Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért igényes valaki ha azt...

Miért igényes valaki ha azt mondja, hogy "eszem", s miért nem ha azt mondja, hogy "eszek"?

Figyelt kérdés
Ha mindkettö helyes, akkor miért itélik el azokat akik azt mondják, hogy "eszek"?

2016. máj. 20. 20:45
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
71%

Ez egy eléggé túlszabályozott dolog. Egyre több nyelvész hajlik afelé, hogy az "eszek" is ugyanúgy helyes, és inkább dialektustól függ, hogy ki melyiket használja.

Csak Magyarországon mindent, ami a eltér az "elfogadott" dialektustól, műveletlenségnek, kulturáltságnak, b*nkóságnak titulálják. Érdekes, pl. Amerikában mindenki felettébb büszke a helyi dialektusára, és eszükbe nem jut a helyi nyelvi jelenségeket műveletlenségnek titulálni.

2016. máj. 20. 22:00
 12/14 anonim ***** válasza:

A magyarban két "fajta" ragozás van: alanyi és tárgyas.

Én olvasok valamit. Én olvasom ezt a könyvet.

Sosem értettem, hogy az ikes igéknél ezt miért nem lehet így használni. Eszek valamit. Sárgaborsó főzeléket eszem. Határozatlan az egyiknél a tárgy, a másiknál konkrétan megmondom mi az. De szerintem lassan kikopik a nyelvből, hogy csak az eszem, iszom a helyes, most is már csak az idősebbek szokták mondani, hogy mennyire helytelen a másik forma. (Vagy olyan fiatal, aki nagyon műveltnek akarja érezni magát.)

2016. máj. 21. 13:49
 13/14 anonim ***** válasza:
A magyarban kezd kihalni a tárgyas ragozás, ami pl. németben és angolban nincs is, épp ezért szerintem nekünk ezt művelni kellene. Én is eszem-nek mondom.
2016. máj. 21. 17:34
 14/14 anonim ***** válasza:
Attól függ, hogy alanyi, vagy tárgyas ragozás szerinti-e a mondat. Az eszek is lehet helyes, az eszem is helytelen.
2017. aug. 2. 23:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!