Önbizalomhiány kezelésére megoldás? 29/F
Az önbizalomhiány hátterében legtöbbször a negatív énkép áll.Születésünktől kezdődően folyamatosan kialakul bennünk egy kép önmagunkról: külső megjelenésünkről, fizikai alkatunkról, belső tulajdonságainkról, képességeinkről, a bennünket jellemző személyiségjegyekről, személyiségvonásokról. Ezt nevezzük énképnek.Az énkép kialakulásában döntő szerepet játszanak egyrészről a saját tapasztalatok, másrészről a külső környezet visszajelzései. Kezdetben a szülők, család, később, a szociális szféra tágulásával az iskola, tanárok, osztálytársak, barátok, munkatársak, azaz mindazok, akiknek véleménye fontos a számunkra. Ha folyamatosan azt tapasztaljuk, hogy képesek vagyunk megvalósítani elképzeléseinket, és ha erre vonatkozóan a környezetünktől is folyamatos megerősítést, bátorítást kapunk, az önmagunkról alkotott kép pozitív lesz.
Ha nincs megerősítés, ha rendre kritikát kapunk, vagy éppen csak egyetlen embertől kapunk elmarasztalást, de az az egyetlen ember véleménye a legfontosabb a számunkra, azt fogjuk elhinni.Az önértékelési nehézségek leküzdésében tud segíteni a pszichológus. Segít meglátni és feltárni a személyiség mély rétegeit, az érzelmek, gondolatok és cselekedetek mozgatórugóit. Azokat a személyiségjegyeket és alkalmazott mintákat, torzult modellkövetéseket, amelyek adott esetben akadályát jelenthetik a kiteljesedésnek.
Hát mi hasonló cipőben vagyunk úgy látom. Én is önbizalom hiányos vagyok, nem tudom magam megvédeni. Annyiszor elhatározom,hogy kiállok magamért,de amint belekerülök egy feszült helyzetbe,konfliktusba nem megy..és utólag gondolkodok azon,hogy hoppá de jól letudtam volna reagálni ezt. Sokan nem tisztelnek a "gyávaságom" miatt és lenéznek/lenéztek a munkahelyen..én is diplomás vagyok egyébként.Én jelentkeztem pszichológushoz ,de 2 hónapja várok,hogy bekerüljek...
27/L
A 2. Válasz nagyon is hasznos. Én is ilyen voltam rajtam ez segített, viccen kívül.
30/f
Önelemzés.
Ha kell segítség, írj rám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!