örökletes, de maguk a kutatók sem tudnak biztosat.
köszönöm,hogy valaki érdemben is válaszolt
közepesen fiatalok vagyunk,harmincasok
most beugrik egy régi riport, talán Czeizel mondta,hogy a 45+ apák gyerekei nagyobb számban lesznek autisták
A down szindróma esélye nő az életkorral, nem az autizmusé.
Ha van a családban autista, akkor van egy minimális esély, ugyanis a kutatások azt mutatják, hogy az autizmus öröklődhet. De persze nem 100 százalék, nálunk nem volt a családba autista, a lányom mégis aspergeres, a testvérei viszont nem. Szerintem nem kell félned, tenni nem tudsz ellene, kiszűrni nem lehet, és minden esélyed megvan, hogy egészséges babád legyen.
Előző: a Down-kór az anya életkorával áll összefüggésben, az autizmusnál mindkét szülő életkorával, de az apáéval erősebb. Ez bizonyított összefüggés, de nem bizonyított (csak sejthető) a közvetlen ok-okozati kapcsolat.
Van "első generációs" autizmus, és van örökletes.
A Down-kórral ellentétben nem egy jól körülírható genetikai oka van: többféle gén okoz többféle autizmust. A többségét (ezek jellemzően az enyhébb esetek is) sima másolási hiba okozza: bázispárok beékelődnek vagy kiesnek. Így mondani se lehet az öröklődéséről olyan egyértelmű dolgokat, mint pl. a Down-kórnál.
utolsó,na ez az igazság, hogy nagyon nehéz határvonalat húzni az emberkerülő, bogaras stb és az autista között
pl van párom családjában egy idős bácsi,akiről persze nem készült papír, hogy autista,de minimum aspergeres,olyan öntörvényű,meg...érdekes
meg van ez a másik kisfiú,neki már papírja van h autista
pont nemrég hallottam, hogy a régi világban könnyebb volt autistának lenni,mert annyira erősen be volt szabályozva az élet,hogy ha azt az ember betartotta,nagy baj már nem lehetett
így mondta a szakember
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!