Miért ment ki a divatból az illem? Pl. Buszon ki adja át a helyét
Az illem azt diktálná,hogy sorrendben így kellene ülniük az embereknek:
1. idős nők, terhes nők, betegek
2. kisgyerekesek
3. idős férfiak
4. korban visszafelé haladva NŐK, lányok is
5. korban visszafelé haladva férfiak, és legvégén a fiúk, kb 10 éves korig,azalatt kisgyerekek
Tehát legutoljára a 10 év fölötti fiú ül le.
Ha ezt betartanák,nem lenne annyi sértődés,meg egymás lebunkózása.
Másik kedvenc témám: illik tisztelni a kort,az idősebbet,a férfinak a nőt,a beosztottnak a felettest. Idetartozik az is,hogy tizenévesek ne szemtelenkedjenek egy huszonévessel se,ha fiú,ha lány. De a tényleges idősek (65-70+) esetleges bunkóskodása ellenére is jár a tisztelet. Aki időst csúfol meg,magát csúfolja meg.
Az időseket jobban tisztelni mint a fiatalabbakat ? Rendben, és miért? Mert idős.
És mit tett azért, hogy idős legyen? Nem halt meg.
Nevetséges valakit pusztán azért tisztelni jobban mint más embert mert idős.
Velem is volt már olyan, hogy az anyuka nekem tolakodott és mondta hogy "HUZZÁ INNEN", mikor megfordultam meg "légyszives, fáradt vagyok".
Van amikor hátul le akarok szállni a buszon, és konkrétan egy csomó nyugdíjas nő nekem jön és nem engednek leszállni, 100x rosszabbak mint a fiatalok, de azért pofáznak meg okoskodnak hogy milyen a fiatalok.
Tisztelettel bánok azzal, aki tisztelettel bánik velem.
Kegyetlenül bánok azzal, aki nem képes megadni.
Levan szarva a kor, a nem, származás.
Azért ez egy nagyon összetett téma. Pl. a férfi-női megkülönböztetéssel egyáltalán nem értek egyet (nő vagyok). Az idős férfi miért van KÉT kategóriával hátrébb, mint az idős nő? A 8-9 éves gyerek miért kisgyerek, aki a hierarchiában előbbre van az idős férfinél? Szóval egy 9 éves fiú előbb leülhet, mint egy 90 éves férfi? Ráadásul a férfiak átlagban előbb halnak, ergo időskorban sokszor pont hogy kevésbé bírják (ismétlem, átlagban) a strapát, mint a nénik.
A másik, hogy sose tudhatod, hogy kinek milyen baja, fájdalma, betegsége van, még ha te kívülről csak egy erős 30 éves férfit látsz. Lehet, hogy épp előző héten műtötték a lábát.
A harmadik, nagyon sokan (főleg idősek) úgy követelik, hogy a fiatalok adják át a helyüket, hogy közben a fél busz üres. Rendszeresen előfordul, felszáll a néni (fürgén, bot nélkül), és bár a busz fele üres, ő megáll egy fiatal mellett, feltűnően nézi, szuggerálja, és néha be is szól neki. Szerintem a fiatalok sokszor már ezt unják meg, és "csakazértse" adják át a helyet.
A negyedik, sok más szempont is van, pl. ki mennyi ideig utazik. Pl. ha felszáll egy kisgyerekes anyuka, és 1 megállót (2 percet) akar a buszon tölteni a csemetéjével, akkor azért én nem szívesen adnám át nekik, mert én végállomástól végállomásig 35 percet töltök a buszon.
Amúgy én ezt úgy "oldom meg", hogy a rövidebb útjaimra már soha le sem ülök, hogy ne kelljen azt figyelni, mikor kinek kell átadnom a helyemet. A hosszú buszozásaimon meg szerencsére nem tele busszal szoktam menni, így tudok pl. olvasni.
De ne értsetek félre, ha olyan helyzet van, én is átadom a helyem idősnek, terhesnek, kisgyerekesnek (de azért nálam ez nem 10 év alatt kezdődik... egy alsós iskolás azért tud állni pár megállót). És én is tudom, hogy sok fiatal nem adja át a helyét nyilvánvalóan rászorulóknak és ezt elítélem (ha tudom, hogy semmi baja nincs), de azért néha a fiatalok szidásával is erős túlzásokba esnek egyesek.
