Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » INTJ személyiségtípus?

INTJ személyiségtípus?

Figyelt kérdés
Kitöltöttem egy tesztet egy két éve, akkor is INTJ-t adott ki, most kitöltöttem egy másikat (16personalities) és ott is INTJ-T adott ki. Elolvasva a jellemzést tényleg illik rám, a kérdésem pedig, hogy emiatt nem tudok normális emberi kapcsolatok kialakítani? Egyszerűen nem tudok másokat megérteni, idegesít, amikor kis apróságokon és jelentéktelen problémákon idegeskednek. Volt már, hogy egy lánnyal próbáltam kapcsolatot kialakítani, de tök megbántottam (pedig nem az volt a célom) és elkezdett sírni én pedig nem értettem miért sír és ez neki miért baj. 20/f vannak hasonlók esetleg itt az oldalon?

2017. szept. 4. 12:32
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:
Mondjuk olvastam, hogy az ilyen betegségek nem feltétlen tűnnek fel és az ember van, hogy tudat alatt leküzdi magában.
2017. szept. 4. 14:04
 12/18 Metionin ***** válasza:
100%

Az enyhe típusokat nehezebb kiszűrni és 20 éve még nem is volt ismert ennyire, tényleg előfordul hogy valaki felnőtt korában vizsgáltatja ki magát és kiderül hogy tényleg. Ettől függetlenül a tünetek gyerekkorban ott is megvoltak csak a tájékozatlan szülők és pedagógusok sokszor elintézték annyival hogy a gyerek nincs megnevelve vagy szimplán hülye.

Gondolatban leküzdeni? - hát idővel kompenzálni tényleg lehet sok tünetet de teljesen láthatatlan sajnos sosem lesz.

2017. szept. 4. 14:23
 13/18 anonim ***** válasza:
100%
Abból, hogy INTJ vagy az következik, hogy jó stratégiai és rendszerszintű gondolkodó illetve magabiztos vezető vagy, aki emellett nem szeret a figyelem középpontjában lenni, nem pedig azt, hogy egy szociális roncs vagy, aki képtelen hozzászólni egy embertársához anélkül, hogy az elbőgné magát. Egy asperger tesztet lehet, hogy én is csináltatnék a helyedben.
2017. szept. 5. 07:32
 14/18 anonim ***** válasza:
Alapprobléma, hogy hacsak nem áll nagyon közel egy INTJ-hez valaki...akkor az INTJ nem igazán képes tudatos erőlködés nélkül ráhangolódni mások érzéseire, főként azokéra a típusokéra, akiknél az érzelmes vonások dominálnak. Ha empátia helyett van stratégikus gondolkodás, akkor az a legkönnyebb, ha megpróbáljuk kilogikázni, hogy miért érinthetett valakit úgy ez vagy az.
2017. nov. 28. 01:58
 15/18 Ucanthandletheturth válasza:
Ennek a típusnak a szociális helyzetek, felszínes csevegések, a hagyományos értelemben vett társas érintkezés nehezen megy. Mi a dolgok lényegét látjuk meg, amibe beletartozik az igazság kimondása ami a hagyományos értelemben vett társadalmi szabályokkal szembemegy. Sajnos az emberek többsége sem a tényeket nézi, érzelmek által vezéreltek. Pont ezért mi kilógunk a sorból, mások szemében meg nem értettek, "magányosnak" tűnünk. Sajnos ezt figyelembe kell venni és mivel nem változhatunk meg, bizonyos helyzeteket meg kell tanulnunk másképp kezelni mint ahogy alapból tennénk. Remélem segítettem.
2017. dec. 24. 08:43
 16/18 anonim ***** válasza:

nem értek egyet. éppen ennek a felismerése miatt aki tényleg el akar érni valamit, az megtanul alkalmazkodni, és a saját javára fordítani azokat a kommunikációs formákat és szituációkat, amiket elsőre nem érez magáénak. Mivel a kommunikáció szoft skill, tehát tanulható, ezért aki elzárkózik tőle, azt jogosan nézik mások magányosnak és orrát fennhordó idiótának, aki semmire sem fog menni a meglátásaival, mert képtelen őket a gyakorlatba ültetni. INTJ vagyok, és diplomataként dolgozom, embereket vezetek, és keresem az újabb kihívásokat, mert így tudok fejlődni.

2017. dec. 24. 20:25
 17/18 Ucanthandletheturth válasza:
#16 hát igen, de mint ahogy te is mondod "megtanultad". Tehát nem ösztönből jön, mint a legtöbb embernek, hanem mert felismerted és alkalmazod a technikákat. Szóval mégsem zsigerből jön.
2018. jan. 11. 20:46
 18/18 anonim ***** válasza:

A kérdésedben az az utolsó 2 sor megmosolyogtatott, nagyon aranyos és számomra picit vicces is a szituáció, mert a gyerekkori legjobb barátnőm INTJ és annyira el tudom képzelni, hogy ilyet csináljon, szinte látom is a reakcióját. :D

Én egyébként INFJ vagyok, és a véleményemet az imént említett INTJ-vel való kapcsolatomra alapozom. Ő is hozzád hasonló helyzetben volt, sokszor nem értette az emberek indítékait, volt hogy még akkor sem, amikor az illető próbálta elmagyarázni. Ezeket sokáig utólag mindig átbeszéltük és sikerült rávilágítanom néhány dologra az érzelmi alapokon hozott döntésekkel/emberek érzelmeivel kapcsolatban, csak egy picit másképp kellett bemutatni a helyzetet. Úgy vettem észre, hogy sokszor nagyon leegyszerűsítve, fekete-fehérben látja a dolgokat. Ilyenkor pl. próbáltam olyan dolgokkal példázódni, amik vele megtörténtek és rosszul estek neki/megrázták, így tudott a témához érzelmileg is kapcsolódni, és máris százszor könnyebb volt megérteni.

Tehát szerintem abszolút elsajátítható ez a fajta megértés egy INTJ részéről mások felé, csak keresned kell valakit, aki ezeket elmagyarázza (vagyis valószínűleg egy feelert) vagy sokat olvasni, lehetőleg romantikus vagy érzelmekben gazdag műveket. Az is egy jó megoldás lehet, hogy többet kérdezel az emberektől, hátha úgy könnyebben összerakod a dolgokat logikával (habár részéről ezt nem tudnám elképzelni, maximum a hozzá közelállókhoz van ilyen bizalommal).

Egyébként ő nagyon jól megértette magát még INTP és INFP "típusú" emberekkel, extravertáltakkal kevésbé, de ez is előfordult a humora miatt.

A kérdés kiírása óta amúgy változott valami? :)

2018. máj. 29. 22:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!