Miért vesz Magyarországon az emberek nagy része olyan telefont, amit nem tud kifizetni? (bővebben lent)
Először is szögezzük le, hogyn nem akarok senkit megbántani, szimplán érdekel a téma. (illetve bocsi a kategória választásért, nem igazán tudom ezt hol kéne feltennem)
Tehát engem - mint ha nem is a legtöbb, de sok 16 évest - érdekel a telefonok, akciókamerák, és egyéb elektronikai cikkek világa (bár a kettő kiemelt közül a többi csak felületesen fogalakoztat), így bizony ezen az oldalon is gyakran böngészem a Mobiltelefonok témát.
Időről-időre, ha nem is gyakran, de feltűnnek olyan kérdések, hogy honnan lehetne az aktuális csúcskészüléket (jelen esetben iPhone 7, Samsung Galaxy S7 és ezek variánsai) a legolcsóbban, akár részletre is beszerezni.
Ezzel nem is lenne baj, hiszen minek vegyen ember telefont 260K-ért, amikor ugyanazt megkapná 50-nel olcsóbban, ami valljuk be, nem egy kis összeg. Igen ám, de itt jön képbe a sufni GSM-ezés, illetve a hűségidő+részletfizetés.
A csúcstelefonok, valljuk be, ugyanolyan luxuscikkek, mint a high-end gaming PC-k, vagy a sportautók. Most szögezzük le, mielőtt valaki ideírja, hogy egy X16-os BMW kicsit másabb mint egy 2-es Golf, pedig mindkettőnek 4 kereke van, annak mondanám, hogy a tavaly 60K-ért vásárolt Xiaomi Redmi Note 2 telómon minden megvan, ami az áltagembernek kell (jó "antenna", mikrofon, szinkronizálás, viszonylag jó kamera, felhő, atom üzemidő, ect). Nyilván az iPhone 7 még sötétben is kristálytiszta képet készít, akár 4K-ban is, van stabilizátora, de az átlag proli úgyis a 32 gigásat veszi meg, mert az a legolcsóbb, tehát ezeket nem nagyon fogja használni.(ha mégis, akkor sem hiszem, hogy otthon van neki 4K-s TV vagy monitor) Emellett pedig szerintem sokkal jobb érzés kifizetni egyben egy telefont (meg tokot 500 Ft-ért, fóliát meg 700-ért), mint egy olyan készülékkel rohangálni, amit ha leejtesz, elhagysz, stb még ugyanúgy fizeted X ideig, mintha mindennap használnád.
Persze itt Gyakorin annyire nem elszomorító a helyzet, mert aki feltesz egy kérdést, annak még fent áll a reménye, hogy le lehet erről beszélni, de néha rosszul vagyok, amikor látom, hogy az átlag csóró proli csúcstelefonnal rohangál (az plusz pont, hogy kijelző be van törve, de cserélni drága lenne) miközben otthon vajas kenyér a vacsora, és a minőségi ital pedig kimerül a K*bányaiban, illetve a metillel túllőtt, hányadék módon lefőzött, undorító ízű pálinkában.
Itt mégegyszer leszögezném, hogy nem akarok senkit ezzel megbántani, sem az előbb felsorolt flagshipeket szidni, de egyszerűen hányok ettől az életstílustól.
Szerintetek miért van ez? Társadalmi nyomás hatására, megfelelési kényszer, p*niszméregetés, vagy valami más?
Várom a válaszokat, illetve tényleg bocsi a megfogalmazásért, csak rajtam van a szokásos suli előti agymenésem...
Azért mert lássák rajta drága telefonnal ő nem szegény proli hanem trendi menő ember.
Az is furcsa szegény ismerőseimnek mindig legújabb telefonjuk van.Azzal állandóan menőznek vele.De pénzes ismerőseimnek noname régi olcso telefonjuk van, csak arra használják telefonálásra/sms.
Mások nevében nem beszélhetek, de személy szerint amikor én olyan dolgot veszek meg, amit nem feltétlenül engedhetnék meg magamnak, akkor az egyszerűen csak azért van, mert én azt szeretném. Tudod, mindenkinek vannak álmai. És most nem világ körüli útra gondolok meg híressé válásra meg hasonlóra. Hanem tárgyi dolgokra. Van aki például nagyon szeretne egy Ferrarit. Van akinek egy óriási házimozi az álma. Van aki meg pont egy iPhone-t szeretne. És inkább bevállalja a plusz munkaórákat meg spórol kicsit a kaján, csak hogy az álom tárgyát megvehesse.
