Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Önbizalomhiány kezelésére...

Önbizalomhiány kezelésére megoldás? 29/F

Figyelt kérdés
Rettentően önbizalomhiányos vagyok. Nincs semmi önbizalmam, nem tudom magam megvédeni az emberek bántásától. Apám gyerekkoromban folyton megfélemlített, ordibált velem. Amikor ezt felhoztam annak idején muteromnak, hogy nem tett ellene semmit, megjegyezte, hogy nem voltam elég kemény. Tudom, hogy a gyerekkori rossz bánásmód miatt vagyok ilyen magányos, olyan ember, akinek nincs élete. Csak csúszok lefelé. Tudnátok javaslatokat tenni, ami ismerősi körötökben hozzám hasonló embernek segített? 29 éves vagyok, diplomás, tehát nem gyogyós, de nem bírom elkezdeni az életem, bezárkóztam teljesen, és közben úgy szégyellem is magam. Félek az emberektől. Minden építő jellegű kritikáért, javaslatért nagyon hálás lennék. Köszönöm

2016. júl. 14. 21:36
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Itt az ideje elfelejteni a régi dolgokat. Segíteni te tudsz legjobban magadnak, próbálj meg magadra koncentrálni és nem mások véleményére figyelni. Felnőtt férfi vagy ha valaki "bánt" azt küld el a fenébe, de legalább sz..d le magasról. Plusz ne pazarold olyan emberekre az idődet akivel nem érzed jól magad vagy akik beszólnak.
2016. júl. 14. 21:46
 2/13 anonim ***** válasza:
28%
Szedj fel pár nőt egyéjszakásra, hidd el dobni fog az önbizalmadon, nekem segített :D
2016. júl. 14. 21:51
 3/13 anonim ***** válasza:
0%
Akarsz párzani? 21/L
2016. júl. 14. 22:09
 4/13 anonim ***** válasza:
89%
Kíméljen az olyanoktól mindenkit az ég, mint a 2. és a 3. válaszoló...
2016. júl. 14. 22:34
 5/13 ---Laura--- ***** válasza:
100%

Az önbizalomhiány hátterében legtöbbször a negatív énkép áll.Születésünktől kezdődően folyamatosan kialakul bennünk egy kép önmagunkról: külső megjelenésünkről, fizikai alkatunkról, belső tulajdonságainkról, képességeinkről, a bennünket jellemző személyiségjegyekről, személyiségvonásokról. Ezt nevezzük énképnek.Az énkép kialakulásában döntő szerepet játszanak egyrészről a saját tapasztalatok, másrészről a külső környezet visszajelzései. Kezdetben a szülők, család, később, a szociális szféra tágulásával az iskola, tanárok, osztálytársak, barátok, munkatársak, azaz mindazok, akiknek véleménye fontos a számunkra. Ha folyamatosan azt tapasztaljuk, hogy képesek vagyunk megvalósítani elképzeléseinket, és ha erre vonatkozóan a környezetünktől is folyamatos megerősítést, bátorítást kapunk, az önmagunkról alkotott kép pozitív lesz.

Ha nincs megerősítés, ha rendre kritikát kapunk, vagy éppen csak egyetlen embertől kapunk elmarasztalást, de az az egyetlen ember véleménye a legfontosabb a számunkra, azt fogjuk elhinni.Az önértékelési nehézségek leküzdésében tud segíteni a pszichológus. Segít meglátni és feltárni a személyiség mély rétegeit, az érzelmek, gondolatok és cselekedetek mozgatórugóit. Azokat a személyiségjegyeket és alkalmazott mintákat, torzult modellkövetéseket, amelyek adott esetben akadályát jelenthetik a kiteljesedésnek.

2016. aug. 12. 18:06
 6/13 anonim ***** válasza:
0%
Kezdj el gyúrni, sokat segít!
2016. szept. 26. 15:15
 7/13 anonim válasza:

Hát mi hasonló cipőben vagyunk úgy látom. Én is önbizalom hiányos vagyok, nem tudom magam megvédeni. Annyiszor elhatározom,hogy kiállok magamért,de amint belekerülök egy feszült helyzetbe,konfliktusba nem megy..és utólag gondolkodok azon,hogy hoppá de jól letudtam volna reagálni ezt. Sokan nem tisztelnek a "gyávaságom" miatt és lenéznek/lenéztek a munkahelyen..én is diplomás vagyok egyébként.Én jelentkeztem pszichológushoz ,de 2 hónapja várok,hogy bekerüljek...

27/L

2016. okt. 11. 19:09
 8/13 anonim ***** válasza:
Sport sokat segít.
2016. okt. 12. 16:11
 9/13 anonim ***** válasza:

A 2. Válasz nagyon is hasznos. Én is ilyen voltam rajtam ez segített, viccen kívül.

30/f

2016. okt. 20. 06:08
 10/13 anonim ***** válasza:
0%

Önelemzés.

Ha kell segítség, írj rám.

2016. okt. 20. 07:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!