Mindenki olyannak láttatja a világot, amilyen Ő maga?
Mindenki a saját szűrőjén és személyiségén és pszichikai beállítottságán keresztül látja a világot, de ezek a szűrők a különböző helyzetekben másképpen működnek.
Valamikor ez a szűrő egy kórkép, vagy deviancia:
Ha valaki például azt képzeli, hogy mindenki üldözi, akkor az nem jelenti azt, hogy ő is üldöz másokat, hanem csak azt jelenti, hogy üldözési mániás. Ez a paranoia.
Lehetnek a szűrők a személyiség részévé vált jó és a rossz tapasztalatok is:
Például ha valaki azt képzeli, hogy mindenki rosszat akar neki, az nem jelenti azt, hogy ő is egy rosszakaró típus, hanem csak azt, hogy történtek vele rossz dolgok, valaki bántotta, vagy tönkretette és már mindenkiről reflexszerűen azt képzeli, hogy rossz szándékkal közeledik.
De van olyan is, aki a saját asszociációit vetíti ki másokra:
Ha valaki például azt hallja mástól, hogy szereti a kolbászt és nem éppen az étel jut az eszébe azonnal, hanem más, mint amire az eredeti mondat kijelentője utalt. Vagy hall egy csobogó hangot és arról azonnal a fitymacsattogás jut az eszébe, akkor az már biztosan perverz.
G. Erika: Bunkó vagy. Tudod?
Nem kedves G.Erika! Szerinted hogyan jelemezhető az, aki küld egy ilyen privát üzenetet? BUNKÓ !!!!!
Lehet, hogy van benne valami.
Én javíthatatlanul idealista vagyok, és mivel folyamatosan próbálom bizonyítani a saját igazam (mint az emberek általában :D ), olyan híreket osztok meg, olyan történeteket mesélek el szívesen, olyan filmeket nézek, amik azt mutatják be, hogy igen, van rossz a világban, de ha teszünk ellene, minden lehet jobb.
Egy optimista embernek olyan megnyilvánulásai vannak, amik eleve gyönyörűnek láttatják a világot, szóval azt hiszem, igazad van.
Ismerek olyat is, aki egy utálatos, mindenkit visszahúzó vén banya (még a saját gyerekét is ellehetetlenítette), és ő folyamatosan bizonygatja, hogy minden ember utálatos, minden ember kitolt vele. Pedig valójában ő tol ki folyton az emberekkel.
G.Erika ismét lecsapott: Ez nem olyan kérdés volt, amire a válaszban a f...odat és a f.tymádat lehetne emlegetni.
Nem kedves G.Erika! Én az olyan perverzeket akartam kifigurázni, mint te.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!