Nekem személy szerint alsó kategóriás telefonom van (18 ezer forint volt) viszont a számítógépem már egy drágább modell. És nem azért vettem, hogy villogjak vele. Hiszen senki nem is látja, mert otthon van, csak én látom. Hanem azért, mert azt néztem ki magamnak és nekem az kellett. És inkább bevállaltam a szombati műszakot is meg a hétköznapi túlórákat, csak hogy meglegyen rá a pénz és megvehessem magamnak, minthogy vettem volna egy olyat, ami olcsóbb, de nem tetszik meg nem is felel meg az igényeimnek sem.
Persze megtehetném, hogy beletörődök, hogy csóró vagyok és mindig mindenből a legolcsóbbat veszem, a kajától kezdve a ruhákon át a műszaki cikkekig. Csak akkor tudod ott a kérdés, hogy mi értelme van így élni? Mert az nem élet, ha a túlélésért küzdesz és soha semmi "luxust" nem engedsz meg magadnak. Soha semmi olyat nem veszel, amit szeretnél, ami tetszik, mert van annál olcsóbb is.
Nyilván lehet aszkéta módon élni, csak szerintem értelme nincs.
Ennyi erővel mindenki, jövedelemtől függetlenül, élhetne kenyéren meg vízen, mert hát minek szórjuk a pénzt, minek villogunk mások előtt a tárgyainkkal...
Hát nem tudom ti hogy vagytok vele, de nekem örömet okoz, amikor végre nagyritkán tudok magamnak venni valami olyat is, amit szeretnék, és nem csak olyat, amit kapásból zsebből ki tudok fizetni.
Meg ez motivál a munkára is, mert érzem, hogy van valami célom, amit el szeretnék érni, és ezért többet dolgozok, hogy el tudjam érni!
Nem mindenkit az ilyen felszínes indokok mozgatnak, hogy vajon majd más mit gondol rólam, meg a telefonomról, meg a ruhámról, meg az autómról, meg az akármimről. Van aki önmagának szeret vásárolni, nem másnak.
Nagyon jó válaszok születtek.
Hogyha mélyebben is érdekel a téma, akkor olvasd el Kerner Tibor Sziklaszilárd önbecsülés című könyvét. Részletesen elemzi ezen társadalmi réteg kisebbségi komplexusból fakadó jelenségét. Amit te is felvázoltál. Ennél jóval több témát is leír, pl hogy miért lett öngyilkos sok híresség, vagy hogy miért vannak alkohol, drog és egyéb problémáik. Kompenzáció, a drága telefon is az.
14) lehet azért bizniszelnek, cserélgetik állandóan, mert az összes márkát ki akarják próbálni :)
gondolom, aki azért vesz meg bármit is, mert azzal megmutathatja h megteheti és ettől érzi menőnek magát, annak valami kisebbrendűségi komplexusa biztos van. de ha ettől lesz boldog, csinálja. viszont nem lehet mindenki kőgazdag és egyszerűen csak vágyik néha valami drágább dolgokra és max. mint mondod vajaskenyeret eszik egy ideig és leöblíti sörrel. nem azért, hogy legyen mit mutogatnia, saját szórakozásra.
ám nem itélheted meg az embereket arról, hogy milyen telefonnal futkosnak, mert eleve nem is tudhatod milyen úton-módon vette bármelyikük is.
Azért, mert az iPhone nem azért ilyen drága, mert a hülyéknek ezt is el lehet adni; hanem azért, mert ilyen jó telefon. Egy normálisan, rendesen összerakott rendszer, ami azt teszi amit ígér. És aki ilyen telefont vesz, az azért veszi, mert erre az élményre vágyik, hogy a telefon működik. Ennyi.
Lehet hitegetni magunkat, hogy egy 50 ezer forintos androidos teló is van olyan jó, mint egy iPhone, de egyébként a ló f.....t. Közel sem jár. Az androidos csúcstelefonok sem. Mindegyiknek van valami baja.
Az iPhone meg működik és teszi a dolgát.
Amúgy az 5S csak bruttó 100K a media marktban és ezzel nagyjából kenterbe is verte a 100K-s mezőnyt.
Az egy másik kérdés, hogy Magyarországon miért ilyen kicsik a fizetések. Én Németországban dolgozom, és egy havi fizetésemből tudnék venni 5 db csúcs iPhone-t. De ez nem az iPhone hibája hanem a magyar fizetéseké.
Na jó, elsőnek is vedd elő az eszed. Attól még hogy azthiszed hogy az almával valami csodát kapsz, hát tévedsz. Egy S7 Edge kenterbe veri.
Arról meg nyilván sok mindenben gyengébb egy 50ezres droid, viszont amire átlagusernek kell arra bőven elég. Aki még komolyan akarja használni az úgysem vesz Iphone-t.
5s-t még kár volt előhozni, nagyon gyenge telefon 2016-ban árához képest.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!