Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Elfogult vagyok, ha úgy...

Elfogult vagyok, ha úgy látom, sokkal logikusabban gondolkodom az átlagnál?

Figyelt kérdés

Azt vettem észre sok mindenben, hogy az amúgy nálam okosabb emberek is nagyon illogikusan gondolkodnak szerintem. Pl. politikában, vallásban.

Vagy egy konkrét példa: sokan azt hiszik, hogy futballban az aktuális sztárok jobbak, mint a régiek. És nem azért, mert a kedvencük, tényleg így gondolkodnak (arról nem is beszélve, hogy én pl. simán szét tudom választani, kik a kedvenceim, és kik a legjobbak, a többség nem). Bizarr, hogy kiket tartanak jobbnak kiknél, és azt a nagyon kevés embert hülyézik le teljes határozottsággal, aki másképp gondolja. De még a szakértők is elképesztően gondolkodnak. Pl. múltkor a szakértők megválasztották az EB legszebb góljait, az eredmény borzasztó volt, több átlagos gól is akadt köztük, a legnagyobbak közül néhány hiányzott. De ez csak egy konkrét példa, nagyon sok van.

Lehet, hogy nincs is így, csak elfogult vagyok magammal, és a saját gondolkodásomat tartom a leglogikusabbnak vagy magamat jobbnak tartom másoknál?

2016. júl. 23. 16:02
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%

A gond itt kezdődik, sok minden meglehet cáfolni, tehát olyan nem létezik, hogy valakinek igaza van.

Vegyünk például egy egyszerű dolgot: Nem adok a gyerekemnek csokit. Úgy gondolom, hogy a cukor nem kell neki, nem jó neki. Lényegében igazam van. Aztán a férjem azt mondja, hogy miért ne adjunk neki, ha néha eszik egy kicsit, az még nem fogja megbetegíteni. Neki is igaza van. A gond ott van ha te nem láttod a mások szemszögét, illetve nem veszed észre, hogy másnak is igaza lehet.

A sport, vallás, politika tipikusan ilyen dolog.

2016. júl. 23. 21:56
 12/17 A kérdező kommentje:
Persze, ha úgy vesszük, senkinek sincs igaza, semmi sem igaz, az sem biztos, hogy bármi is létezik, de ettől tekintsünk el. Az pl. egy logikai hiba szerintem, amit fent írtam, hogy a többség nem tud különbséget tenni a kedvencei és a tényleges jók között. Vagy hogy sokan az aktuális játékosokat tartják a legjobbnak, ami ha belegondolunk, igen valószínűtlen, hogy igaz.
2016. júl. 24. 06:00
 13/17 anonim ***** válasza:

Semmivel nem logikusabb gondolkodas azt hinni, hogy nekem van igazam, mert en objektiven latok mindent.

Különösen olyan dologban, ami izles kerdese. Az pl. merhetö dolog, ki uszik vagy fut gyorsabban, vagy esetleg ki lö több golt. De pl. ha az en kedvencem egy vedekezö jatekos, akkor miben merem hogy jo jobb vagy egy csatar? Abban, hogy szamomra ö a legjobb.

Ehhez hasonlo dolog, hogy szerintem a ferjem a legjokepübb ferfi. Hiaba tudom, hogy XY szinesz is nagyon jol nez ki, az en szubjektiv velemenyem szerint nem ö a legszebb. Ezzel szemben lehet hogy szerinted, vagy a szomszed Mari neni szerint az en ferjem meg kifejezetten ronda. Ettöl nem gondolkodtok logikusabban, csak maskent.

Pont tegnap lattam egy filmkritikat egy elvileg hozzaertö valakitöl egy filmröl aminek en mar a felenel kiborultam, hogy ez mekkora sz@r, a kritikus szerint meg 2015 legjobb filmje. Es nem csak egy ilyen van... Lehet szakmai szempontbol az a gol volt a legszebb, mas szempontbol meg egy masik.

