Hogyan fejleszthetném a koncentráció-készségemet?
Vannak ásványi anyagok és vitaminok, amiknek hiánya koncentráció romlást eredményezhet. Ezért először ezt kéne ellenőrizned, hogy rendben van -e minden. Betegség is okozhat koncentráció zavarokat, ha nagyon erős a romlás, nem segít semmi más, ezt bizony ki kell vizsgáltatni.
Rövidebb távon hatásos lehet a ginseng gyökér kivonat vagy tea napi háromszori fogyasztása.
Plusz bármi van, az agyat tréningezni kell, mint az izmokat. Vagyis koncentrációs gyakorlatokat kell végezni. Sokféle játékprogram létezik, amivel fejlesztheted, de az is elég, hogy folyamatosan eseménysorokat próbálsz magadban felidézni. Pl. a buszon felszállók sorrendjét, arcokat, hangokat, beszélgetésnél a pontos elhangzott szöveget, stb.
VAgy dobsz egymás után számokat a dobókockával, felveszed videóra. Utána leírod egy papírlapra és a felvétellel összehasonlítod. Eleinte 3..4 dobássaé indulj, majd szép lassan (évek kitartó gyakorlásával) felmehetsz 40...100 dobásig.
Bármi jó, aminél vissza kell emlékezni, vagy gondolkodni kell, hiszen az agyadat egy konkrét tevékenységre készteted, csökkentve a szétszórtságot.
Vagy pl. téged érdeklő szakkönyveket, szakirodalmakat olvasol, tanulsz, akár a neten is. A lényeg, hogy előre meghatározod a rászánt idődet, felhúzod a vekkert, kikapcsolod a telefont, csetet, miegymást és míg a vekker nem csörög, csak és kizárólag azzal az egy tevékenységgel foglalkozol, minél erősebben arra koncentrálsz. Minden más gondolatot elhessegetsz közben. Kezdetnek indulsz 5..10 percekkel és ezt fokozatosan feltornázod napi 1..2 órára. Ez sokat tud segíteni...
"egész hasonló dolgokra gondoltam. Köszönöm, hogy születnek releváns válaszok is!"
A legtöbb válasz releváns volt, csak a többiek nem olyan jók gondolatolvasásban.
"Hát koncentrájjá jobban."
meg
"Auschwitz."
valahogy nem ezek közé tartozott. :D Természetesen nem arra értettem, hogy nem voltak más hasznos válaszok, hanem arra, hogy ez állt a legközelebb ahhoz, amire én gondoltam. Persze lehet, hogy én sem fogalmaztam elég világosan.
Tehát a többieknek is köszönöm a válaszokat! Még az Auschwitzost is, mert nekem is ugrott már be a "koncentrációs-tábor", szinte vártam egy ilyesmi választ, csak na. :D
Természetesen nyitott még a kérdés, jöhetnek további ötletek, meglátások. Tehát különböző gyakorlatokra, "praktikákra", neten található konkrét játékokra gondolok, amiket kipróbáltatok, és ajánlanátok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!