Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért igényes valaki ha azt...

Miért igényes valaki ha azt mondja, hogy "eszem", s miért nem ha azt mondja, hogy "eszek"?

Figyelt kérdés
Ha mindkettö helyes, akkor miért itélik el azokat akik azt mondják, hogy "eszek"?

2016. máj. 20. 20:45
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
59%
Mert nem helyes az "eszek". És műveletlenségért ítélik el, alkotnak róla véleményt.
2016. máj. 20. 20:49
 2/14 anonim ***** válasza:
50%

1. válaszoló!

Mielőtt írsz egy tényt, nézz utána, hogy igaz-e. Mert az "eszek" és az "eszem" nyelvtanilag egyaránt helyes.

Hogy miért ítélik el, azt pedig nem tudom. Én például nem ítélem el egyik alak használóját sem. Ha azt elítélném, aki az "eszek" formában használja a szót, akkor elítélhetnénk a tájszólást beszélőket is. De miért kéne?!

2016. máj. 20. 20:55
 3/14 anonim ***** válasza:
80%

Ikes ige, úgyhogy az eszem a helyes. Értem én, hogy az úgy hangzik, mintha tárgyas lenne, de a magyar nyelv már csak ilyen. Az is helytelen, hogy feleségeikkel, hacsak nem poligámiáról van szó. Néha hiányolok pár nyelvi formát vagy minek nevezik ezeket (a nyelvtani fogalmak neve sose ment, én csak helyesen tudtam írni).

Azt pedig roppantul sérelmezem, hogy egyes igéknek nincsenek meg egyes alakjaik. Egyes ikes igéknek nincs felszólító alakja. Pl. siklik. Elég kellemetlen, amikor pont használni akarom... Bár nekem múltbeli felszólító alak sem ártana, a párommal egymás közt használunk olyan, nem létező formát :D S felemlegetjük a "101 igeidő időutazóknak" virtuális könyvet...

Kissé eltértem, de talán nem baj.

2016. máj. 20. 20:58
 4/14 anonim ***** válasza:
53%
Elkezdtem utánanézni, de nehéz, mert hol azt írják, hogy helyes az eszek, hol azt, hogy nem. Grrrr. Pedig szeretem tudni, hogyan helyes. Kutakodom még. M-mel.
2016. máj. 20. 21:00
 5/14 anonim ***** válasza:
49%
Mert a társadalomnak mindig van egy rétege, akik csak azt fogadják el, fogadják maguk közé, akik úgy beszélnek, viselkednek, stb, mint ők. Szerintük a többi ember csak paraszt.
2016. máj. 20. 21:01
 6/14 anonim ***** válasza:
84%
Megint én. Nos, úgy tűnik, hogy nem tekinthető helytelennek, de a művelt köznyelv az ikes ragozást használja (eszem s nem eszek).
2016. máj. 20. 21:02
 7/14 anonim ***** válasza:
81%

#2 vagyok

Egy hiteles oldal, ahol utána lehet nézni, hogy mindkettő helyes:

[link]

2016. máj. 20. 21:04
 8/14 anonim ***** válasza:
27%
Nem ítélik el, aki az eszek formát használja, de az eszem valóban kifinomultabb.
2016. máj. 20. 21:10
 9/14 anonim ***** válasza:
73%
Hát én eddig nem tudtam, hogy az eszek egy hibás kifejezés :) Szerintem tökmindegy, melyiket használjuk. Aki meg ezért lenéz másokat, az csak simán sznob.
2016. máj. 20. 21:18
 10/14 anonim ***** válasza:
67%
Az, hogy melyiket használod inkább presztízskérdés, mivel valóban az "eszem" alakban ragozzuk, mivel ikes ige. Csakhogy a köznapi beszédben általában nem pörgeted az agyadban a nyelvtani szabályokat, így nagyon sokan használják az "eszek" formát is, főleg, hogy az ikes ragozás megítélése folyamatosan változott az évek során. Helyesnek azonban mindkettő helyes.
2016. máj. 20. 21:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!