Miért hasznáják sokan szitokszónak az autizmust?
Màr nem először találkozom vele olyan formàkban, ahol a hülye, idióta és hasonló szavakat kívànjàk helyettesíteni.
Nyilvàn egy elkezdte, a többi meg megy utàna.
Csak hogy ez bàntó és alaptalan.
Én is autista làny vagyok. Nem tehetek róla, nem tehetek ellene. Nem vagyok fogyatékos, egyetemre jàrok, dolgozom.
Mindössze annyi, hogy a szociàlis készségeim alul, a memóriám és lexikális tudásom pedig felülmúlja az àtlagot. Illetve más dolgok érdekelnek, máshogy közelítek meg szinte mindent.
De ez mèg nem ok arra, hogy tudatlan emberek ezzel a problémàval csúfolódjanak.
Ne gyertek azzal, hogy ez ugyanolyan poèn, mint a "Szőke vagy?!", mert azért kicsit más kategória a kettő
Én a gamer világban találkoztam sokszor ezzel, ha valaki valamit nem tudott megcsinálni, vagy elcseszett valamit, akkor jött a "ne legyél már autista" "autista vagy?" mondatokkal dobálózás.
Ugye ez egy mentális betegség és mint betegség "kapóra jön". Ugye azt akarja kifejezni, hogy szellemileg alul fejlődött emberről van szó.
A másik ugye a "rákos" kifejezés, amit szintén használnak negatív jelzőként.
Az ilyeneknek általában lövése sincs az autizmusról, csak használják mert ez menő. Ne vedd magadra.
Én a való életben még nem hallottam szitokszóként, inkább online látom és nem is magyar nyelvű oldalakon. Engem inkább az zavar, hogy bizonyos emberek egyből "fogyatékosozni" kezdenek ha megtudják valakiről hogy SNI (pl. rólam).
Sokan az autistákat valamilyen visszamaradott embereknek tekintik, és az ilyeneket utálják is. Ebből jön, hogy az "autista" szót szitkozódásra használják.
Kár bizonygatnod egyébként, hogy nem vagy "fogyatékos", mivel ha az lennél sem lenne elég ok a csúfolódásra. Ugyanolyan undorító dolog fogyatékosokkal csúfolódni, mint autistákkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!