Ti kit mentenétek meg?
Mi etika órán kaptuk a kérdéseket és nagy ellentmondás volt egy csomónál, kíváncsi vagyok a ti véleményetekre is. :)
Esetenként 3 lehetőségetek van: egyik, másik vagy egyik sem.
A kérdés továbbra is: Kit mentenétek meg, ha rajtatok mulna, ha nem választottok mindkettő "meghal".
1.
Egy állatfaj utolsó 100 egyede
VAGY
Egy egyetemista hallgato akit eppen aznap rugtak ki, és az összes megtakarított pénzét elkártyázta. Később utcára kerül.
2.
a) Egy távolabbi rokonod (pl. Unokatestvér, nagybácsi...)
VAGY
1000 szegénységben élő afrikai kisfiú
(amennyiben őket választod kapnak 1 évre elegendő élelmet)
3.
A friss házas szomszédod, akik épp most várnak gyereket.
VAGY
Egy ügyvédet, aki a legtöbb pert nyerte a világon a természetvédelemet képviselve.
4.
A saját nagymamádat, aki 90 éves és egy betegség miatt kb 1-2 éve van hátra.
VAGY
500 csecsemőt, akikből 400 fogyatékossággal születik.
5.
Egy drogos életét, amiért fizet neked 1.000.000 ft-ot
VAGY
Egy emberre nézve veszélyes béka utolsó példányát.
6.
60 ártatlan embert, akik bankrablás áldozatai lesznek (és a testvéred is köztük van).
VAGY
Az összes fogyatékkal élő embert a világon.
7.
Egy állatfaj utolsó 10 egyedét.
VAGY
Egy alkoholista, drogos férfi, akinek 2 gyereke van és egydül neveli őket.
8.
10 alkoholista, aki veri a feleségét.
VAGY
100 prostituált, aki szándékosan nemi betegségekkel fertőz meg férfiakat.
9.
Egy kutatót aki saját pénzéből vesz gyógyszereket a szegényeknek (több mint 1000 embernek segít.
VAGY
Egy állatvédőt aki évente 100 védett állatnak biztosít otthont
10.
Egy embert, aki drogokkal kereskedik, hogy pénzt szerezzen a rákos gyereke kezelésére.
VAGY
Egy embert, aki olyan embereket gyilkol, akik időseket fenyeget, tart rettegésben.
példa:
1 -> a) lehetőség
2 -> egyik sem
...
1.) Az állatokat, mert az ember öncélúan irtja őket közvetlenül / közvetetten, és tehetetlenek ez ellen, míg egy egyetemistának megvan a lehetősége a fejlődésre önállóan is.
2.)
Rokont, értelemszerűen az embernek a szerettei a fontosabbak.
3.)
Egyiket sem, ha nem állnak velem közelebbi kapcsolati viszonyban.
4.)
Egyiket sem, mert csak terhek lennének a Földre, amely így is túl van népesedve. Egy 90 éves ember pedig általában már várja a halált, egy fogyatékossággal élő pedig sosem élhetne teljes életet, a 100 maradék pedig nem érdekel.
5.)
Természetesen a pénzt választanám, mint ahogy az összes többi ember, akinek 1 millió is sokat számít, nem vagyok képmutató.
6.)
A 60 embert, a fogyatékossal kapcsolatban pedig lásd fentebb.
7.)
Állatfajokat, nem érdekel idegen emberek sorsa, nekem is eleget kellett küzdenem gyerekkoromban.
8.)
Egyiket sem, mindegyik söpredék.
9.)
Kezd már sok lenni az állatos kérdés.
10.)
Egyikük sem érdekel.
1. a. Az állatok nem tehetnek a helyzetükről, az egyetemista meg igen, mert elkártyázta a pénzét
2. attól függ, melyik rokonom. Ha kedvelem, akkor a, ha nem, akkor b. Sajnos van elég sok, akit nem kedvelek, okkal.
3. a. A természetvédelem sosem volt fő prioritás az életemben.
4. a. Ha a gyerekek között nagyobb arányban lennének egészségesek, a b. csoportot menteném meg. Sztem felelőtlenség ennyi komoly születési rendellenességgel rendelkező gyereket megtartani. Az arányok miatt meg vagyok ennyire önző, hogy akkor a nagyi.
5. a (ha csak annyi a bűne, hogy "drogos"... tehát nem ölt embert pl. - abban az esetben egyiket sem)
6. a
7. a (sztem a b. esetben a gyerekeknek is jobb, ha nem egy alkesz drogos neveli őket, annál talán még az intézet is jobb)
8. egyiket sem
9. a (ebben az esetben az emberéletet többre tartom)
10. egyértelműen a
Az utolsó x állatfajos kérdésekben mindig az embert, mert egy állatfajnak azért van utolsó x egyede, mert az életterük megszűnt, ezért teljesen felesleges "megmenteni" az utolsó néhányat, hiszen így is úgy is kipusztulnak (igen, tudom van néhány kivétel, ahol már csak pár tucat élő egyed volt és hatalmas erőforrás ráfordítással most sokszor annyi egyedük van, de ezek a fajok akkor is kipusztulásra vannak ítélve).
Az emberes kérdésekben mindig azt, ahol a több ember marad életben, mert így minden esetben nagyobb a VALÓSZÍNŰSÉGE az emberiség számára hasznosabb állapotnak.
Több kérdésnél is a körülményektől függ, hogy hogyan döntenék.
1. Attól is függ milyen állatfaj. Mert pl. ha a több ezer szúnyogfaj közül kihal egy, az rohadtul nem tud érdekelni. Akkor tuti az egyetemistát választanám.
