Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Ha a párom családjában van...

Ha a párom családjában van autista, akkor félnem kell, hogy esetleg a mi gyerekünk is az lesz?

Figyelt kérdés

2017. nov. 6. 19:12
 1/9 anonim ***** válasza:
45%
Miért kéne félni? Mi a baj az autistákkal? :|
2017. nov. 6. 19:38
 2/9 anonim ***** válasza:
0%
És a félelem mit old meg?
2017. nov. 6. 19:45
 3/9 anonim ***** válasza:
46%

Jól van, mindenki nagyon ügyes és okos volt, hogy ilyen elmésen reagált a kérdésre. Szerintem igenis jogos, hogy a kérdező aggódik, hiszen minden szülő a legjobbat szeretné a gyermekének, autistának lenni pedig azért nem olyan csidicsudi dolog.

Kérdező, nem vagyok szakember, de én azt olvastam, hogy a szülők (és, ha jól értettem, a testvérek) életkorával van összefüggésben. Én úgy értelmeztem, hogy elvileg nem örökletes, de maguk a kutatók sem tudnak biztosat.

2017. nov. 6. 20:20
 4/9 A kérdező kommentje:

köszönöm,hogy valaki érdemben is válaszolt

közepesen fiatalok vagyunk,harmincasok

most beugrik egy régi riport, talán Czeizel mondta,hogy a 45+ apák gyerekei nagyobb számban lesznek autisták

2017. nov. 6. 20:54
 5/9 anonim válasza:
61%

A down szindróma esélye nő az életkorral, nem az autizmusé.

Ha van a családban autista, akkor van egy minimális esély, ugyanis a kutatások azt mutatják, hogy az autizmus öröklődhet. De persze nem 100 százalék, nálunk nem volt a családba autista, a lányom mégis aspergeres, a testvérei viszont nem. Szerintem nem kell félned, tenni nem tudsz ellene, kiszűrni nem lehet, és minden esélyed megvan, hogy egészséges babád legyen.

2017. nov. 7. 05:20
 6/9 anonim ***** válasza:
91%

Előző: a Down-kór az anya életkorával áll összefüggésben, az autizmusnál mindkét szülő életkorával, de az apáéval erősebb. Ez bizonyított összefüggés, de nem bizonyított (csak sejthető) a közvetlen ok-okozati kapcsolat.

Van "első generációs" autizmus, és van örökletes.

A Down-kórral ellentétben nem egy jól körülírható genetikai oka van: többféle gén okoz többféle autizmust. A többségét (ezek jellemzően az enyhébb esetek is) sima másolási hiba okozza: bázispárok beékelődnek vagy kiesnek. Így mondani se lehet az öröklődéséről olyan egyértelmű dolgokat, mint pl. a Down-kórnál.

2017. nov. 7. 08:26
 7/9 Metionin ***** válasza:
Minimális esély van rá. Ha csak az az egy autista van a párod családjában, az nem biztos hogy halmozódni fog. Ahol már többen vannak vagy generációnként előfordul, ott a halmozódásnak is nagyobb az esélye. Pl. ismerős családnál sehol semmi, a kisebbik gyerek mégis auti lett, nálunk meg az egyik nagybátyám nem beszélő auti, én meg aspi lettem. Az a baj, hogy 1-2 generációra visszamenőleg még nagyjából lehet találgatni hogyha volt "fura" személy, akkor az autista volt-e de mivel nem ismerték még ezeket a dolgokat, nem voltak számon tartva, max elkönyvelve bolondnak, így lehetetlen úgy számon tartani az esetleges halmozódást, mintha pl. valakinek látható fogyatékossággal született gyereke.
2017. nov. 7. 10:55
 8/9 A kérdező kommentje:

utolsó,na ez az igazság, hogy nagyon nehéz határvonalat húzni az emberkerülő, bogaras stb és az autista között

pl van párom családjában egy idős bácsi,akiről persze nem készült papír, hogy autista,de minimum aspergeres,olyan öntörvényű,meg...érdekes

meg van ez a másik kisfiú,neki már papírja van h autista

pont nemrég hallottam, hogy a régi világban könnyebb volt autistának lenni,mert annyira erősen be volt szabályozva az élet,hogy ha azt az ember betartotta,nagy baj már nem lehetett

így mondta a szakember

2017. nov. 7. 19:30
 9/9 Metionin ***** válasza:
Igen, az én nagybátyám is 40-en felüli, kis faluban él, diagnózisa: süketnéma, pedig hall csak nem reagál semmire. Tankönyvi nem beszélő autista, csak akkoriban elintézték ennyivel. Apám családjában volt egy fickó, akinek komplett naptár volt az agya, valószínűleg ő is beleesett a spektrumba. Amikor én kezdtem tüneteket mutatni, egyből mondta, hogy az az illető is ilyen volt.
2017. nov. 7. 22:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!