Miért igényes valaki ha azt mondja, hogy "eszem", s miért nem ha azt mondja, hogy "eszek"?
1. válaszoló!
Mielőtt írsz egy tényt, nézz utána, hogy igaz-e. Mert az "eszek" és az "eszem" nyelvtanilag egyaránt helyes.
Hogy miért ítélik el, azt pedig nem tudom. Én például nem ítélem el egyik alak használóját sem. Ha azt elítélném, aki az "eszek" formában használja a szót, akkor elítélhetnénk a tájszólást beszélőket is. De miért kéne?!
Ikes ige, úgyhogy az eszem a helyes. Értem én, hogy az úgy hangzik, mintha tárgyas lenne, de a magyar nyelv már csak ilyen. Az is helytelen, hogy feleségeikkel, hacsak nem poligámiáról van szó. Néha hiányolok pár nyelvi formát vagy minek nevezik ezeket (a nyelvtani fogalmak neve sose ment, én csak helyesen tudtam írni).
Azt pedig roppantul sérelmezem, hogy egyes igéknek nincsenek meg egyes alakjaik. Egyes ikes igéknek nincs felszólító alakja. Pl. siklik. Elég kellemetlen, amikor pont használni akarom... Bár nekem múltbeli felszólító alak sem ártana, a párommal egymás közt használunk olyan, nem létező formát :D S felemlegetjük a "101 igeidő időutazóknak" virtuális könyvet...
Kissé eltértem, de talán nem baj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!