Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért ilyen szar a társadalom?

Miért ilyen szar a társadalom?

Figyelt kérdés

18 éves vagyok, régebben is elfogott sokszor az az érzés, hogy "valami nem oké", vagy hogy "nem vagyok ide való", de ezt felfogtam tinédzser kori depressziónak / hormonváltozásnak.

De úgy látom, hogy a hiba nem az én készülékemben van. Az emberek adják az életvidám, nagyon boldog indiviumot, hogy "JAJNÉZDDEKURV.AJÓNEKEM", közben meg egész nap egykedvell végigsétál pl az iskola folyosón, vagy az utcán, és ilyen emberekre irigykedik pár ember, hogy "Jajdejóhogynekivanpénze", közben ugyanolyan üres, boldogtalan mint a másik, persze az irigykedő emberek többsége sem azt posztolja ki a közösségi oldalakra, hogy milyen szar nekem, hanem a sok youtube videót, hülye idézeteket az életről, meg ilyen ge*iségeket.

Azt is észrevettem hogyha nem illeszkedsz bele a társadalomba, ergó= nem vásárolsz sokat, nincsen sok barátod, nem bulizol, meleg vagy, stb akkor számukra te nem vagy "ember", hanem valami számkivetett nyomorék, akit ahogy tudnak megtaposnak, megaláznak, jót röhögnek, de azért őkis megosztják a közösségi oldalon a kóbor kutyás, eltűnt gyerekes, szegényes családokról szóló posztokat, képmutató retkek. Miért kur.vult el ennyire a társadalom? Miért a pénz lett mindenkinek az Istene?

2017. aug. 14. 22:34
1 2
 1/18 A kérdező kommentje:
Black Mirror c. sorozat 3. évad 1. részének minden perce kb arany volt számomra, ahogy azt a romlott, Instagram-kur.va társadalmat mutatta be.
2017. aug. 14. 22:37
 2/18 anonim ***** válasza:
96%
Ez egy szelete a társadalomnak, nem mindenki éli a közösségi médiában az életét.
2017. aug. 14. 22:49
 3/18 anonim ***** válasza:
77%

Máskor sem volt jobb, csak akkor még nem kapott ekkora reklámot ez a kamu boldogság. Figyi, vastagon lexarom a társadalom jó részét, tedd te is. Elég, ha van 1-2-3 olyan barátod, akivel bármilyen szarban is vagytok, vagy örömmámorban, számíthattok egymásra. A társadalmat egészében úgysem lehet megváltoztatni, mivel több a buta, faék ember, mint a tudatos. De azért utóbbiból is elég szép számmal kezdenek lenni, változnak azért a dolgok.

Egyébként azért ilyenek, mert otthonról rossz mintákat hoznak magukkal, az egész oktatási/nevelési rendszer is alapjaiban kamu meg xar, ld. óvoda, iskola is sablonembereket gyárt, egyéniségeket elnyomják, kiközösítik, mert ilyen gec i az emberek hozzáállása a sikeresebbhez, okosabbhoz. Aztán a média is rátesz egy lapáttal, a bugyutaság, amit egymás közt hajtogatnak a barátnők/barátok, mintegy belevíve a másikat a gyökérségbe, szóval sok minden rátesz erre. Az egyik legnagyobb gond, hogy az emberek kívül keresik a boldogságot, tárgyakban, vagyonban, utazásban. Nem rosszak ezek, de nem végső cél kell, hogy legyen ezek megszerzése, hiszen csak eszközök. Általuk nem lesz boldogabb az ember. Szóval a matériába menekül a társadalom, miközben transzcendentálisan fejletlen, alulművelt. Lelki élet nem vonzza, úgy értem, a belső fejlődés, béke megtalálása első ízben kiszállva a fogyasztói társadalom taposómalmából.