2. A rokont. Ha nem ismerném a rokont lehet, hogy elgondolkodnék. De az az 1000 kisfiú 1 év múlva ugyanúgy éhezni fog.
3. A szomszédokat
4. Itt se mindegy, hogy milyen fogyatékossággal rendelkeznek. De a 100 egészséges gyerek miatt inkább a csecsemőket
5. A drogost. Egyrészt jól járnék, másrészt ha utolsó példány akkor már biztos, hogy kihal a béka.
6. A bankrablás áldozatait, de csakis a testvérem miatt. Mert sok fogyaték fajta létezik, pl. az is fogyatékosnak számít aki siket. Rengeteg ember halna meg sajnos.
7. Itt is attól függ milyen állatfajról van szó, az alkoholista apát pedig ismerni kéne, mert én személyesen is ismerek olyan szülőt, aki full alkoholista, de a gyerekeivel rendes
8. Egyiket sem.
9. A kutatót
10. A drogkereskedőt
Mi az, hogy esetenként 3 lehetőség van? Hány esetben? Melyik kérdéseknél? Ez nem egyértelmű így szerintem...
1. egyetemistát, mert nagyon sajnálnám
2. rokont, mert szeretem
3. házaspárt (egy idegen ügyvédet maximum akkor mentenék meg a szomszédaim ellenében, ha tényleg valami számomra nagyon fontos ügyekkel foglalkozik pl. nemi erőszak bűntettek)
4. nagymamámat (itt megint amiatt nyert a nagymama, hogy őt ismerem, szeretem)
5. drogost (ha nem fizet egy fillért se, akkor is)
6. mindkettőt
7. az állatfajt - abban a reményben, hogy a gyerekeknek jobb élete lesz
8. a prostituáltakat, mert undorodom azoktól, akik prostihoz mennek, és szívből kívánom nekik, hogy kapjanak nemi betegséget
9. kutatót (vagy mindkettőt, de nem tudom, hány kérdésnél van lehetőségem ezt az opciót választani...)
10. drogkereskedőt, mert drogot szabad akaratukból vesznek az emberek, tehát nem látom akkora bűnnek, viszont a gyilkosságot igen, és irracionális tett ahhoz képest, hogy az az illető csak fenyegeti az időseket (ilyen esetben a feljelentés a megoldás, aki emiatt gyilkol, az közveszélyes elmebeteg)
1) Attól függ melyik állatfaj, és milyen a személyisége az egyetemistának.
2) Attól függ afrikának melyik részén élnek( az esélyeik miatt), és milyen a rokon személyisége.
3) Csak akkor a házaspárt, ha valami különleges szinten lévő bölcs, jó emberek, de szinte biztosan az ügyvédet.
4) B lehetőség, az 500 csecsemőt. Akkor is ha mind fogyatékossággal születik.
5) Attól függ milyen a drogos személyisége.
6) B, az összes fogyatékkal élőt.
7) Attól függ milyen az apa személyisége. Ha túl negatív, attól függ halálakor mi történne a gyerekeivel.
8) B, 100 prosti.
9) Attól függ mit és milyen hatásfokkal kutat, de valószínűsítve A, a kutatót.
10) Attól függ milyen a gyerek, az apa, és a gyilkos személyisége, de valószínűleg B, a rettegésben tartók gyilkosát.
Ez nagyon érdekes volt. Remélem a válaszom olvasása az olvasókat gondolkodásra készteti.
elég egyszerűn sikerült dönteni
1-állatot
2-afriaki gyerekek
3-ügyvédet
4 - mamát (minek még több gyerek, túlnépesedés van, plusz még fogyik is)
5- drogost
6- 60 ártatlan embert
7 - állatok
8 - egyik sem
9 - a kutatót
10 - második
1. Egy állatfaj utolsó 100 egyede
2.1000 szegénységben élő afrikai kisfiú
3.Egy ügyvédet
4.A saját nagymamádat, aki 90 éves és egy betegség miatt kb 1-2 éve van hátra.
Azert, mert nem itelek senkit egy olyan eletre, amit fogyatekossaggal kell leelni.
Es ott 400 csecsemo eletet rontanam el.
5.Egy drogos életét, amiért fizet neked 1.000.000 ft-ot
6.60 ártatlan embert, akik bankrablás áldozatai lesznek (és a testvéred is köztük van).
7.Egy állatfaj utolsó 10 egyedét.
8.10 alkoholista, aki veri a feleségét. A prostitualtak sokkal tobb ember eletet teszik tonkre szandekosan, a 10 feleseg meg el is valhat.
9.Egy kutatót aki saját pénzéből vesz gyógyszereket a szegényeknek (több mint 1000 embernek segít.
10. Egyiket se, a drogkereskedo onzo modon eleteket tesz tonkre, hogy a gyereke eletet megmentse, a gyilkos meg egyertelmu, mindegy milyen indokkal ol.
Es #13
"Az utolsó x állatfajos kérdésekben mindig az embert, mert egy állatfajnak azért van utolsó x egyede, mert az életterük megszűnt, ezért teljesen felesleges "megmenteni" az utolsó néhányat, hiszen így is úgy is kipusztulnak "
Ugye azert tudod, hogy a legtobb allat azert pusztul ki, mert az ember veszi el az elohelyuket, vagy azert mert az orrvadaszok kiirtjak az allomanyt mint pl a fekete rinocerost Afrikaban 2011-ben.
Jelen pillanatban a kihalasi rata 100-1000-szer nagyobb,mint korabban, de egyesek 1000-10000-szeresre is teszik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!