Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Önbizalom és Önbecsülés? Mi a...

Önbizalom és Önbecsülés? Mi a különbség?

Figyelt kérdés
Hasznos válaszokat kérek szépen. F21 Akinek azt mondták nincs önbecsülése
2016. dec. 21. 23:03
 1/6 anonim ***** válasza:
95%

Józan paraszti ésszel azt mondom: az önbizalom az egy hit magadban, hogy képes vagy megcsinálni ezt és azt, képes vagy hozni egy teljesítményt, viselkedést, akármit.

Az önbecsülés egy értékrendbeli fokmérő, hogy mire (és mennyire) tartod magadat.

2016. dec. 21. 23:07
 2/6 anonim ***** válasza:
Ugyanaz a kettő...
2016. dec. 21. 23:09
 3/6 papics ***** válasza:
92%
nem ugyan az. önbizalom: mennyire bízol magadban, önbecsülés:mennyire becsülöd magad. persze ennél sokkal jobban is ki lehet fejteni
2016. dec. 21. 23:12
 4/6 papics ***** válasza:
önbecsulés kapcsán tegyük fel hogy kaptál valamit, hálás vagy érte ezért meg becsülöd, vigyázol rá. önbizalom kapcsán tegyük fel hogy föltesznek neked egy kérdést, tudod is a választ, de nem mered kimondani, mert nem vagy benne biztos, nem bízol magadban. ennél jobban nem hiszem hogy el tudom mondani :)
2016. dec. 21. 23:15
 5/6 Psycho ***** válasza:

Kiindulópont: ha feltételezzük, hogy ezek eltérő fogalmak, akkor léteznie kell olyan embernek, akinél az egyik magas, a másik alacsony(abb). Azaz van-e olyan, hogy pl. magas az önbizalmam, de alacsony az önbecsülésem? Vagy fordítva. Ez így talán sarkallatos, de szerintem lehet ilyesmilyen eset.

Ez így persze kicsit csalóka, mivel a józan ész is azt mondja, hogy a kettő valahol összefügg.

Véleményem szerint az önbizalom egy tágabb fogalom, és tevékenységekhez kötődik, ennélfogva más és más aspektus mentén egy időben különbözhet. Pl. magas az önbizalmam, ha szakmabeli dolgokról beszélek, mert hát abban jártasnak érzem magam, de alacsony, ha részecskefizikáról kell beszélni, mert azt sem tom, merre tekereg a neutron. :) Vagy pl. csapatkapitány vagyok X gárdában, ilyenkor érzem, hogy megbecsülnek, látom a többieken, hogy felnéznek rám, ezért magas az önbizalmam. Átkerülök Y csapatba, én vagyok az új tag, beilleszkedés még gyerekcipőben jár. Máris lezuhan az önbizalom.

Az önbecsülés talán kevésbé diverz fogalom, sokkal inkább az ember saját magáról alkotott, kissé diffúz, általános és részben tudatos vélekedéseinek, érzéseinek iránya. Mennyire / mekkorára becsülöm magam? Így zusammen, mindent egybevetve, értékes embernek tartom magam?

Az önbecsülés tehát én-értékelés. Az önbizalom pedig magabiztosság-érzet.

2016. dec. 22. 00:21
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

"Az önbecsülés tehát én-értékelés. Az önbizalom pedig magabiztosság-érzet."

Hát ezzel pontot is tehetünk a dologra... :)

2016. dec. 22. 11:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!