Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Lenézés v tisztelet?

Lenézés v tisztelet?

Figyelt kérdés
ha valaki magázódik és azt mondja az illetőnek h "maga" akkor az tisztelet v lenézés? nemtudom eldönteni

2017. febr. 20. 11:01
1 2 3
 1/26 anonim válasza:
Ez nekem inkabb ridegnek tunik. Szerintem tiszteletbol, ha meg nem, azt a hangsulybol meg lehet allapitani.
2017. febr. 20. 11:05
 2/26 A kérdező kommentje:
általában jó hangsúllyal mondja , és néha azt is mondja h "ön"
2017. febr. 20. 11:09
 3/26 TR75 ***** válasza:

Szerintem (ezzel a véleményemmel lehet, hogy egyedül vagyok) a magázódás önmagában nem jelent sokat. Lehet, hogy az illető távolságtartó, lehet, hogy zárkózottabb. Ha azt, hogy "maga" megnyomja, vagy valahogy nyomatékosítja (mint mondjuk Vágási Feri szokta a Szomszédokban), akkor lehet benne egyfajta szándék arra, hogy a másikat helyre tegye.

Az sem mindegy, hogy idősebb mondja fiatalabbnak, vagy fordítva (esetleg egykorúak).

Én magam azt is meg szoktam különböztetni, hogy "ön" vagy "maga". Az "ön" nálam az ismeretlennek jár, vagy hivatalos ügyben a hivatalban, vagy a boltban. A "maga" idősebb ismerősnek (például a nagyszüleimet magáztam), munkatársnak, mert számomra bizalmasabb.

2017. febr. 20. 11:12
 4/26 A kérdező kommentje:
aki engemet szokott magázni az az idősebb és én vagyok a fiatalabb
2017. febr. 20. 11:14
 5/26 TR75 ***** válasza:
Akkor a hangsúlyon van a lényeg. Egyszerűen lehet, hogy távolságot tart.
2017. febr. 20. 11:19
 6/26 A kérdező kommentje:
az érdekes mert megkérdeztem tőle h rajtam kívül kiket szokott még magázni és kijelenti h "magát"
2017. febr. 20. 11:21
 7/26 anonim ***** válasza:
100%
Az én nézőpontom szerint (amit ugye az életem során tulajdonképp mások formáltak, pl. tanárok) a "maga" közönségesebb (durvább, nyersebb) , mint az "ön". Más szerint meg nagyjából fordítva. A kérdésre ezek miatt az igazi válasz az, hogy az illető hogyan használja őket (ha ugye mindkettőt), és melyiket milyen hangnemben.
2017. febr. 20. 11:41
 8/26 TR75 ***** válasza:

"az érdekes mert megkérdeztem tőle h rajtam kívül kiket szokott még magázni és kijelenti h "magát""

Na, ez tényleg érdekes. Az a kérdés, hogy a végén hogy hangsúlyozza azt, hogy "magát".

2017. febr. 20. 11:52
 9/26 A kérdező kommentje:
akkor elkönyvelhetem magam szerencsétlennek h csak velem csinálja ezt? :) pedig nem is ártottam neki semmit sem sose és magázódik
2017. febr. 20. 11:52
 10/26 TR75 ***** válasza:

Nem ezt mondtam. Ismerni kellene a szituációt, a hanghordozást, az adott személy jellemét, a véleményét rólad és stb.

De ha csak veled magázódik, az tényleg érdekes.

2017. febr. 20. 12:22
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!