Bár én szívesen átadom a helyem,de értem azoknak a logikáját is akik nem.
Az időseknek már nincs szerepük a társadalomban és nem szolgálják a túlélést.Természet szerint már megette volna őket valami,mert nem bírják a tempót.Őket hátra kellett régen hagyni és csak az erős maradt életben.
Hát nemtom, épp vesegyulladásom van állandó fájdalmaim vannak, leülök azon a kva buszon, és az egészséges néni meg álljon csak. De most pl rajtam ki látja, ha épp beteg vagyok? Fiatal vagyok, nem látszik rajtam, de lehet épp nekem műlábam vagy akármilyen komoly fájdalmam vagy esetleg csak a kora reggeli órákban alacsony vércukrom és szédeleghetek.
Én nem értem ezt az "öreg vagyok, le kell üljek" baromságot, mert egyrészt, ha semmi baja, akkor igenis próbáljon meg minél aktívabb maradni. Az emberek attól gyengülnek meg épülnek le, ha a korukhoz mérten akarnak csinálni mindent "úh, 60 vagyok, inkább nem emelem fel ezt a valamit, mert nem lesz az úgy jó", pedig lehet, hogy elbírná, vagy épp erősödne, és tovább élne és kifejezetten nem halna bele a testmozgásba, sőt. Csakmondom. Nyilván, ha valaki nagyon idős, látom a mozgásán, hogy labilis, átadom neki a helyem, de nem értem, minek adjam át egy mondjuk 50 éves egyáltalán nem öreg nőnek, ha már alapból ülök. Látszólag egy 55 éves is csak annyira beteg, mint én (most a nyilvánvalótól eltekintve). Vannak pl nálam sokkal fittebb meg erősebb 50 évesek.
Az idős kor nem korrelál a betegségekkel. Úgyhogy én ezt így ebben a formában f-szságnak tartom.
Az idős is csak azért üljön,mint a terhes: ha nagyot fékez a busz,nem képes olyan reflexszel,olyan erővel megkapaszkodni,mint egy fiatalabb. Összetörheti magát,jóval hamarabb,mint a fiatalabbak. Amit én még kézzel kivédek,neki már a csuklója tört,akár a csontritkulás miatt is.
A 90 éves bácsit reszketegsége miatt én már a betegek közé sorolom.
Alapból nem illik a másik oldalnak sem kérni,követelni,kisóhajtozni a helyet,de ha már ezt az illemszabályt is megszegik,nyugodtan mondja meg a fiatal is,ha beteg. Kedvesen,udvariasan.
Én is jártam már úgy,hogy lázas betegen,kórházi vizsgálatról hazafelé egy középkorú férfi fel akart állítani egy nem reszketeg,simán csak idős hölgy miatt,25 éves koromban,és én is megmondtam,hogy lázas vagyok. Nem tettem hozzá,de egyébként is elképedtem,mert nagyfokú udvariatlanság a nőt felállítani saját maga helyett,férfi létére. Óriási kiabálásba kezdett velem a villamoson,hogy lázas,lázas! Nem lázas ez,csak hülye tini,akit fel kéne képelni. Mindenki odanézett. Alapból fiatalabbnak nézek ki,volt már kellemetlenségem,de ezt nagyon megjegyeztem,mert ez volt a legdurvább.
Nem volt erőm védekezni lázasan,párom nem volt velem,így hamarabb leszálltam,mint kellett volna,mert már nagyon szégyelltem magam. Úgy érzem,itt nem én követtem el illetlenséget.
31/N
"A 90 éves bácsit reszketegsége miatt én már a betegek közé sorolom. "
Persze lehet túlzásokkal érvelni. Akin látják, hogy járni alig tud már annyira idős biztosan feláll valaki a buszon, hogy leülhessen. De mondd, egy átlagos 62 évesnek lazán végig kell tudnia állni, 20-30 percet. Valaki maratont fut ennyi idősen és ő nem képes arra, hogy álljon fél órát? És most természetesen nem a betegekről beszélek, hanem azokról akik látszik hogy vihorászva szállnak fel a buszra, a barátnőjükkel beszélgetve könnyed léptekkel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!