Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Mást is zavar, hogy nincs a...

Mást is zavar, hogy nincs a "szerelem"-nek önálló igéje?

Figyelt kérdés

Normálisan csak úgy lehet megfogalmazni, hogy "szerelmes vagyok", a hétköznapokban a "szeretlek"-et használjuk, de az a "szeretet" igei formája, ami alapvetően egy teljesen külön érzés, és ami miatt ez így nagyon zavaros tud lenni, nehéz megmondani, hogy valaki hogy érti a "szeretlek"-et és akkor is beugrik asszociációnak a másik értelmezése.

Tudom, hogy vannak akik nem különítik így el a kettőt, de én már óvodában is úgy fogalmaztam (kényszerűen), hogy "szerelmes vagyok beléd", épp a fentiek miatt.

2017. okt. 25. 01:04
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
89%
igen, népszavazással talán lehetne változtatni rajt
2017. okt. 25. 01:33
 2/11 anonim ***** válasza:
54%

Belehabarodik Belezúg, Beleesik

Szóval van külön igéje. Csak épp ezek eléggé komolytalanul hangzanak, senki nem használná ezeket egy szerelmi vallomásnál.

2017. okt. 25. 01:59
 3/11 anonim ***** válasza:
Sosem gondolkoztam még ezen, de tényleg érdekes. :) Minden esetre szerintem a "szeretlek", ha igazán szívből jövő, akkor semmivel sem kevesebb, vagy kevésbé különleges, mint a "szerelmes vagyok beléd".
2017. okt. 25. 02:18
 4/11 A kérdező kommentje:
Igazad van 2-es. 3-as, nem arról van szó, hogy kevesebb lenne, hanem, hogy ezek (nagyon) különböző érzések. szerintem ha nem lennének így szóhasználatilag összekapcsolva, senkinek eszébe nem jutna összemosni őket. + ebből van egy csomó félreértés, meg tévhit, pl. az ilyen "ha igazán szeretne..." kezdetűek.
2017. okt. 25. 02:46
 5/11 A kérdező kommentje:
Illetve 2-es azért nem jó a "beleesett" stb, mert azok csak múlt időben működnek. Jelen időben csak ugyan úgy tudod mondani, mint hogy "szerelmes vagyok beléd", hogy "beléd vagyok esve". Olyan kéne ami jelen időben kifejezi, hogy a közlő mit érez most, ahogy a szeretetnél a "szeretlek".
2017. okt. 25. 02:50
 6/11 anonim ***** válasza:
Mondj egy olyan 1es szám elsőszemély igét amit egyes szám második személlyel csinálsz, de van rá egyszavas verziód.
2017. okt. 25. 07:08
 7/11 anonim ***** válasza:

Ha meg itt tartunk a szeretlek az ige amit keresel... az a szerelem hez tartozó ige...

Szövegkörnyezet, cselekvések és nem lehet félreérteni..

2017. okt. 25. 07:10
 8/11 anonim ***** válasza:
Végülis ez miféle emberi tulajdonságra vall? (rossz kategória, van másik külön nyelveknek)
2017. okt. 25. 07:58
 9/11 anonim ***** válasza:
91%
Ja, mert te szavakkal fejezed ki. Nem tettekkel.
2017. okt. 25. 10:10
 10/11 A kérdező kommentje:

A "szeretlek" nem a szerelem igéje, és bár környezettől függően értik, hogy nem ugyan azt értem/értjük alatta, de később egybemossák a kettőt (főleg elvárások tekintetében), ahogy feljebb már említettem.

Utolsó: Elég creepy tud lenne, ha a szerelmet csak tetettek próbálod kifejezni (főleg ha azzal indítasz), szerintem te is összemosod a szeretettel.

Egyébként meg az, hogy körül lehet írni, "el lehet mutogatni" még nem jelenti, hogy ez így rendben van, hogy nincs egyetlen ige az érzés tiszta kommunikációjára.

2017. okt. 25. 16:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!