2017. aug. 14. 22:52
 4/18 anonim ***** válasza:
100%
Sajnos én is csak ilyen emberekbe futottam bele, miután az utolsó fillérig kisemmiztek, még utána is aljas hazugságokkal le akarnak húzni, csak az hajtja őket, hogy minden pénzem elvegyék. Teljes szívemből gyűlölöm ezeket a hulladék férgeket!!!!!!!!!! És a alegszomorúbb, hogy képtelenek a változásra, igazi ösztönlény állatok, ha lesz végső elszámoltatás valaha, nem is a pokolba küldenék őket, hanem a megsemmísítő gombbal kitörölnék őket a létezésből, annyira selejt mocskok.
2017. aug. 14. 23:03
 5/18 anonim ***** válasza:
100%
Előző vagyok, szóval röhögnek a pofámba, tudják , hogy padlón vagyok, de csak hajtogatják a patkány hazugságaikat, hogy még a keresztvizet is levegyék rólam. Soha nem hittem, hogy ilyen rosszak, aljasak tudnak lenni az emberek, de igen, tudnak, rosszabbak az állatoknál, ki...tt elkeserítő.
2017. aug. 14. 23:13
 6/18 anonim ***** válasza:
100%
Ahogy elolvastam a kérdést, pont a Black mirror részre akartam hivatkozni, de megelőztél, kérdező :)
2017. aug. 14. 23:25
 7/18 anonim ***** válasza:
100%
Egyébként maga a társadalom szerintem lényegében változatlan. Az emberi természet ugyanis a kezdetek óta ugyanaz, és mi magunk, emberek formáljuk a társadalmat. Ami megváltozott, az a minket körülvevő és minket segítő technológia, valamint a formaságok, külsőségek. Bár voltak a korukat jóval megelőző gondolkodók, látnokok, akik kiharcoltak nekünk pár vívmányt. Szabadságjogok, egyenlőség eszméje, hatalmi ágak szétválasztása... stb. De rögtön, ahogy valami újszerű, nagyszerű dolgot létrehozunk, az rögtön korrumpálódik, rögtön eltorzul. És miért? Miattunk. Mi lett a demokráciából? Mi lett az eredeti liberalizmusból, a kommunizmus eszméjéből? gyilkosságok, emberi sorsok tönkretétele, nyomor, szenvedés. És mi mindennel ezt tesszük, ez talán az emberiség egyik végső korlátja. Egyébként tetszik a kérdés, ritka a hozzád hasonló ember, aki ilyeneken el tud töprengeni.
2017. aug. 14. 23:32
 8/18 anonim ***** válasza:
100%
Marhára nem nézek sorozatokat, de már nem egy embertől hallom ezt a Black Mirrort. Tényleg annyira jó társadalomkritika, vagy csak annak beállított agymosási kamu sorozat?
2017. aug. 14. 23:32
 9/18 anonim ***** válasza:
94%

Ha nem veszed észre, te is épp a tömegmédia tömegtársadalom számára termelt előre dobozolt gondolati blokkjait hangoztatod, úgy mint "saját" vélemények.

Csak hogy kiemeljek pár ilyen sablonos, rongyosra használt ősöreg örökös állítást:

"Az emberek adják az életvidám, nagyon boldog indiviumot, hogy "JAJNÉZDDEKURV.AJÓNEKEM", közben meg egész nap egykedvell végigsétál pl az iskola folyosón, vagy az utcán"

Először is annyira tipikus hogy a világ "szarságát" te első sorban a közösségi oldalak hamisságában találod meg, és ezt emeled ki. Ez jól lefesti hogy az életed szegmenseinek mik az első számú színterei, ahol emberekkel bármi módon érintkezel.

Nem azt emelted ki hogy mennyi a diszfunkcionális család, nem azt emelted ki hogy mennyi az emberi egészséges egyedfejlődésre káros hatás a világban, nem azt emelted ki hogy a hatalmi rendszerek attitűdje hogyan csorog le idővel a vezetőktől az egész társadalom minden szintjéig. Nem, te első sorban egy legújabb kori tünetet emeltél ki. Mert ami a virtuális térben megy, az nem más mint a valós társadalom problémáinak virtuális térben történő kivetülése, kiújulása ugyan azoknak a tüneteknek amik a valóságban is megfigyelhetőek. A kényszeres exhibicionista magamutogatás, a mániás hajszolása az állandósult örömhormonban úszásnak nem a facebookon lett megteremve. Ez a tünet a valóságból gyűrűzött át a virtuális térbe.

