Miért igényes valaki ha azt mondja, hogy "eszem", s miért nem ha azt mondja, hogy "eszek"?
Ez egy eléggé túlszabályozott dolog. Egyre több nyelvész hajlik afelé, hogy az "eszek" is ugyanúgy helyes, és inkább dialektustól függ, hogy ki melyiket használja.
Csak Magyarországon mindent, ami a eltér az "elfogadott" dialektustól, műveletlenségnek, kulturáltságnak, b*nkóságnak titulálják. Érdekes, pl. Amerikában mindenki felettébb büszke a helyi dialektusára, és eszükbe nem jut a helyi nyelvi jelenségeket műveletlenségnek titulálni.
A magyarban két "fajta" ragozás van: alanyi és tárgyas.
Én olvasok valamit. Én olvasom ezt a könyvet.
Sosem értettem, hogy az ikes igéknél ezt miért nem lehet így használni. Eszek valamit. Sárgaborsó főzeléket eszem. Határozatlan az egyiknél a tárgy, a másiknál konkrétan megmondom mi az. De szerintem lassan kikopik a nyelvből, hogy csak az eszem, iszom a helyes, most is már csak az idősebbek szokták mondani, hogy mennyire helytelen a másik forma. (Vagy olyan fiatal, aki nagyon műveltnek akarja érezni magát.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!