Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Ti hogy kezelitek az asperger...

Ti hogy kezelitek az asperger szindrómát?

Figyelt kérdés

Úgy értem hogy oldjátok meg azt,hogy az emberek ne nézzenek dilisnek...Pl szemkontaktus,sima beszéd stb...

Olyanok írjanak akiknek hasonló gondjaik vannak ne önjelelt pszihologusok vagy "okos" emberek...

2016. dec. 17. 18:49
1 2 3
 21/26 anonim válasza:

Nemnem. Metionin példája nagyon jó volt. Azt kell megérteni, hogy ez nálunk sok esetben nem egy csecsemőkortól kezdődő folyamat. Ahogy megjelensz a másik bolygón, ugyanúgy egy pillanat műve a

ráébredés, hogy van egy rakás készség, ami szükséges a normális életvitelhez, és te ezekkel nem rendelkezel. Ezzel kamaszkor körül szokott szembesülni az egyén, és jó esetben ekkor kezdi fejleszteni magát, de megelőzheti egy beláthatatlan hosszúságú depresszív időszak is.

Ha az aspi gyereket kiskorától segítik szülők, szakemberek stb. ezek elsajátításában, akkor megkönnyíthetik a helyzetét, de a tanulás ettől még tanulás lesz, és nem fog ösztönből menni.

Ja és persze hiába vannak körülötte gyerekkorától olyanok, akikről mintát vehetne, ha közben a fantáziavilágában városokat épít, vagy mozdonyok pályaszámait listázza.

2016. dec. 24. 01:32
 22/26 Metionin ***** válasza:

Üdv a népnek!

Eszembe jutott valami, de mivel itt már ilyen szépen megtelepetünk, inkább nem írok ki kérdést mert ott válaszolna sok olyan ember is, aki mit sem tud az aspiságról.

Nektek van OCD-tek vagy ahhoz hasonló kényszertünetetek?

Illetve az a kényszeresség, ami sok aspinál fennáll, az aspiság velejárója vagy ugyanaz az OCD, ami bárkinél kialakulhat?

Ebből következik: van olyan aspi aki nem OCD-s?

2016. dec. 29. 18:59
 23/26 anonim ***** válasza:
Nálam volt egészen a pislogás és légzés ritmusának szabályozásáig fokozódva, mára csak a kényszeres szimmetrikus érintés maradt meg belőle. Amúgy nem vagyok aspergeres hanem szoc fóbiás/pánikbeteg/depressziós, voltak tüneteim ami az aspergerre hasonlított.
2016. dec. 29. 19:51
 24/26 Metionin ***** válasza:
Kényszeres érintésem nekem is van, meg hogy mindent a színe szerint rendezek sorba (a látható fény spektrumát követve). Illetve bizonyos dolgokat azért teszek kiskorom óta (pl. lefekvés előtt az ablakok és a konnektorok "ellenőrzése"), mert úgy érzem magam biztonságban. Rengeteg ilyen OCD-szerű izém van, leginkább színekhez, számokhoz na meg a számok színéhez kapcsolódva.
2016. dec. 29. 20:52
 25/26 anonim ***** válasza:
úr isten , emberek .... jaj nekem
2016. dec. 30. 13:12
 26/26 anonim válasza:
100%

Saját vélemény, de OCD-t az aspitünet rutinok-rituáléktól Talán ott lehet elhatárolni, hogy az OCD helytelensége, feleslegessége tudatosul, amíg a rutinok-rituáléké nem, vagy ha igen, kitalálsz neki valami ésszerűnek tűnő indokot. Ha szubjektív, az a legjobb, mert az "így szép"-be aztán nem sok értelme van belekötni.

Így az OCD ellen harcolsz, a másikkal meg egyetértesz, vagy nem veszed észre.

Ezen kívül ugyan mindkettő a megnyugvást szolgálja, de OCD-nél a feszültséget a cselekvés elutasításához szükséges önuralom hiánya okozza, rituáléknál pedig a mindennapi stressz, ami az aspisággal jár. Nálam emiatt a rituálék pl. kiválthatók egymással, azaz ha egyiket nem tudom csinálni, akkor választok valami mást, és jóság van, na ez OCD-nél ki van zárva.

Nálam volt ajtóellenőrzés, elektronikus kütyük ellenőrzése alvás előtt, ill. bizonyos folyamatokhoz sajátos mozdulatsor és sorrend tartozik, pl. zuhanyzás. volt egy időszakom, amikor ha odafigyeltem a pislogásomra, azzal zavaró módon felgyorsítottam, és amíg nem tereltem el a figyelmem róla, nem tudtam leállni vele. Szintén régebben szabályos időpontban küldtem az e-maileket, pl. egészkor, óra és perc ugyanaz, vagy 11:11, 12:34, 13:57. LOL Na meg a klasszik kézmosás a mai napig stb.

Színek-számok nekem is van, de ez nem OCD, hanem szinesztézia, és sok aspinak van ilyenje is.

A szivárványoson jót röhögtem, nem lennék nálad fehér. :D

Utolsó, a kényszeres trollkodás is rituálé, úgyhogy a diagnózis beszerzéséig, ha a többiek is egyetértenek, kaphatsz egy tiszteletbeli tagságot.

2017. jan. 2. 15:14
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!