Az IQ és a humor! Összefügg? Szükséges hozzá műveltség is?
Humor alatt a minőségi humort értem, nem a bugyuta vicceket.
A feltevésem tehát:
Akinek igazán jó a humora, magas az intelligenciája. Fordítva nem kell, hogy igaz legyen.
Van egy férfi, akiről az égvilágon semmit sem tudtam, csak hallottam a hangját, a beszédstílusát, és a humorát. Főként a humorából arra következtettem, hogy átlagon felüli intelligenciával rendelkezik. Aztán megtudtam róla, hogy mérnök. Ezt úgy vettem, mint ami igazolta a feltételezésem. De IQ-tesztet nem töltettem ki vele.
Kinek mi a minőségi, és mi a bugyuta? Már ez sem egyértelmű.
A feltételezésednek pedig van némi alapja, de azért ennyire egyértelmű összefüggés nem állítható fel ezen két jellemző között. Hogy kinek milyen a humora, azt az intelligencián kívül a tájékozottság, műveltség, EQ, humorérzék, no meg az egyéni ízlés is meghatározza.
Nincs összefüggés.
A vizsgált mintaszámod (1) olyan alacsony, hogy abból nem szabad következtetést levonni. Minden mérnök tudja: egy mérés nem mérés.
Igen, összefügg.
Én az olyan vicceket értékelem, amihez kell némi logika is, picit gondolkodni kell rajta.
De ez a végzettséggel nem függ össze.
Nekem jelenleg nincs diplomám, eladóként dolgozom. Viszont attól függetlenül intelligens vagyok, ezt eddig senki nem vonta kétségbe.
3-mashoz: tudom-tudom. De igazából nem abból vontam le következtetést, hisz a véleményem már azelőtt is létezett, és ez a vélemény alapján következtettem arra, hogy magas az intelligenciája, mielőtt megtudtam, hogy mérnök. Egyszerű hipotézis volt, amiről nem tudom, hogy jutott eszembe :D
És más esetekben is tapasztaltam ezt: pl két matektanárom esetében (náluk is feltételezem a magas intelligenciát).
De igen, igazad van, hogy ez nem számít erős bitonyítéknak. Nagyjából az az elméletem, amit 5-ös is leírt.
Azt persze elfogadom, hogy a humorhoz más is kell (írtam is fentebb, hogy az intelligenciából nem jön egyenesen a humor: "fordítva nem kell, hogy igaz legyen"). Mint ahogy egyes is írta.
4-essel nem egészen értek egyet, hisz egy magas intelligenciájú ember is tud úgy viselkedni, mint egy óvodás, vagy duzzogni.. az inkább az EQ-val függ össze. Persze a magas IQ nem zárja ki a magas EQ-t :D
HATOSHOZ: én sem vonom kétségbe :D Csak pl az, hogy jól el tudd látni a mérnöki munkát - szerintem - igényel intelligenciát. De természetesen olyan embernek is lehet magas intelligenciája, akinek a munkája nem igényli ezt.
Na, én most akkor úgy veszem, hogy nagyrészt egyetértetek velem, és valamelyest igazolást nyert a hipotézisem. De azért még nem számít ténynek :D
Kerdezo
4-es vagyok
"Akinek igazán jó a humora, magas az intelligenciája. Fordítva nem kell, hogy igaz legyen"
Ezt te magad irtad. A magas intelligenciaju embernek nem biztos hogy humora is van, illetve empatiaja stb. Te azt kerdezted, hogy akinek jo a humora, annak van-e es nem forditva...
Elnézésedet kérem. Egyszerűen csak félreolvastam, félreértelmeztem, amit írtál. Úgy olvastam, hogy a magas intelligenciához járulnak ezek az egyéb pozitívak.
Figyelmetlen voltam, úgy tűnik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!