És miért pont egy tünetet emeltéál ki? Mert a tünetek a leglátványosabbak, azokat a legkönnyebb minősíteni hogy "szar", de a mélyére ásni, utána gondolni már hosszabb agytevékenységet igényel.

Szidni minden kiforrott érv, vagy alapot jelentő gondolat nélkül a tömegmédiát szintén a tömegmédia terméke. Ez is egy divat lett.

(ez a divat arra alapoz hogy az ember természetes viselkedéséből adódóan vonzódik a kritikus hangnemhez, mert azzal egyrészt hatalmi státuszát hirdeti a hallgatóság és a kritizált dolog felett, másrészt intellektuális magaslatra helyezheti magát, ezzel szintén tekintélyt kovácsolva magának. Közben lehet hogy csak ész nélkül kritizál)

"Azt is észrevettem hogyha nem illeszkedsz bele a társadalomba, ergó= nem vásárolsz sokat, nincsen sok barátod, nem bulizol, meleg vagy, stb akkor számukra te nem vagy "ember","

A társadalom millió apró csoportból áll, ezeket nevezhetjük kulturális tömböknek, klikkeknek, akárhogy. A lényeg hogy ezek folyamatos ellenreakcióban állnak a külső csoportokkal, hisz különben idővel feloldódnának a társadalomban, elveszítenék a lényegi különbségüket ami miatt ők különbnek érezhetik magukat. Ez is simán csak az ősi törzsi ösztönből fakad, ahol egy jól átlátható rendszerben vagyunk "mi" és vannak "ők". Az már senkit nem érdekel a csoporton belül hogy az "ők" az egy szintén borzasztóan differenciált halmaz, hisz lényegtelen.

És végül lezárod a sablonos gondolatmenetedet egy "bezzeg régen" mottóval, amit valószínűleg valami idealizált múltról alkotott képedre építesz.

Az "el.ku.vulás" nem ma történt. Nem is 10 éve történt. És nem is 100 éve. Az alap problémák egyidősek az emberiséggel, egyedül a tünetek láthatósága változott.

Kb olyan ez mint az hogy "miért van ma több gyilkosság a hírekben?"

Nem azért mert régen több lett volna a gyilkosság (fun fact, a Kádár rendszerben számszerűen több volt mint ma) hanem mert változtak a kommunikációs csatornák.

Ma már nem csak egy híradó van 18:30-tól 19:00-ig, hanem vagy négy, plusz ott az internet egész napos információ közlése.

A világ züllöttsége is ezért szembeszökőbb.

Mint ahogy látjuk is a kérdésből, a világot te is csak azért látod "elk.rvultnak" mert van közösségi média. Ha nem lenne, akkor az az egy érved is eltűnne miért is romlott a társadalom. Ettől függetlenül ugyan úgy romlott maradna.

A pénzre meg inkább nem írok, mert hajnali egyik itt ülnék.

Szerinted az utóbbi saccper 10 000 évben mi mozgatta a világot? Mindegy hogy apró megmunkált aranyérmékről beszélünk, vagy cserekereskedelemről, az elvei ugyan azok a kereskedelemben élő társadalmaknak.

2017. aug. 14. 23:34
 10/18 anonim ***** válasza:
100%
#8 az információs társadalom kritikája. Egyfajta sci-fi, még nem megvalósított, de már elképzelt, és felvázolt jövőbeli technológiákon alapul, és egyben azoknak az árnyoldalára világít rá. Bemutatja, hogy a technikánk és a világunk fejlődésének mi lehet az ára.
2017. aug. 14. 23:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!