Csak én mászok a falra az "időseket tisztelni kell" szövegtől?
Már nem azért...de szerintem ez egetrengető hülyeség. Sokkal jobban tisztelek egy 15 éves taknyos gyereket aki mondjuk ápolja a beteg anyját és már most megtanult főzni a húgára (csak példa volt) mint egy olyan időset aki ha idegességében megbántja a 10 éves unokáját nem kér tőle bocsánatot. Igen, valóban egy kisgyerek de ha az idős a hibás akkor miért nem kér bocsánatot?
Vagy pl egy megtörtént eset. Buszban mindig odaadom a helyem az időseknek. Megtörtént már az, hogy míg én álltam, az idős szépen elfoglalta a külső ülést és így más aki állt se tudott leülni...
Miért kell tisztelni csak azért mert már sok éve koptatja a föld felszínét? Nem inkább azért kéne mert bölcs? Vagy okos? Vagy becsületes?
És ha ezt nyíltan kimondom én vagyok a f*asz. Ezért inkább hallgatok, de azért kíváncsi vagyok, csak én gondolom így ezt?
Azért jó tudni, hogy nem csak én gondolom így.
Persze én sem mondom fűnek fának a véleményemet de ha egy beszélgetés kapcsán felmerül ez a téma akkor nekem kussolni kell főleg idősek jelenlétében...
Én úgy gondolom, a tisztelet nem az életkornak jár, hanem ki kell érdemelni. Nem vagy ezért rossz ember.
Egyébként Bud Spencer - nyugodjon békében - a könyvében hasonlót fogalmaz meg, ő pedig már nem volt mai gyerek. :-)
Van benne igazság de csak azért nem fogok valakit tisztelni mert idősebb nálam, akkor fogom tisztelni ha tesz valamit amiért tisztelhetem.
Most mit kéne tisztelnem egy öreg kriptaszökevényben aki csak ítélkezni és beszólogatni tud és úgy tesz mintha élete minden problémáját az okozza aki éppen a szeme elé kerül?
Aki velem normálisan viselkedik azzal én is normálisan fogok, ha pl egy öreg hölgy KULTURÁLTAN megkérdezi a buszon hogy leülhet-e mellém/helyemre még akkor is igent mondok ha mondjuk egy 15 kilós táskát kell fognom egész úton emiatt, mert vette a fáradtságot és emberként kezelt.
Aki meg beszól (pl megesett hogy néni a járda közepén szlalomozik, biciklivel próbálok elmenni mellette, egyik oldalt betonfal, másikon parkoló autók, 10 centivel sikerül elkerülnöm, közben majdnem lehúzok egy kocsit és még neki áll feljebb hogy vigyázhatnék, most ebben mi a tetvet kéne tisztelnem?) azzal úgy is fogok bánni, nekem sincs jogom mással szemétkedni csak mert valami bajom van a világgal.
Nekem is vannak ilyesmi tapasztalataim, ugyan azon a véleményen vagyok, 12 évesen egyébként bölcsebb voltam mint a nagypapám, nem vagyok fellengzős (jó egy picit), de más is alá tudja támasztani.
Aztán egyszer azt ordítottam hogy hü*ye nagyszülők amikor beszélgetett a család (mondani sem kell pofont kaptam érte) bezzeg ha azok ordítják nekem ugyanezt akkor nem pofozhatom meg őket, hanem ők adják körítésként hozzá.
Szerintem meg keveri a fogalmakat,aki azt mondja,hogy a tisztelet jár.
Az udvariasság,az jár,a tisztelet,és a megbecsülés olyan dolog,amit ki kell érdemelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!