Lehet, hogy szerintem X jatekos a legjobb mert szuper trükköket tud, vagy mert marhara tetszik hogy felpalyatol lefut mindenkit, de valojaban Y jatekos sokkal eredmenyesebb. ( En pl. nem sok focit nezek, de C. Ronaldot mindig akkor latom, mikor eppen nem remekel. Komolyan, soha egyetlen meccsen sem lattam a fantasztikus goljait, csak kihagyott 11-eseket, mellerugasokat, hibakat. Akkor en most logikusan gondolkodok ha azt mondom, hogy ö valojaban egy bünrossz jatekos es nem erdemli meg az elismerest?)

2016. júl. 30. 10:11
 14/17 A kérdező kommentje:
Jó, ezt még mondhatjuk ízlésbeli kérdésnek. De tény, hogy ha a nézők szavazták volna meg a legszebb gólokat, többet is beszavaztak volna a legjobb 5-be is, amiket a szakértők a 10-ből is kihagytak. És az már színtiszta logika, nem ízlésbeli kérdés, hogy az ember szét tudja választani a kedvencét a legjobbtól. Nekem pl. tényleg minden idők egyik legjobbja a kedvencem (min. top 6-7-ben van), aki CR-nél is sokkal jobb, mégsem jutott eszembe soha a legjobb néhányhoz hasonlítani, számomra még köztük is óriásiak a különbségek. Viszont azt látom, sokan, akiknek szintén ő vagy CR vagy Messi a kedvencük, erre a megkülönböztetésre képtelenek. Az is roppant valószínűtlen, hogy a mai focisták jobbak, mint a régiek, ergo valószínűleg nem logikus gondolkodás. De vannak nem ízlésbeli kérdések is, melyekben elképesztően logikátlanok az emberek. Sokaknak az iskolában is nehézségeik vannak. Politikában a magyarok 70-80%-a még mindig sok éve lejáratódott pártokra szavaz, miközben vannak egészen normális pártok, mindent elhisznek megrögzött hazudozóknak, nem érzékelik az ellentmondásokat, egy-egy álszent intézkedés miatt egy rossz pártra szavaznak. Képesek voltak megválasztani 50%-al az MSZMP utódpártját 1994-ben... Vagy a vallás, ugyan hit kérdése, de egy 5 éves gyerekénél kicsit jobb logikával teljesen téves követni bármelyiket. A vallásosak az ősrobbanást is egy néhány éves gyerek szellemi szintjén próbálják magyarázni. Az előítéletek. A többség nem jön rá, hogy bizonyos népekkel kapcsolatban nem véletlenül léteznek ugyanazok az "előítéletek" világszerte, sőt, azt gondolják, a buta emberek az előítéletesek. De mondom, vannak objektívebb, tudományosabb dolgok is, melyekben a többség téved.
2016. júl. 30. 11:47
 15/17 anonim ***** válasza:
Vannak normális pártok? Persze, amíg nem kerülnek kormányra. Mert amikor nem te irányítod az országot, akkor könnyű pofázni.
2016. júl. 30. 12:53
 16/17 anonim ***** válasza:

Hat ez kb. olyan erveles, hogy szerintem nekem igazam van, mrg csak en latom jol a dolgokat.

Ez előítéletek meg nem összekeverendők a sztereotípíákkal.

2016. júl. 30. 14:16
 17/17 anonim ***** válasza:
53%
Azt mondtam sok. Lattam aspergerest 160 iqcal is ahogy savant sindtomast is lattam mar 60 iq alatt es 120 felett. Meg h keves a tudas( nem tudomány)... Ha ezt reflektalod ram.... nagyon nem ismersz. Valaszolva miert frissitetted kerdesed mikor irtam hogy ram írhatsz? Minden konkrétabb kérdésre tokeletes valaszt adok.
2016. júl. 30. 14:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!